Ondanks dat het merendeel van de verpleegkundigen in vaste dienst werkt, lokt het zzp’erschap steeds meer mensen naar zich toe. Want zelfstandig zijn, eigen keuzes maken en een afwisselende werkomgeving: dat heeft toch ook wel wat. Verpleegkundige Mark Hoppenbrouwer vertelt over zijn afweging.
Mark Hoppenbrouwer werkt al 13 jaar als verpleegkundige in vaste dienst bij Arkin, een GGZ-instelling in Amsterdam. Nu parttime, want sinds vorig jaar werkt hij daarnaast als zzp’er via DNZ. Momenteel is hij actief in het Corona Testteam van Pameijer, een Rotterdamse instelling voor beschermd wonen voor cliënten met een achtergrond in de verslavingszorg.
“Ik ben een geswitchte banketbakker”, zegt de Westfries Mark. “Op mijn 23e ben ik de zorg ingegaan. Na de opleiding ziekenverzorgende kwam ik via een uitzendbureau in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Later met een nul-uren contract, meer zat er op dat moment niet in.”
Zzp’er uit onvrede over de zorg
Inmiddels werkt hij al ruim 25 jaar in de zorg. Deels in dienst, deels als zelfstandige. “Ik ben zzp’er geworden uit onvrede over hoe de zorg werkt”, biecht Mark op. “Ik zeg het maar eerlijk: het is keihard werken of de kantjes ervan af lopen. Daar bedoel ik mee dat extra inzet en werk vaak niet beloond en uitbetaald werd, maar altijd gecompenseerd moest worden. Ik wil gerespecteerd worden op mijn werk, desnoods met een boekenbon. Daarom heb ik mijn HBO-V opleiding in mijn eigen tijd gedaan en zelf alles betaald.”
Als zzp’er is de situatie anders, legt Mark uit. Hij heeft daarbij niet meer het gevoel dat hij niet beloond wordt voor geleverd werk. Wel word je nog meer op kwaliteit afgerekend. “Voorheen was ik zelf nog niet helemaal klaar om de stap te maken. Je moet ook wel goed zelfstandig willen werken. In je vaste baan heb je meer sociale verbindingen. Maar ik sta er wel voor open om mijn ondernemerschap in de toekomst nog verder te laten uitgroeien.”
Om zich heen ziet hij dat meer zorgpersoneel voor zichzelf opkomt. “Er is een verandering gaande”, vertelt hij. “Steeds meer mensen worden mondiger en brengen meer in. Het lijkt soms alsof er een soort revolutie gaande is.”
Steeds meer vraag naar geestelijke gezondheidszorg
Qua vakmanschap wil Mark zich nog verder specialiseren. “Ik heb een netwerk in de GGZ opgezet om beter om te gaan met agressie en minder te separeren. Nu speelt de invoering van de Wet Zorg en Dwang, daar moeten de kinderziektes nog uit. Er zijn nog veel voordelen te behalen bij medicatie onder dwang en het afzonderen van cliënten. Het kan sneller gecontroleerder verlopen, dat is in het belang van de cliënt. Mensen die psychotisch zijn, moeten wij zo snel mogelijk behandelen.”
Inmiddels is de High & Intensive Care (HIC) methode een rage geworden, vertelt Mark. “Je ziet dat ook in andere sectoren, zelfs in de ouderenzorg. Ik sta dan ook achter het Dolhuys-Manifest: al het separeren uit Nederland!”
Ondertussen wordt de vraag naar geestelijke gezondheidszorg steeds groter. “Ik zie het vooral in de behoefte van mens tot mens te begeleiden. Het hoeven niet altijd verpleegkundigen te zijn. Betrek vooral de familie en ervaringsdeskundigen. De (regie)verpleegkundige is noodzakelijk om specifieke sturing te geven.”
“Het is soms moeilijk de goede ervaringsdeskundige eruit te halen, soms is het rugzakje te zwaar belast. Een groot aantal levert wel een super goede bijdrage uit het oogpunt van de cliënt, waar wij als professionals soms overeen kijken. Het geeft mij energie om bij andere organisaties mee te kijken en contacten op te bouwen. Je neemt dit ook weer mee naar je vaste baan. Dat betekent wel dat ik af en toe 48 uur per week aan het werk ben, maar dat vind ik niet erg. Ik ben hartstikke in balans!”
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp’er of in vast dienstverband.