Hardlopen is een ideale sport als je geen zin hebt om met apparaten aan de slag te gaan of met losse onderdelen te zeulen. Je kan het altijd en overal doen, dus het is lekker toegankelijk. Hier moet je op letten als jij ook de hardloopschoenen aan wil trekken.
Soms lijkt het wel alsof iedereen hardloopt. Welk tijdstip het ook is en waar je ook woont, eenmaal buiten rent er bijna altijd wel iemand voorbij. Dan moet het wel simpel zijn, toch? Vergis je niet: beginnen met hardlopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Er komt namelijk nog best wel wat techniek bij kijken. En je moet wat voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat je geen blessures oploopt.
Zoek de juiste schoenen
Deze eerste stap ligt misschien een beetje voor de hand, maar is wel echt cruciaal. Pak absoluut niet die oude gympen uit de kast, maar ga voor jouw hardloopavontuur even naar een sportzaak om goede hardloopschoenen te kopen. Vraag daar ook gerust professioneel advies, want grote kans dat je geen idee hebt wat je moet kiezen. Probeer in ieder geval vooral niet op alle mooie kleurtjes te letten, maar voel eerst welk comfort een schoen biedt.
Goede hardloopschoenen kunnen je een hoop blessures besparen en zelfs je prestaties verbeteren. Probeer ze dus vooral even uit als je in de winkel bent. Er zijn talloze verschillende schoenen, dus de juiste voor jou zit er ook zeker tussen. Het is alleen even zoeken. Zo kijkt een specialist bijvoorbeeld naar de stand van je voet als je loopt. Verder maakt het nog uit op welke ondergrond je gaat lopen, hoe breed je voeten zijn en welke loopstijl je hebt.
Een goede planning is het halve werk
Nu jij de juiste schoenen hebt, kan je aan de slag gaan. Maak een planning van de momenten waarop je aan de slag wil gaan en houd je daar ook aan. Behandel je hardloopmoment als een belangrijke (werk)afspraak en zie het als een investering in jezelf. Het kost je gemiddeld dertig dagen om te wennen aan een nieuwe gewoonte, dus die eerste maand moet je er gewoon even doorheen.
Het is wel belangrijk dat je bij het maken van die planning niet meteen te hard van stapel loopt: dus zes dagen achter elkaar is een no-go. Daar is jouw lichaam namelijk nog helemaal niet aan gewend. Het heeft tijd nodig om te herstellen, dus rustdagen zijn net zo belangrijk. Bovendien houd je het zo ook makkelijker vol. Niemand gaat in een week tijd van nul naar honderd.
Begin daarom ook met een programma waarin je het hardlopen afwisselt met wandelen. Bijvoorbeeld eerst twee minuten hardlopen, daarna twee minuten rustig aan. Doe dit dan vijf keer en wandel daarna nog tien minuten als cool down. De volgende keer dat je naar buiten gaat, ren je dan drie minuten en wandel je er twee. Zo kan je jouw conditie langzaam opbouwen. Steeds een minuutje langer.
Hulpmiddelen bij het hardlopen
Om meer houvast te krijgen, zijn er ook voldoende apps die je kunnen helpen. Zo’n app kan je herinneren wanneer je van plan was om te gaan sporten, houdt je resultaten bij en kan handige tips geven. Pas wel op dat je in het begin niet te veel bezig bent met het aantal kilometers dat je loopt, want ik kan je alvast verklappen: dat zullen er echt niet veel zijn. En vergeet ook niet om voor- en achteraf voldoende te drinken, zodat je niet uitdroogt.
Kan jij ondanks deze tips toch nog wel wat extra motivatie gebruiken? Zoek dan een trainingsmaatje! Zo kan je elkaars stok achter de deur zijn om tóch te gaan. En het is ook een stuk gezelliger samen. Handig weetje: zolang je tijdens het joggen nog kan praten, weet je dat je conditie op een goed niveau zit.