Nu de tweede coronagolf een feit is, heb ik zelf weer een aantal oude hobby’s opgepakt. Tussen alle hectische diensten door blijft het belangrijk om voor jezelf te zorgen en te ontspannen. Met deze vijf zorggerelateerde boeken kan jij tot rust komen én tegelijkertijd nog iets leren. Win-win!
1. Tommie in de zorg – Tommie Niessen
“Ik ga toch geen mensen wassen?” zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending: de gezondheidszorg. Sindsdien verzamelt Tommie verhalen uit zijn tijd in de zorg. Tommie in de zorg bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen. Makkelijk en boeiend geschreven, ik had het boek binnen twee dagen uit!
2. Die ene patiënt – Ellen de Visser
In dit boek vertellen diverse zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. Voor ieder wat wils, want allerlei specialisten komen aan bod: van chirurg tot psychiater en van ouderenverpleegkundige tot seksuoloog. De verhalen die in deze bundel door Ellen de Visser zijn samengebracht vormen een unieke inkijk in de ziel en de gedachtewereld van onze alledaagse hulpverleners. Ze laten zien hoe leed, pijn, verdriet en vreugde bij elke verpleegkundige of arts hun sporen nalaten.
3. PAAZ – Myrthe van der Meer
Myrthe van der Meer debuteerde met PAAZ, een boek dat ze schreef toen ze zelf vijf maanden lang op een paaz opgenomen werd. Het verhaal gaat over Emma, die van de ene op de andere dag op de paaz wordt opgenomen. We volgen haar zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses. Een zoektocht naar de uitgang, maar vooral een zoektocht naar zichzelf. Een reis vol boeiende eye-openers over de GGZ.
4. In Therapie – Irvin D. Yalom & Ginny Elkin
Als lezer volg je de gedachtes van een psychiater en zijn cliënt. Ginny wordt geplaagd door angsten en is door meerdere psychiaters bestempeld als schizoïde. Dan komt ze bij Irvin Yalom in behandeling en spreken ze af na iedere sessie een verslag te schrijven, die ze na een paar maanden aan elkaar zullen laten lezen. Deze twee perspectieven vullen elkaar op intrigerende wijze aan, al zijn psychiater en cliënt het (net als in de praktijk) af en toe ook hartgrondig met elkaar oneens.
5. Tommie in Gesprek – Tommie Niessen
Het tweede boek van Tommie Niessen is nog maar net uit, maar ik heb hem al verslonden! Wie fan was van het eerste boek, moet ook zeker ‘Tommie in gesprek’ lezen. In dit boek spreekt Tommie met mensen uit verschillende disciplines in de zorg. Een hoogleraar, psychiater, patiënt, verpleegkundige en zelfs minister De Jonge komt aan bod. Wat Tommie (en ik ook) vooral van hen wil weten is: ‘Wat betekent de zorg voor jou?’. Een boek vol mooie gesprekken en inspirerende verhalen.