Als zorgverlener zijn je dagen gevuld met rennen en vliegen, zowel op je werk als thuis. Als je even geen dienst draait, moet je de kinderen van school halen, boodschappen doen, cursussen volgen, sporten en het liefst nog een beetje gezond koken ook. Een goede nachtrust is voor jou dan ook essentieel.
Steeds meer Nederlanders slapen slecht. Bijna een kwart van de 25-plussers had in 2018 last van slaapproblemen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Daar zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor die niet allemaal even makkelijk op te lossen zijn, maar toch zijn er wel degelijk veel dingen die jij zelf kan doen om beter te slapen.
De clichétips als geen cafeïne in de avond, een uur voor je naar bed gaat alle schermen wegleggen en geen slaapmutsjes ken je ongetwijfeld al, dus die slaan we over. Tijd voor wat concrete veranderingen: een goede nacht slapen begint namelijk bij een goed bed. Grote kans dat je nu denkt dat jouw huidige bed prima in staat is om je goed te laten slapen. Dat zou kunnen, maar dat wil niet zeggen dat het ook het beste bed voor jou is. Het perfecte bed matcht namelijk op alle fronten precies met jouw lichaam en dat maakt een wereld van verschil.
Het juiste bed kiezen
Elk lichaam is anders en moet dus op verschillende manieren ondersteund worden. Het is daarom verstandig om samen met een expert op zoek te gaan naar een goed bed. Dat kost even iets meer geld, maar is op de lange termijn echt een van de beste investeringen die je kunt doen. Met een goed bed slaap je dieper, heb je geen last meer van je rug en krijg je echt de rust die je nodig hebt. Bovendien gaat zo’n bed gemiddeld 20-25 jaar mee, al moet je je matras wel na ongeveer vijf jaar vervangen.
Maar welk bed moet je dan toch kiezen? Gelukkig zijn hier slaapadviseurs voor, bijvoorbeeld van Swiss Sense. Om je alvast een idee te geven welke factoren effect hebben op jouw slaap: het type matras is onder andere afhankelijk van je gewicht en de manier waarop je in bed ligt. Zo hebben buikslapers doorgaans een harder matras nodig dan zijliggers. En ook de juiste temperatuur heeft invloed op jouw nachtrust. Heb jij het vaak warm? Dan bestaan er bijvoorbeeld verkoelende topdekmatrassen die jouw lichaamstemperatuur naar beneden halen. We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in bed. Een goed matras is dus geen overbodige luxe.
Kussens en dekens vervangen
Als je jouw perfecte bed in de slaapkamer hebt staan, kan het ook helpen om naar de aanvullingen te kijken. Misschien is jouw kussen wel toe aan vervanging. Wist je dat een kussen tussen de 1 en 7 jaar moet vervangen? Dit ligt een beetje aan het materiaal waar je kussen van is gemaakt. Door er te lang op te blijven liggen, kan je last krijgen van je rug en nek. Of je kussen aan vervanging toe is, is heel simpel te achterhalen. Voel je klonten in de vulling, ben je niet uitgerust na een nacht slaap, zitten er vieze vlekken op of word je vaak wakker met pijn? Weg ermee!
Ook je deken gaat niet eindeloos mee. Natuurlijk krijg je hier geen pijn van, maar heel fris is het niet. Vervang het dekbed daarom zodra je gelige vlekken ziet of het niet meer goed op kunt schudden. Dan heeft het zijn beste tijd echt wel gehad. Als je je nachtrust een boost wil geven, kan je als alternatief kiezen voor een verzwaard dekbed. Het gewicht van zo’n deken helpt je om extra tot rust te komen, waardoor je makkelijker in slaap valt. Bovendien zal je sneller in een diepe slaap vallen, waardoor je uitgerust wakker wordt. Let er wel op dat je het juiste gewicht kiest.
Ben jij wel toe aan een nieuw bed, wil je het graag goed aanpakken maar is het niet mogelijk om in een keer zo’n hoog bedrag te betalen? Bij ‘Club 9‘ kan je een fijn matras ook leasen! Bovendien krijg je iedere vijf jaar een nieuw matras, zodat je altijd lekker slaapt.