Verpleegkundig specialist Merel is de afgelopen jaren flink afgevallen: in totaal is er 35 kilo af. Ze is nu fitter en energieker en gunt dat iedereen. Ze deelt daarom haar eigen ervaring en haar grootste tips en tricks.
Als ik in 2020 de foto’s van mijn bruiloft krijg, voel ik plotseling een grote teleurstelling. Waar je normaal gesproken erg blij bent met de trouwfoto’s, schrik ik juist enorm. Ik weet al jaren dat ik wat te zwaar ben, maar nu word ik geconfronteerd met de realiteit. Waar ik dacht dat het nog wel meeviel zie ik nu vooral mijn onderkin, stevige bovenarmen en mijn brede rug en schouders. Ik vind het niet mooi meer en hoewel het me nooit zo in de weg heeft gezeten, besluit ik nu rigoureus dat het roer om moet.
Nu gaat het echt veranderen
Al vanaf mijn 17e heb ik vaak gelijnd. Veel diëten heb ik wel geprobeerd: periodes van weinig eten, geen koolhydraten, sapjes, shakes en dagelijks sporten. En natuurlijk viel ik daar dan van af, maar als ik eenmaal mijn doel had bereikt en weer ‘gewoon’ ging eten dan zaten de kilo’s er binnen no time weer aan, met nog een beetje extra.
Zo ben ik in tien jaar langzaam van een jonge, fitte vrouw met een BMI dat nog net gezond was, veranderd in een veel te zware vrouw met weinig energie. Ik voel op dat moment in elke vezel in mijn lijf dat het dit keer echt gaat veranderen. Niet alleen omdat ik het niet meer mooi vind, maar ook voor mijn gezondheid. Bovendien willen we, nu we getrouwd zijn, graag zwanger worden.
De start
Om te beginnen bij het begin moet ik eraan geloven en op de weegschaal gaan staan, iets wat ik al een jaar heb ontweken. Ik slik even als ik zie wat de weegschaal aangeeft: 108 kilo. Met mijn 173 cm betekent dat een BMI van 36.1: morbide obesitas. Bam, dat komt wel even binnen. Wat een lelijk woord: morbide obesitas, oftewel ernstig overgewicht. De moed zakt me in de schoenen, maar al snel weet ik mezelf te herpakken. Het moet nu gaan veranderen. Het idee om straks gezond zwanger te worden is de grootste motivatie.
Na zo vaak lijnen (en weer dik worden) weet ik al redelijk goed wat werkt en wat minder goed werkt. Ook weet ik hoe mijn lijf werkt, wat gezonde voeding is en hoe ik sporten op kan bouwen. Toch kies ik in eerste instantie niet voor de meest gezonde aanpak. Omdat ik een gewicht boven de honderd kilo psychisch ook zo zwaar vind, wil ik zo snel mogelijk onder die honderd kilo komen. Daarnaast geeft een snel resultaat me een goede motivatie om door te gaan. Daarom begin ik met dieetshakes. Ik vervang mijn ontbijt en lunch door een shake. ’s Avonds eet ik een gewone maaltijd, maar schep ik niet vaker dan een keer op. Tussendoor neem ik fruit of groente en ik ga voortaan op de fiets naar het werk, in plaats van met de auto voor die paar kilometers.
Een gezonde levensstijl
De kilo’s vliegen er de eerste weken echt af met de shakes en al snel zien mensen in mijn omgeving verschil. Ik krijg veel complimenten en dat is natuurlijk een goede motivatie om door te gaan. Ik weet zelf heel goed dat het gebruiken van shakes maar een tijdelijke oplossing is, en dat ik ze straks zal moeten gaan vervangen door voeding die past binnen een gezonde levensstijl. Na anderhalve maand zit mijn gewicht onder de honderd kilo en stop ik met de shakes.
Ik besluit dan om geen speciaal dieet meer te gaan volgen, maar om heel gewoon te gaan eten. Iets wat ik de rest van mijn leven vol kan houden. Ik mag alles eten van mezelf, maar dan met mate. Ik eet drie maaltijden per dag met gezonde tussendoortjes. Doordeweeks drink ik alleen water, thee of koffie en ik probeer ’s avonds vaker te gaan wandelen. Chips, wijn of ander lekkers bewaar ik voor de weekenden.
Met deze aanpak gaan de kilo’s er nog steeds af, maar dit keer wat minder hard. Dat is natuurlijk prima, hoewel ik eigenlijk liever vandaag dan morgen mijn streefgewicht bereik. Als streefgewicht heb ik met mezelf 88 kilo afgesproken. Met dat gewicht heb ik een BMI van net onder de 30 en dat betekent geen morbide obesitas, maar ‘gewoon’ obesitas. Bovendien heb ik met dit BMI een veel lager risico op o.a. zwangerschapsdiabetes, mocht ik zwanger worden.
