Samen eten verbindt. Overal ter wereld, en in elke cultuur. Dat is te lezen op het platform van Wereld van Culturen. Het is iets dat ik in de praktijk ook veel tegen ben gekomen. Niet alleen met cliënten, maar ook met collega’s.
Gezamenlijk eten draagt bij aan je geluksgevoel, en dat is belangrijk. In het dagelijks leven ben ik ondernemer in de gezondheidszorg en kan ik het belang van gezamenlijk eten echt onderschrijven. Al vroeg op de dag, meestal op vrijdag, klinkt in het team die ene vraag die ons al de hele week bezighoudt: “Welk lekker broodje gaan we vanmiddag eten?”. De gezamenlijke lunch is een moment waarop we kunnen kletsen over wat iedereen bezighoudt, waardoor je elkaar beter leert kennen.
Zo’n gezamenlijke lunch ontspant en zorgt ervoor dat je even lekker met elkaar over iets anders kan kletsen dan enkel over het werk. De sterkere band die je hierdoor met je collega’s krijgt, zorgt er ook voor dat je elkaar beter durft te vertrouwen. Dat vind ik een belangrijk aspect van samenwerking, want door werken in de thuiszorg ben je vaak alleen en zelfstandig op pad. Dan moet je op je collega’s kunnen vertrouwen, bijvoorbeeld voor het bieden van hulp of het oplossen van problemen.
De impact van samen eten op de cliënt
Ik denk dat het verstandig is om ‘samen eten’ ook op te nemen in het zorgbeleid, daar waar het mogelijkheid is. Niet alleen voor collega’s, maar ook voor cliënten of in de medewerker-cliënt relatie. Zien eten, doet immers eten! Als zo’n eenvoudige manier kan bijdragen aan het geluksgevoel, dan is dat een win-win situatie!
Eten is in de wijkzorg om veel verschillende redenen enorm belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de inname van medicatie, wondgenezing en het positieve gevoel dat mensen ervaren door lekker en goed te eten. Het speelt dus een grote rol. Maar hier een beleid op maken vind ik nog ingewikkeld, want eten is voor iedereen weer anders en iedere situatie verschilt. Grote veranderingen doorvoeren is op dit gebied dan ook lastig.
Wat wél binnen onze mogelijkheden ligt is het monitoren van eten en adviseren wat gezond eten precies is. Daarbij kunnen we altijd gebruik maken van een collega die hierin gespecialiseerd is, zoals een diëtiste. Er zijn ook organisaties die cliënten op indicatie begeleiden met het koken van (vers) eten en het samen nuttigen. Dat levert een wezenlijke bijdrage op het gevoel van zelfstandigheid en waardigheid. Het samen eten zorgt voor een gezellig moment en de voedingsstoffen dragen bij aan een gezonder leven. De cliënt gaat zich daardoor beter voelen en de kwaliteit van leven verbetert.
Inmiddels ben ik er in ieder geval dus wel achter gekomen dat kleine wijzigingen al een groot verschil kunnen maken en voor verbetering kunnen zorgen. Het klinkt simpel, maar door de tafel te dekken of iets klaar te maken wat een cliënt echt lekker vindt, kan je al veel bereiken. Daarnaast is het goed om te kijken naar individuele begeleiding op het gebied van voeding. De vraag en behoeftes zal, zoals bij zoveel dingen, per cliënt verschillen. Dit kun je vooraf niet zomaar invullen.
Persoonlijk contact is belangrijk voor het groepsgevoel
Tijdens de coronacrisis heb ik het belang van samen eten nog veel meer ervaren. Niemand mocht meer bij elkaar komen en mensen moesten zoveel mogelijk thuis werken. In mijn team zag ik wat het deed om niet meer gezellig met je collega’s te kunnen lunchen en samen de dag door te spreken. Natuurlijk waren er alternatieven zoals bellen of een Teams-vergadering, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde als persoonlijk contact met elkaar.
Probeer die gezamenlijke maaltijden samen daarom ook extra gezellig te maken wanneer dat wel weer kan. Neem een vrolijk tafelkleed mee of maak eens een extra kom soep voor je collega(‘s). Zo voelt iedereen zich meer gewaardeerd en heb je samen echt even een moment van ontspanning. Bovendien leer je jouw teamleden zo beter kennen. Samen eten doet echt wonderen voor de teamspirit!