Sommige baby’s kunnen vervelende symptomen ervaren na het drinken van melk of het eten van zuivelproducten. Deze symptomen zijn onder andere overgeven, eczeem, een piepende ademhaling en diarree. Misschien heb je vermoedens dat jouw baby een (koemelk)allergie heeft of wellicht is er zelfs al een diagnose gesteld door een arts.
Hoe dan ook, het vinden van de juiste voeding voor je kindje kan een uitdaging zijn. Want wat moet je je baby nu geven? Kan je als moeder zijnde je kind nog borstvoeding geven of mag dat ook niet meer? En hoe groot is de kans dat je baby over deze allergie heen zal groeien? Op al deze vragen gaan we een antwoord geven.
Een koemelkallergie is niet hetzelfde als een lactose-intolerantie
Allereerst is het belangrijk om een veelvoorkomende misstand te corrigeren. Want hoewel een lactose-intolerantie en een koemelkallergie veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende dingen. Een lactose-intolerantie ontstaat doordat het lichaam een tekort aan enzymen heeft om lactose te verdragen.
Bij een koemelkallergie ziet het afweersysteem koemelkeiwitten onterecht als een bedreiging voor het lichaam, en maakt daardoor antistoffen aan. Bij een koemelkallergie kunnen baby’s helemaal geen lactose verdragen, terwijl dit bij een lactose-intolerantie vaak wel het geval is. Meer over de verschillen tussen een koemelkallergie vs. lactose-intolerantie vind je op deze pagina.
Voedingsadviezen voor baby’s met een koemelkallergie
Door het Voedingscentrum wordt aanbevolen dat baby’s sowieso in de eerste zes maanden nog borstvoeding krijgen. Dit komt doordat een baby zo belangrijke afweerstoffen binnenkrijgt via de moeder. Dat betekent wél dat de moeder een koemelkvrij dieet moet volgen. Dit om de klachten van de baby zoveel mogelijk te verminderen. Daarnaast is het cruciaal dat ouders weten wat er in de voedingsmiddelen zitten die ze hun baby geven. In Europa is het verplicht dat er op het etiket van voedingsmiddelen staat of er melk in zit.
Verder is het ook niet verstandig om snel weer voeding te introduceren waar koemelk in zit. Hoewel de meeste kinderen na drie jaar vaak geen last meer hebben van de allergie (de schatting van de GGD is zo’n 90%), is het belangrijk dat je enkel melkproducten introduceert aan je baby in samenspraak met je arts of diëtiste. Zij zijn erop getraind om dergelijke situaties zo goed mogelijk te herkennen en advies op maat te kunnen geven.
Mocht je nog niet zeker zijn of je baby een koemelkallergie heeft of niet, dan raden we je aan om zo snel mogelijk naar een arts te gaan. De arts kan onderzoeken of het een koemelkallergie betreft of dat je baby’s allergisch is voor iets anders.