Beter in mijn vel
Aan het einde van 2020 heb ik eindelijk mijn streefgewicht bereikt. Dan pas merk ik hoeveel beter ik nu in mijn vel zit. Waar ik eerst dacht dat ik weinig last had van mijn overgewicht, kan ik nu opeens mijn veters strikken zonder buiten adem te zijn en een trap op lopen zonder hijgend boven aan te komen. Bizar dat ik dat eerst helemaal niet merkte! Ik pas nu kleding van een paar maten kleiner, wat er ook voor zorgt dat ik mezelf er leuker uit vind zien en ik meer zelfvertrouwen krijg. Het is al een aantal jaar geleden dat ik voor het laatst dit gewicht heb gehad en wat voelt het goed en fijn!
Om maar meteen daad bij het woord te voegen, proberen we vanaf dat moment om zwanger te worden. Het lukt: meteen al bij de eerste poging! We zijn enorm blij, de zwangerschap verloopt heel erg goed en zonder complicaties. Fysiek voel ik me sterk en fit, waardoor ik gemakkelijk door de zwangerschap heen huppel. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap heb ik wel erg veel honger en cravings, waar ik me met veel liefde aan overgeef. Maar na de bevalling kan ik mijn levensstijl van voor de zwangerschap gelukkig weer snel oppakken en ben ik ook snel weer terug op 88 kilo.
Op weg naar een gezond gewicht
Als mijn dochter 10 maanden oud is, stop ik met het geven van borstvoeding. Mijn lijf vraagt daardoor om minder voeding en ik vind het een geschikt moment om te kijken of ik nog verder kan afvallen. Het liefste zou ik afvallen tot ik een gezond gewicht had. Mijn BMI zou onder de 25 komen bij een gewicht van 74 kilo. Dan moet er dus nog 14 kilo af. Gelukkig heb ik nu een ander startpunt: ik ben al fit en ik weet goed wat ik moet doen om af te vallen en op gewicht te blijven. Voor een vliegende start ben ik ook dit keer begonnen met een paar weken shakes. Ik vind het spannend om te zien hoe mijn moederlijf zal reageren op mijn wens om af te vallen en of het wel zal lukken.
Opnieuw vliegen de eerste kilo’s eraf, maar dit keer stop ik toch snel weer met de shakes. Ik wil liever afvallen op een gezonde manier. Diëten is ook niet iets wat ik mijn dochter mee wil geven. Dit keer ga ik ook meer bewegen. Het fietsen en wandelen blijf ik doen, maar ik ga nu ook naar de sportschool en begin met hardlopen. Daardoor verbetert mijn conditie echt nog flink, waardoor ik me steeds beter ga voelen. Dat nodigt uit om door te zetten! Halverwege 2022 begint het weer te kriebelen om zwanger te worden, dus is dit opnieuw een goede motivatie. Ik wil per se een gezond BMI voor mijn tweede zwangerschap.
Op dit punt heb ik echt een levensstijl gemaakt van de voeding en van het sporten. Ik hoorde ooit iemand zeggen: als je moet werken zeg je ook niet af omdat je geen zin hebt, zo zou je het sporten ook moeten zien. Dus ik ga in weer en wind op de fiets naar de sportschool of naar het bootcamp groepje om lekker te bewegen. Het is echt niet zo dat ik sporten nu ineens heel erg leuk ben gaan vinden, want in dat geval was ik nooit dik geworden. Maar ik vond en vind het gevoel ná het sporten wel heerlijk. Daarnaast is het super om je lijf te zien veranderen en sterker te zien worden.
Tips voor gewichtsbehoud
Eind 2022 bereik ik mijn streefgewicht en wat voelt dat goed! Ik heb voor het eerst in tien jaar weer een gezond BMI. Ook nu na mijn tweede zwangerschap heb ik profijt van het gewichtsverlies, want ik kan een fitte moeder zijn vol energie om met de kinderen te spelen. Dat gun ik iedereen! Het is echt zo enorm saai, maar the key is: niet te veel eten en voldoende bewegen. Niks extreems doen of dingen laten, want dat houd je niet vol.
Begin klein en bouw het uit in stappen die haalbaar zijn. Je mag echt lekkere dingen, maar beperk het tot een paar keer per week. En als je gisteren veel te veel gegeten hebt, is dat geen reden om dat vandaag ook te doen omdat het ’toch al verpest is’. Eten is geen beloning omdat je hard gewerkt hebt of een liefkozing omdat je het zwaar hebt. Eten is eten, punt. Je kan heel goed lekker eten en op gewicht blijven, maar geniet gewoon met mate.
De weegschaal kan je vriend worden in plaats van je vijand. Gebruik de weegschaal regelmatig om te kijken waar je staat. Spreek met jezelf een minimaal en een maximaal gewicht af en zorg dat je daar binnen blijft. Als je je regelmatig weegt dan kan je tijdig bijsturen, zonder dat het helemaal de spuigaten uitloopt en je weer opnieuw kan beginnen. Op deze manier weet ik dat mijn gewichtsverlies nu echt blijvend is.