Ik ben dol op het kijken van series en films, van een simpele romcom tot die ene spannende serie waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Als het over goede series gaat, blijft het bij mij in ieder geval nooit bij een aflevering, ik houd ervan om te bingewatchen. En het is helemaal mooi als het met ons werk in de zorg te maken heeft.
Dat klinkt misschien gek, want je bent al zoveel met je werk bezig, maar ik vind het heerlijk om een serie, film of documentaire over ons vak te kijken. Ik deel daarom vijf tips met je, voor als je nog op zoek bent naar iets nieuws om te kijken.
Veerkracht: gevecht tegen corona
Zoveel mogelijk thuiswerken, anderhalve meter afstand houden, vaker je handen wassen en in je elleboog hoesten. Niemand verwachtte dat dit het ‘nieuwe normaal’ zou worden. De crisis lijkt voorbij te zijn, maar in ‘Veerkracht: gevecht tegen corona’ gaan we terug naar de plek die de hotspot van de crisis was: Uden in Brabant.
Bernhoven bevond zich plotseling in het epicentrum van een Brabantse coronabrandhaard. Wat doe je als je 150 mensen kan helpen, maar 600 coronapatiënten opgenomen moeten worden? We zien corona door de ogen van patiënten, artsen en verpleegkundigen zelf. ‘Veerkracht: gevecht tegen corona’ is te zien op Videoland.
Extremis
Extremis is een minidocumentaire over het werk op de intensive care, waar ieder moment van de dag de strijd tussen leven en dood zich afspeelt. Beleef alle emoties die komen kijken bij de beslissingen van dokters, patiënten en families.
Deze docu duurt slechts 24 minuten, maar maakt daarom niet minder indruk. Wat doe je als iemand van wie je houdt op de IC ligt? Eindeloos laten beademen of rustig laten sterven? En hoe moet je zo’n hartverscheurende keuze maken? Je ziet het in Extremis, via Netflix.
Hoofdzaken: shocktherapie
De kliniek Inforsa in Amsterdam is de enige tbs-kliniek in Nederland waar patiënten ECT kunnen ondergaan. Elektroconvulsietherapie (ECT) staat ook wel bekend als shocktherapie. Het is tegenwoordig een humane, veilige en vaak zeer effectieve behandeling bij schizofrenie.
In deze documentaire volgt Jessica Villerius patiënten Fleur en Jessica, die ECT in gaan zetten. Ook spreekt ze met hersenwetenschapper Dr. Prof. Iris Sommer, die vertelt over de heftige behandeling en de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Hoofdzaken: Shocktherapie is te zien op Videoland.
Een nieuwe morgen
Rust en regelmaat bepalen het bestaan van de bewoners van het verzorgingstehuis Tuindorp Oost in Utrecht. Als door bezuinigingen steeds meer kamers leeg komen te staan, worden studenten uitgenodigd om tussen de ouderen te wonen. Zij staan namelijk te springen om een woning in het drukke Utrecht.
Het lijkt een perfecte combinatie te zijn. Maar matchen de werelden van jong en oud wel of botsen ze juist heel erg? Het contact blijkt niet vanzelfsprekend te zijn. Volgens regisseur Kim Brand was haar idee van jonge en oude mensen die samen door de gang zouden lopen, wat optimistisch. Er zijn vooroordelen, ongemakkelijke situaties en communicatieverschillen. Of jong en oud uiteindelijk samen een weg weet te vinden, is te zien in de film Een Nieuwe Morgen van Kim Brand via 2Doc.
Lucia de B.
Verpleegkundige Lucia de Berk werd in 2003 veroordeeld voor de moord op zeven baby’s en oudere mensen. Later bleek deze veroordeling absoluut niet te kloppen en werd ze vrijgelaten. De zaak staat bekend als een van de grootste rechterlijke dwalingen in Nederland.
De film ‘Lucia de B.’ vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de jonge parketsecretaris Judith. Zij twijfelt aan de betrouwbaarheid van de bewijzen die gebruikt werden om de schuld van De Berk te bewijzen, maar werkt toch mee aan de zaak. De film is te zien via Videoland.