We zetten de twaalf beste verhalen van 2023 graag nog even voor je op een rijtje. Of je nu in het ziekenhuis werkt, wijkverpleegkundige bent of juist de gehandicaptenzorg versterkt, deze artikelen zijn speciaal voor jou gemaakt.
Het jaar is weer voorbijgevlogen. Als jij door alle drukte geen tijd hebt gehad om te blijven lezen, is dat geen probleem! Pak een oliebol, ga lekker zitten en lees alsnog wat ons het afgelopen jaar bezighield.
1. Jacques werkt als ambulancechauffeur: “Je weet nooit in welke situatie je terechtkomt”
Loeiende sirenes, hoge snelheden en onvoorziene situaties: een kleine greep uit het werk van een ambulancechauffeur. Jacques (50) doet dit werk al meer dan 25 jaar. Hij vertelt: “Je weet nooit wat je te wachten staat.”
2. Een optimale samenwerking met mantelzorgers krijg je zo
Familie, mantelzorgers en vrijwilligers zijn op dit moment al een onmisbare schakel om de kwaliteit van zorg voor ouderen te kunnen waarborgen. En volgens verpleegkundige Patty zal dit alleen maar toenemen. Ze vertelt over de samenwerking tussen zorgverlener en mantelzorger.
3. Nicole (69) is nog niet met pensioen: “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk”
Veel mensen kijken ernaar uit: stoppen met werken als hun pensioen ingaat. Toch zijn er volgens het CBS steeds meer mensen die na de AOW-leeftijd door blijven werken. Zo ook Nicole (69), die als zzp’er in de thuiszorg werkt: “Ik hoef niet langer aan een carrière te bouwen, maar kan genieten van de zorg voor mijn cliënten.” Lees het interview.
4. De gevolgen van een heupfractuur in het verpleeghuis
Binnen de ouderenzorg is een vervelende complicatie van vallen de alom gevreesde heupfractuur. Hoe we daar binnen het verpleeghuis mee om moeten gaan, blijft lastig. Verpleegkundig Specialist Merel de la Combé legt uit hoe dit beleid bepaald wordt.
5. Verpleegkundige Corine werkt in pretpark de Efteling
In de betoverende wereld van de Efteling bevindt zich een bijzondere werkplek waar Corine Molenschot al bijna 5 jaar werkzaam is. Als spoedeisende verpleegkundige in de zorg heeft ze een unieke rol binnen het pretpark. Van kleine incidenten tot levensbedreigende situaties: Corine maakt het allemaal mee.
6. De zorg afschalen in de wijkverpleging kan hele goede resultaten hebben
Wijkverpleegkundige Ineke is in haar werk voorzitter van de teamvergaderingen. Tijdens een recente bijeenkomst had ze een eyeopener: de visie op zorg verlenen is persoonlijk. Je eigen visie bepaalt hoe jij begrippen als persoonsgerichte zorg, kwaliteit van zorg en bevorderen zelfredzaamheid aanpakt.
7. De overbruggingszorg springt bij als thuis wonen niet meer gaat
Wanneer iemand niet langer thuis kan wonen, is er niet altijd direct plek in een geschikte zorginstelling. Tijdens deze wachttijd kunnen cliënten op diverse locaties overbruggen, bijvoorbeeld in verpleeghuis De Twee Bruggen van ouderenzorginstelling Aafje. Teammanager Cathinka Hazebroek vertelt over deze bijzondere zorglocatie.
8. Rouwdeskundige Daan Westerink: “Praat met elkaar na het overlijden van een cliënt”
We vinden het allemaal heel normaal dat mensen die in de zorg werken te maken krijgen met de dood. Daar hebben we toch voor gekozen? Maar ook zorgverleners hebben, los van hun beroep, emoties en gevoel waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Rouwdeskundige Daan Westerink denkt dat er nog veel te halen valt binnen de zorg en zorgopleidingen.
9. Ontwikkelingen rondom Parkinson: we weten en kunnen steeds meer
De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland, maar de zorg rondom mensen met dit ziektebeeld is sterk in ontwikkeling. Lees het interview met specialist ouderengeneeskunde Paul Smit.
10. Psycholoog Hermine werkt met Huntington patiënten: “Dit is een van de heftigste ziektebeelden die ik ken”
Ze vertelt: “Stel je voor dat je het gen draagt. Je hebt de aftakeling bij een van je ouders al gezien, en vaak ook bij ooms, tantes, neven en nichten. En dan heb je ook nog kinderen, waarvan er misschien ook een paar drager zijn. Het lichamelijk en psychisch lijden voor de patiënt én diens omgeving is ongekend zwaar.”
11. Zo is het om als verpleegkundige in de gevangenis te werken
Na een carrière van 25 jaar werken als verpleegkundige in de gevangenis kijkt Alina terug op haar tijd binnen. Ze belandde er een beetje bij toeval, maar achteraf bleek dit precies de plek waar ze al haar kennis als verpleegkundige kon inzetten. De veelzijdigheid van zorgvragen en de complexiteit van onderliggende verwachtingen waren voor haar elke keer weer een leuke uitdaging.
12. Een gezond werkrooster kan de oplossing zijn voor vermoeide verpleegkundigen
Als verpleegkundige ben je continu bezig met het zorgen voor een ander en het inspelen op zijn of haar behoeftes. Ondertussen blijft het personeelstekort in de zorg maar stijgen. Hoe blijf je dan ook jouw eigen grenzen bewaken? Voor verpleegkundige Irene Klaassen was de flexpoule de oplossing, vertelt ze. Sinds ze haar eigen rooster bepaalt, barst ze weer van de energie.