Als we ouder worden, neemt de kans dat we in en om het huis vallen alsmaar toe. Doe-het-zelvers kunnen dit risico flink verkleinen door zelf de nodige aanpassingen door te voeren. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen een groot effect hebben. Zo maak je een huis zelf levensloopbestendig.
Er bestaan natuurlijk klussen die je beter uit kan besteden. De installatie van een traplift is daar een goed voorbeeld van. In de kosten van een traplift is de installatie standaard al verwerkt. En daarbij krijg je geen garantie op zelf geïnstalleerde exemplaren, of het nu om nieuwe of tweedehands trapliften gaat. Maar daarnaast zijn er ook veel klusjes die je prima zelf kan doen en waarmee heel wat winst te behalen valt! We zetten er een aantal op een rij.
1. Plaats antislipstickers- en matten
Een van de meest eenvoudige aanpassingen is het aanbrengen van antislipstickers. Zij bieden grip op plekken waar het glad kan zijn. Denk hierbij aan de badkamer en de trap. Eventueel kan er ook gekozen worden voor antislipmatten, die bijvoorbeeld over de hele traptrede of op (delen van) een vlonder geplaatst worden. Liever geen stickers of matten? Denk dan aan het vervangen van de badkamertegels voor tegels met een hoge R-waarde. Een hogere R-waarde betekent een hoger gripniveau.
2. Bevestig handgrepen en beugels
Handgrepen en beugels bieden in en om het huis extra steun. Bijvoorbeeld buiten bij een opstapje naar de voordeur of in het toilet. Het is belangrijk dat de greep stevig aan de muur bevestigd is. Gebruik hiervoor de juiste bevestigingsmaterialen voor de ondergrond, zoals stalen schroeven. Controleer voor bevestiging of de greep op de juiste hoogte bevestigd wordt. Naast een toilet is de aanbevolen plaatsingshoogte zo’n 80 tot 90 centimeter. Maar de ideale hoogte kan per persoon verschillen
3. Zorg voor goede verlichting
Goede verlichting zorgt voor een kleinere kans op vallen. Ga hiervoor na wat belangrijke plekken in en om het huis zijn en maak een lichtplan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een stopcontactlamp in een gang. Het is ook mogelijk om een bewegingssensor aan te sluiten op bestaande verlichting. Zit je liever niet aan de bestaande elektra? Er bestaan ook losse bewegingssensoren die je draadloos aansluit op smart home lampen.
4. Pak de badkamer aan
De meeste valongelukken vinden plaats in de badkamer. Het kan daarom verstandig zijn om hier alle bovengenoemde hulpmiddelen toe te passen. Denk daarnaast ook aan het vervangen van het bad of de douchecabine voor een inloopdouche. De moeilijkheidsgraad is afhankelijk van de huidige situatie. Afhankelijk van onder andere de plaatsing en de leeftijd zou de oude afvoer hergebruikt kunnen worden. Met een doucheplaat in combinatie met grote muurplaten creëer je snel en gemakkelijk een waterdichte inloopdouche. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de complete badkamer aan te pakken.