Het einde van het jaar is traditioneel een tijd van terugblikken en dat doen we dan ook graag met de beste verhalen die je in 2022 bij Nursestation kon lezen. Of je nu in de thuiszorg werkt, IC-verpleegkundige bent of juist de ggz versterkt, deze artikelen zijn speciaal voor jou gemaakt.
Het jaar is weer voorbijgevlogen. Als jij door alle drukte geen tijd hebt gehad om te blijven lezen, is dat geen probleem! Pak een oliebol, ga lekker zitten en lees alsnog wat de zorgsector in 2022 bezig hield.
1. Fysiotherapeut Lotte werkt ook als internationaal model
Lotte Zijlstra vliegt in het weekend naar Londen en staat doordeweeks op de werkvloer in Nederland. Die combinatie is soms lastig, maar toch wil ze er graag voor gaan. Ze vertelt: “Ik ben 27, dat blijf ik niet altijd. Maar ik kan wel altijd nog werken als fysiotherapeut.” Lees haar hele verhaal hier.
2. Deuren open op de PG-afdeling: “Vrijheid is zo belangrijk voor de kwaliteit van leven”
Bij Zorggroep Solis in Deventer zijn de deuren van een van de verpleeghuizen inmiddels geopend. Specialist ouderengeneeskunde Helbertine Hylkema was nauw betrokken bij het project om de deuren van de PG-afdelingen te openen en deelt haar ervaring.
3. Verpleegkundige Amy kreeg een burn-out tijdens de coronapandemie
Ze schrijft: “De afgelopen twee jaar was er voor ons nooit tijd om even bij te komen. Ik kon lange tijd niet handelen naar wat ik wist wat juist was. Patiënten met corona stierven in een hoog tempo en elke keer vroeg ik me af of ik iets anders of nog meer had kunnen doen. Ik moest mezelf tijd gunnen om weer op adem te komen.”
4. Zorgverlener Cynthia geeft ook les: “Het is een win-win situatie”
Zorgverlener Cynthia van Vliet werkt deels als docent voor Breederode Hogeschool. Het lesgeven dwingt haar om bij te blijven in de stof, vertelt ze: “Je moet natuurlijk wel op de hoogte zijn van de juiste en nieuwste inzichten om dit te delen met studenten en om hun vragen te beantwoorden. Zo blijf ik scherp.”
5. Kom weer in je werkritme na de vakantie
Veel mensen hebben er moeite mee: de after-holiday dip. Na een heerlijke vakantie waarin je niet bezig bent geweest met werk en de chaos van het dagelijkse leven, moet je er nu toch echt weer aan geloven. Het is vaak een groot contrast, van nul naar honderd. We delen tips om deze overgang een stukje makkelijker te maken. Ook ideaal voor na de kerstvakantie.
6. Praat over iemands wensen in de laatste levensfase
In de advance care planning of vroegtijdige zorgplanning voeren we gesprekken met cliënten over de laatste levensfase. Wat vinden zij hierin belangrijk? Zoals bij veel gesprekken rondom het overlijden, vinden veel zorgverleners ook dit een beladen gesprek. Verpleegkundig specialist Merel vertelt je hoe je dit aanpakt.
7. Jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau: “Ouders denken vaak onterecht dat wij ze controleren”
Anouk Keijbeck (28) is jeugdverpleegkundige bij de GGD. In haar werk signaleert ze al vroeg bijzonderheden, waardoor erger leed soms voorkomen kan worden. Aan de andere kant is het ook een functie die gepaard gaat met aardig wat vooroordelen. Lees haar verhaal hier.
8. Kosteloos een studie volgen met het STAP-budget, hoe zit dat?
Sinds dit jaar is het mogelijk om budget aan te vragen voor het volgen van een cursus of opleiding: het STAP-budget. Dit kan je flink wat geld schelen. Maar de regeling is nog lang niet bij iedereen bekend. En degenen die er al wel van gehoord hebben, weten vaak niet hoe het nu eigenlijk precies zit. We zetten alle informatie daarom voor je op een rijtje.
9. Goede huidzorg maakt ouderen zelfredzaam en gelukkiger
In de ouderenzorg kom je veel huidproblemen tegen. Vaak is dit een gevolg van de normale veroudering van de huid. Wijkverpleegkundige Ineke ziet het in de praktijk vaak: “Regelmatig valt me op dat de verzorging van de huid niet voldoende is.” Ze deelt daarom wat informatie over goede huidzorg.
10. Bajesbroeder Rik werkt in de gevangenis: “Iedereen heeft recht op zorg”
Als justitieel verpleegkundige ben je elke dag in de weer met gedetineerden. Van het verzorgen van schotwonden en het helpen bij kraammoeders tot het begeleiden van een drugsverslaafde. Je moet er flink wat empathie voor hebben en stevig in je schoenen staan om dit werk te kunnen doen, maar de 42-jarige verpleegkundige Rik vindt dat het meer dan waard.
11. Waarom urine sticken lang niet altijd zin heeft
Stinkende urine, troebele urine en een verpleeghuisbewoner met wat ander gedrag, daar kan maar een oorzaak voor zijn: een blaasontsteking! Maar klopt dat wel? De werklocatie van verpleegkundig specialist Merel pakt het urine sticken sinds kort heel anders aan. Ze vertelt over haar bevindingen.
12. Hoe ga je als hulpverlener om met een cliënt die zorg weigert?
Als hulpverlener kan het voorkomen dat je een cliënt wil helpen die niet op zorg zit te wachten. Dit kan variëren van iemand in het ziekenhuis die niet behandeld wil worden tot iemand met dementie die niet meer helemaal helder kan denken. Verpleegkundige Theunis van der Wal werkt in de ggz en vertelt hoe hij omgaat met zorgweigeraars.
Bonus: luister ook onze podcast!
Als verpleegkundige ben je nooit uitgeleerd. In podcastserie De Interventie gaat Rebecca Looijen het gesprek aan met ervaringsdeskundigen die je inspireren. Kan jij ook docent worden? Hoe kunnen we de zorg eigenlijk verbeteren voor mensen met autisme? En waar moet je aan denken bij zelfmoordpreventie? Een podcast voor en door zorgverleners, gemaakt door Nursestation. Met elke eerste dag van de maand een gloednieuwe aflevering. Je vindt alle afleveringen hier, maar ook op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.