Als verpleegkundige ben je continu bezig met het zorgen voor een ander en het inspelen op zijn of haar behoeftes. Ondertussen blijft het personeelstekort in de zorg maar stijgen. Hoe blijf je dan ook jouw eigen grenzen bewaken? Voor verpleegkundige Irene Klaassen was de flexpoule de oplossing, vertelt ze. Sinds ze haar eigen rooster bepaalt, barst ze weer van de energie.
Er wordt in de zorg steeds meer van je gevraagd en de tijd die je hiervoor beschikbaar hebt wordt ondertussen schaarser. Er wordt vaker een beroep op je flexibiliteit en collegialiteit gedaan en sociaal dat we zijn stemmen we hiermee in. We draaien extra diensten en vullen zo de gatenkaas van het dienstrooster weer op. Maar hoe ver kunnen we nog gaan met z’n allen?
Onregelmatige diensten zijn ouderwets
Door al dat zorgen vergeten we nog weleens om ook goed voor onszelf te zorgen. We raken vermoeid, zetten net even dat stapje extra en ondertussen slaat onze energiemeter op reserve. Even bijtanken zit er niet in, want het werk gaat aan de lopende band door. Jarenlang ging ik hier zonder problemen in mee, tot ik me bedacht: maar wacht eens even! Ik heb ook nog een eigen leven!
Wie heeft er eigenlijk bepaald dat je als verpleegkundige onregelmatige diensten moet draaien? Ergens begrijp ik dat dit roostertechnisch noodzakelijk is, maar wacht eens even! Is dit wel zo noodzakelijk als we met zijn allen denken? Laten we het eens omdraaien en juist bekijken wat de verpleegkundigen nodig hebben. Een vaste avond- of nachtdienst kan ook zo zijn voordelen hebben. Een stabiel rooster is nu eenmaal gezonder, nietwaar? Het zorgt niet alleen voor een gezonder ritme met een bijbehorend hoger energielevel, maar ook voor meer werkplezier en betere prestaties op de werkvloer. Een win-win situatie dus!
Ik zie alleen maar voordelen. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer zelfsturende teams waarbij er in het rooster zoveel mogelijk rekening word gehouden met de dienstvoorkeuren van de verpleegkundigen. Een idee dat oorspronkelijk uit Zweden komt, wordt nu met veel succes ook toegepast in ons kikkerlandje. Het leidt niet alleen tot meer tevredenheid onder verpleegkundigen, maar ook nog eens tot minder ruilverzoeken.
Zelf je diensten bepalen
Helaas werkte het bij mij op de afdeling nog niet zo en werd ik vast ingeroosterd, waarbij ik alle diensten draaide en vaak lange reeksen werkte. Ik merkte dat vooral de vroege diensten en lange reeksen slopend waren, waardoor ik na mijn werk geen energie meer overhield om nog iets te gaan doen. Ik was vermoeid en liet mezelf op de bank onderuit zakken, gewapend met een kop thee en starend naar een serie. Elke dienst werd een uitputtingsslag waar ik nog maar weinig plezier aan beleefde.
Ondanks dat kwam ik op mijn vrije dag weer opdraven om het zoveelste dienstgat op te vullen. Tot de maat voor mij ineens vol was. Ik besloot minder te gaan werken en de flexpoule in te gaan, om zo meer vrijheid in mijn dienstrooster en privéleven te creëren. Ik geef nu op mijn eigen manier invulling aan flexibileit waarbij ik duidelijk mijn dienstwensen aangeef.
Meer energie door eigen regie
Inmiddels draai ik bijvoorbeeld geen vroege diensten meer, wat ervoor zorgt dat ik me energieker en gezonder voel. Door goed voor mezelf te zorgen steeg niet alleen mijn energielevel, maar ook mijn werkplezier. Ik houd meer tijd over voor mijn patiënten, maar ook nog eens voor mezelf. Ondanks dat de werkdruk niet veranderd is, kom ik wel minder uitgeput thuis na mijn dienst en heb ik weer het gevoel dat ik leef.
Ik heb nu ook weer energie om dat stapje extra te zetten om mijn vermoeide collega te helpen. Ik ben bereid om last minute in te springen indien als dit nodig is. Zie het maar als een soort brandweervrouw: die gebeld kan worden om een afdeling uit de brand te helpen door brandjes te blussen.
Dat ik me energieker voel, is ook mijn patiënten niet ontgaan. Ze zien mij nu altijd met een lach op mijn gezicht rondlopen en niets is te veel gevraagd. Ze vragen mijn collega’s soms zelfs wanneer ik weer dienst heb. Het stukje eigen regie en flexibiliteit in mijn rooster heeft een enorm positief effect gehad. Lang leve deze ontwikkeling!