De kerstboom staat, de lampjes op straat zijn opgehangen en overal waar je komt schalt Mariah Carey door de speakers. De feestmaand is weer aangebroken! Hoog tijd dus om na te gaan denken over het kerstmenu. Wat dacht je van een tafel vol feestelijke tapashapjes?
Het is dé trend van dit jaar: een verzameling van lekkere kleine hapjes. En dan natuurlijk niet die simpele spiesjes met kaas en worst, maar luxe lekkernijen en smaakvolle bites. We delen een aantal recepten om je vingers bij af te likken. En de leftovers neem je later natuurlijk mee naar je werk 😉
1. Mini burrito’s
We beginnen gelijk met een knaller: want deze burrito’s van Laura’s Bakery zijn echt heerlijk. Volgens het voorgeschreven recept vul je ze met gehakt, tomatenpuree, kruiden en geraspte kaas. Maar je kan ze helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Misschien vind jij ze wel lekkerder met kip of ga je juist voor vega. Keuze genoeg! En een ding is zeker: jong of oud, iedereen lust dit.
2. Romige gevulde champignons
Deze champignons van Lekker en Simpel zijn gevuld met heerlijk gekruide roomkaas en smelten op je tong. En de site doet z’n naam eer aan: want naast lekker staan ze ook nog eens in een mum van tijd op tafel. Maak het extra feestelijk door wat pesto door het roommengsel te roeren of door ze te decoreren met peterselie.
3. Mini tarte tatins
Een culinair gerechtje mag natuurlijk niet ontbreken, het is nu eenmaal kerst. Deze mini tarte tatins met rode ui en geitenkaas van Francesca Kookt zien er prachtig uit en smaken minstens net zo goed. Natuurlijk kan je nog wat spelen met de exacte ingrediënten, mocht je bijvoorbeeld echt niet van geitenkaas houden. En extra handig: deze taartjes kan je een dag van tevoren al maken.
4. Bladerdeegkrans
Zeg je tapashapjes, dan moet er eigenlijk wel iets in bladerdeeg gemaakt worden. De klassieke knakworstjes in bladerdeeg zijn altijd een succes, maar met dit recept maak je er echt een kerstgerecht van. Strooi er cherrytomaatjes omheen voor een feestelijk effect, dan heb je ook meteen wat extra groente op tafel.
5. Zalmbonbons
Over klassiekers gesproken: zalm hoort natuurlijk bij een kerstmaaltijd. Deze bonbons van Uit Paulines Keuken zijn gevuld met een heerlijk romig mengsel die je naar je eigen smaak kan aanpassen. Besprenkel met geraspte limoen, bieslook of een beetje pesto en niemand kan de verleiding weerstaan. Voor je het weet is de schaal weer leeg!
6. Dip, dip, dip
Je tapastafel kan natuurlijk niet zonder een aantal goede dipjes. Om je burrito’s en knakworsthapjes in te dopen of gewoon voor op een stukje stokbrood. Deze zelfgemaakte guacamole en een homemade kruidenboter mogen in ieder geval niet ontbreken. Maar een simpele tomatensalsa staat ook zo op tafel. Of wat dacht je van spinazie artisjok dip, tzatziki of champignonmousse?
7. Toetjes!
Er is altijd ruimte voor dessert, dus vergeet die ook niet te maken. Deze smeuïge gingerbread cupcakes met witte chocolade topping van Eef Kookt Zo passen wat ons betreft perfect op de kersttafel. Je kan ze versieren met kerstelijke sterren, bijvoorbeeld samen met de kinderen. Houden jullie meer van een hartig nagerecht? Maak dan eens een eigen kaasplank.