Personen met een eetstoornis, depressies, PTSS, autisme.. Ze kunnen allemaal heel erg baat hebben bij een hulpdier. De hond is het bekendste hulpdier, maar katten, konijnen, paarden, cavia’s en zelfs aapjes kunnen ook helpen! We zetten een aantal positieve effecten op een rijtje.
De dieren kunnen helpen bij verschillende psychische problemen, maar zijn gigantisch duur. De kosten kunnen oplopen tot zo’n 20.000 euro en daar betaalt de zorgverzekeraar geen cent aan mee. Op crowdfundingssites ontstaan daarom steeds meer acties om dit geld bij elkaar te sprokkelen, meldt EditieNL vorige maand.
Een hulpdier bij psychische klachten is nog niet overal even bekend. Wat dat betreft is het werk van een blindengeleidehond een stuk overzichtelijker. Je weet precies waar hij voor dient en wat hij kan. Maar op welke manier draagt een hulpdier eigenlijk bij aan het versterken van een mens met psychische problemen? We lichten een aantal situaties uit.
Meer structuur
Structuur is voor ieder mens belangrijk, maar vooral als het minder goed met je gaat. Toch zijn dat juist de momenten dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Je slaapt veel teveel of te weinig, eet niet meer goed, vergeet te douchen.. Een hulphond kan dan helpen. Het dier zorgt automatisch voor meer structuur: want je moet ‘m natuurlijk geregeld eten geven en regelmatig uitlaten. Zo is het makkelijker om weer een gezond ritme op te bouwen.
Het verantwoordelijkheidsgevoel bij een dier dat van je afhankelijk is, is groot. Het hulpdier kan je ook vaste routines aanleren. Patiënten met autisme kunnen daarom bijvoorbeeld veel aan een hulpdier hebben. Bij jonge kinderen kunnen ze er trouwens ook voor zorgen dat ze minder snel wegrennen bij onprettige situaties.
Veilig gevoel
Een dier oordeelt niet. Daarmee heb je vaak een maatje voor het leven. Vooral voor mensen met autisme, angststoornissen of depressie kan dit prettig zijn. Daarnaast kan de hond je afleiden, zodat je minder prikkels meekrijgt of een escalatie van emoties vermeden kan worden. Een zogenaamde buddyhond wordt regelmatig ingezet bij mensen met PTSS.
De straat op gaan is voor mensen met psychische problemen niet altijd vanzelfsprekend, waardoor de belevingswereld heel klein wordt. Door met de hond naar buiten te gaan, kan je je veiliger voelen. Je vrijheid en zelfstandigheid krijg je daar weer flink mee terug.
Gedrag spiegelen
Honden zijn bijzonder goed in het spiegelen van gedrag. Dieren zijn niet in staat om je te beoordelen op je uiterlijk of status, maar reageren op je gedrag. Ben je boos, bang, verdrietig, druk of geïrriteerd? Reken maar dat je dit in het dier terug zal zien! Veel mensen hebben hun eigen symptomen niet altijd in de gaten. Het dier kan dat overnemen: van fysieke uitingen zoals een trillende knie bij stress, tot het spiegelen van gedrag.
Bij eetstoornissen is het bekend dat een hond kan leren om niet te eten als jij niet eet. Dit gedrag zal opvallen en daarmee word je subtiel gedwongen om goed voor jezelf te zorgen. Je krijgt meer inzicht in je eigen patroon en leert jezelf zo beter kennen. Deze informatie kan vervolgens met een therapeut of psychiater besproken worden.
Kalmeren
Het omgaan met dieren vermindert ook depressieve gevoelens. Het kan een gevoel van eenzaamheid wegnemen en is daarom ook hartstikke geschikt voor mensen met sociale isolatie. Dieren worden regelmatig ingezet in verpleeghuizen, waar bewoners een uurtje kunnen knuffelen met honden, katten of konijnen. Vooral bij mensen die weinig bezoek krijgen, kan dit het verschil maken. Zo worden dementerende ouderen er rustiger van.
Maar het helpt ook om vroege symptomen op tijd te signaleren. Zo weet de hond bijvoorbeeld wat jouw eerste kenmerken van een paniekaanval, stress of dissociatie zijn. Door je daar op attent te maken, kan het erger voorkomen. De trouwe viervoeter kan er bij kinderen ook voor zorgen dat er minder extreem gedrag is. Woede neemt af, vooral bij jongens. Tot slot hebben is bij veel eigenaren van een hulphond het zelfvertrouwen toegenomen.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp’er of in vast dienstverband.