Menstruatie is nou niet iets waar de meeste vrouwen echt vrolijk van worden, maar toch kan je dat ook juist in je voordeel laten werken. Jouw maandelijkse cyclus bestaat namelijk uit vier fases, die elk hun eigen kenmerken en energieniveau hebben. Door jouw gedrag en agenda daarop in te delen, zal je je gegarandeerd beter gaan voelen.
De vrouwelijke cyclus kent vier fases. Er zijn veel theorieën over waarin de fases verschillende namen hebben, maar wij houden nummers aan: fase 1 tot en met 4. In al die fases gebeurt er iets anders in je lichaam, wat effect heeft op jouw emoties, hoe je in je vel zit en hoeveel energie je hebt. Ook als je niet ongesteld wordt, de pil slikt of voorbij de overgang bent. We lichten ze een voor een toe, met kennis uit het boek De Nieuwe Vrouw van deskundige Lena Rentschler.
Fase 1 – menstruatie
Deze fase is voor de meeste vrouwen het makkelijkst om te herkennen: je begint met bloeden. Het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en komt naar buiten, ondertussen maakt het hormoon oestrogeen zich klaar voor de volgende fase. Kortom, in deze periode is je lichaam ontzettend druk bezig. Het zal je dan ook niet verbazen dat je tijdens fase 1 minder energie hebt, behoefte hebt aan tijd voor jezelf, je minder goed kan concentreren en bij het minste of geringste kan beginnen met huilen. Klinkt verschrikkelijk, maar als je je hier bewust van bent dan kan je accepteren dat je lichaam even andere behoeftes heeft. Zo draait deze tijd vooral om tot rust komen, reflecteren, voor jezelf zorgen.
Geef jezelf tijdens fase 1 dan ook de ruimte. Luister naar je lichaam, plan meer momentjes voor jezelf in en gun jezelf wat slaap. Je zult merken dat het minder zwaar wordt en je er zelfs creatieve ideeën voor terugkrijgt. Moet je belangrijke dingen doen? Trek daar in deze periode dan wat meer tijd voor uit. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt als je het niet zo snel af krijgt.
Fase 2 – pre-ovulatie
Ook deze fase is simpel te herkennen: je stopt met bloeden. De pre-ovulatie zijn de dagen voor je eisprong, hierin begint je oestrogeenlevel én het testosterongehalte in je lichaam weer te stijgen. Je voelt je als herboren, hebt keiveel energie en ook weer meer zin in seks. Biologisch gezien is dat logisch: want je eisprong komt eraan. Fase 2 wordt door veel vrouwen dan ook de favoriete fase genoemd, door dat heerlijke energieke gevoel. Je voelt je een ware koningin en alles gaat je gemakkelijk af. Je voelt je ambitieus, hebt meer zelfvertrouwen en stapt elke dag met het goede been uit bed. Jou krijgen ze niet meer klein!
Deze fase is dan ook perfect om aan de slag te gaan. Moet je een belangrijk project doen, de boekhouding bijwerken of de zolder uitruimen? Tijdens fase 2 ben jij niet te stoppen. Door al die energie, concentratie en het zelfvertrouwen voelt niets te zwaar. Haal nu ook vooral de dingen in die je tijdens je menstruatie niet gedaan kreeg. Je kan daarnaast ook langer doorgaan met sporten en krijgt energie van gezelligheid en andere mensen. Moet je nog een feestje plannen? Doe dat dan vooral in deze fase, daar word je het gelukkigst van.
Fase 3 – ovulatie
Waar de vorige twee fases makkelijk te identificeren waren, zal je deze overgang minder goed merken. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen, dan weet je precies wanneer fase 3 begint. Als je dat niet voelt, moet je zelf ontdekken welke veranderingen hiermee gepaard gaan. Tijdens de ovulatie komt de eicel via de eileider in de baarmoeder terecht. Je oestrogeenproductie crasht en in plaats daarvan gaat je lichaam progesteron aanmaken. Door dit hormoon kan je baarmoederwand zich optimaal voorbereiden op een bevruchte eicel. Tijdens deze fase voel je je kalm, sta je stevig in je schoenen, zorgzaam en onwijs creatief.
De ovulatie is dan ook bedoeld om je energie en kracht met andere mensen te delen. Daar krijg je nu de meeste energie van. Wandelen door de natuur en het voeren van belangrijke gesprekken is nu heel prettig. Aan de andere kant daalt je eigenwaarde en zelfvertrouwen wel een beetje, dus die mag je nu wel een boost geven. Let er ook op dat je nu heel snel geneigd bent om anderen te pleasen. Koop in deze periode dan ook vooral geen nieuwe auto en stel de salarisonderhandelingen nog even uit.
Fase 4 – pre-menstruatie
We gaan niet liegen, deze overgang is heftig. Zowel fysiek als mentaal. Je lichaam bereidt zich opnieuw voor op de menstruatie, waardoor je energie in een rap tempo afneemt. Je bent dus ineens uitgeput, voelt je rusteloos en eerlijk is eerlijk… je kan nu ook weleens onredelijk zijn. Rationeel denken zit er even niet meer in, want je gaat nu heel erg op je gevoel af. Grote kans dat je in deze fase dan ook vaker discussies hebt. Voordeel is wel dat je frustraties nu niet opkropt.
Tijdens de pre-menstruatie staat acceptatie centraal. Je verandert van een energiek, extravert en zorgzaam type weer in een teruggetrokken, vermoeide vrouw. Klinkt vervelend? Op sommige vlakken misschien wel, maar dat wil niet zeggen dat deze fase niet ook z’n krachten heeft. Zo is dit ook het moment waarop je ineens knopen door kunt hakken, juist omdat je dicht bij je gevoel staat. Maak je hoofd dan ook helemaal leeg, dan komen de oplossingen en nieuwe ideeën vanzelf.
Leven met je cyclus
In elke fase gebeurt er iets anders in je lichaam, waardoor je behoeftes en krachten ook elke keer anders zijn. Door daarop in te spelen zullen taken minder vaak als een worsteling voelen. Een personeelsfeestje in fase 1? Vergeet het maar, hier word jij nu helemaal niet gelukkig van. Als je dit wel doet, zal je merken dat de energie de dagen daarna al helemaal ver te zoeken is. Die nieuwe jaarbegroting maken of een belangrijk voorstel doen bij je baas, zal je veel makkelijker afgaan in fase 2. In de fase erna kan je dat juist weer beter niet doen. En confrontaties tijdens fase 4 brengen geheid problemen met zich mee.
Nu klinkt het natuurlijk makkelijker dan het is. Dit soort veranderingen zijn best lastig, het begint al bij het ontdekken hoe jouw fases precies in elkaar steken. Daarna moet je daar ook nog eens op in gaan spelen. Hoe je dat precies doet, hoor je in onze podcastaflevering over Female Timemanagement. Hierin gaan we in gesprek met expert Lena Rentschler, die vrouwen al jaren begeleidt bij dit proces.