Wat je eet heeft een flink effect op ons humeur. Extra belangrijk dus om je voedingspatroon in de gaten te houden, want daarmee kan je bijvoorbeeld zorgen voor extra energie op drukke dagen of even een oppepper regelen als je een dipje hebt. Welke effecten je maaltijden kunnen hebben, zetten we even voor je op een rij.
De voedingsstoffen die we consumeren spelen een rol bij de productie en regulatie van chemische stofjes in de hersenen, zoals neurotransmitters. Deze neurotransmitters (waaronder serotonine, dopamine en noradrenaline) zijn betrokken bij de regulatie van ons humeur. Maar ze hebben ook effect op onze slaap, energieniveaus en emoties. We lichten hieronder even wat effecten uit.
1. Serotonineproductie
Serotonine wordt vaak beschouwd als de ‘feel-good’ neurotransmitter omdat het een positieve invloed heeft op ons humeur. Het kan je een positief gevoel geven en angstige of sombere gedachtes verminderen. Serotonine bevordert ook je slaap en kan zelfs invloed hebben op je sociale leven. Voedingsmiddelen met een hoog tryptofaangehalte, zoals kip, zuivelproducten, noten en zaden, helpen bij de aanmaak van serotonine in de hersenen.
2. Bloedsuikerspiegel
Voeding kan invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt weer van invloed kan zijn op ons humeur. Het eten van producten met een hoog suikergehalte of geraffineerde koolhydraten kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor we ons vermoeid, prikkelbaar en chagrijnig kunnen voelen. We hebben het dan over de welbekende suikerdip. Het kiezen van complexe koolhydraten, zoals volle granen, groenten en peulvruchten, helpt bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Zo heb je over de langere termijn meer energie en blijf je gezonder.
3. Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), hebben aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op het humeur en onze mentale gezondheid. Ze hebben namelijk effect op de serotonine- en dopaminegehaltes in ons brein. Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel, sardines), lijnzaad, chiazaad en walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en maken van jou binnen no-time weer het zonnetje in huis.
4. Vitaminen en mineralen
Verschillende vitaminen en mineralen spelen een rol bij de productie en regulatie van neurotransmitters die van invloed zijn op ons humeur. Bijvoorbeeld vitamine D, dat voornamelijk wordt aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Je hebt vast weleens iemand horen klagen dat ze zich in de winter slechter voelen, door het gebrek aan zonuren. Maar ook B-vitaminen, zoals foliumzuur en vitamine B12, zijn belangrijk voor een gezond zenuwstelsel en kunnen bijdragen aan een positieve stemming.
5. Spijsverteringsgezondheid
Het microbioom in onze darmen, dat bestaat uit miljoenen bacteriën, heeft ook invloed op ons humeur. Een gezonde darmflora kan helpen bij de productie van neurotransmitters en het bevorderen van een gezond zenuwstelsel. Eet dus genoeg producten die goed zijn voor je spijsvertering. Natuurlijk hebben we het dan over vezels (volkoren producten en peulvruchten bijvoorbeeld), maar ook over yoghurt. Voldoende water drinken is bovendien essentieel! Suiker kan je beter beperken, helaas.