De Italiaanse keuken is wellicht de populairste keuken van allemaal. Overal ter wereld worden Italiaanse gerechten gegeten. Het is dan ook de perfecte keuken om een avondje mee uit te pakken als je gasten hebt. Wil je binnenkort zelf een Italiaans diner op tafel zetten? Dan zijn dit de belangrijkste basics die je moet kennen.
De Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door pure smaken, misschien is dat ook direct de reden waarom het zo populair is geworden. Het liefst worden traditioneel Italiaanse gerechten gemaakt met verse ingrediënten en worden deze op een eenvoudige wijze toegepast. Dat maakt dat de gerechten ook zo gezond zijn. Gelukkig zijn er ontzettend veel Italiaanse recepten te vinden waarmee je snel uit de voeten kunt. La vita è bella!
De belangrijkste ingrediënten
Als je regelmatig een gezond en traditioneel Italiaans gerecht op tafel wil zetten, zijn verse producten het allerbelangrijkst. Hoe verser de ingrediënten zijn, des te beter de smaak. Daarom kopen Italiaanse koks het liefst alleen seizoen producten, want zij weten dat de beste tijd om deze ingrediënten te kopen het hoogtepunt van het seizoen is. In plaats van een overdaad aan ingrediënten, worden Italiaanse gerechten meestal gekruid met een paar specerijen. Minder is vaak meer als het op traditioneel Italiaans eten aankomt.
Naast verse producten, Italiaanse kruiden en specerijen, heb je bijna altijd olijfolie en rode wijn nodig. Zorg er dus voor dat je altijd wat rode wijn in de kast hebt liggen, klaar om te gebruiken. Ga op zoek naar heerlijke Italiaanse recepten, houd deze basics aan, en zet binnen een handomdraai een gezond en traditioneel Italiaans menu op tafel.
Italiaans menu
Italianen kennen niet hetzelfde menu zoals we in Nederland gewend zijn, met een voor-, hoofd- en nagerecht. Ze kennen namelijk vier verschillende gerechten. Zo is er het voorgerecht, de antipasto. Daarna komt het eerste gerecht, wat vaak een simpele pasta is zonder al te veel toevoegingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pasta met truffel en kaas. Dit eerste gerecht heet primo piatto. Dan is er het tweede gerecht. Dit bestaat meestal uit vlees of vis met een bijgerecht, ook wel secondo piatto genoemd. En als afsluiter het nagerecht: dolce. Vaak wordt een primo of pasta bij de lunch gegeten en de secondo met een bijgerecht als avondeten.
1. Antipasti
Antipasti zijn kleine gerechtjes die vaak op een grote plank worden geserveerd. Italianen houden van uitgebreid tafelen en zijn langzame eters. Daarom beginnen ze rustig met de antipasti. Wil je een klassieke plank antipasti op tafel zetten? Denk dan aan een zogenaamde Tagliere di Salumi e Formaggio met gesneden plakjes vlees en kaas. Pecorino kaas is hierin bijna altijd aanwezig, maar denk ook aan mozzarella, burrata of parmigiano reggiano.
De kaas wordt geserveerd met jam, honing of een uiencompote. Een heerlijke smaaksensatie door de vaak zoutige kaas in combinatie met een zoetje of licht zuurtje. Wat betreft vlees kun je verschillende soorten salami serveren, net als pikante worst, bressaola, mortadella en verschillende soorten ham.
2. Italiaans voorgerecht
De letterlijke vertaling van primo piatto is ‘de eerste borden’. En hieronder vallen dus niet de antipasti, want die worden niet op een bord geserveerd, maar meestal op een plank. De primo piatto bestaat alleen uit pasta of risotto. Vaak gaat het wel om kleine porties, van zo’n 80 gram per portie. Primo betekent namelijk dat er ook een secondo komt. Er moet dus nog voldoende ruimte in de maag zijn om al dat andere lekkers te verorberen.
3. Italiaans hoofdgerecht
De secondo piatto zijn ‘de tweede borden’. Na de kleine antipasti hapjes en een portie pasta of risotto is het nu tijd voor vlees of vis. Serveer het vlees of vis altijd apart, zodat er ook de mogelijkheid is voor een bijgerecht. Dit wordt in het Italiaans een contorni genoemd, en kan bestaan uit bijvoorbeeld aardappelen met rozemarijn uit de oven, gesauteerde paddenstoelen of gegrilde groenten, zoals paprika, aubergine en courgette uit de oven.
4. Italiaans nagerecht
Na al dat lekkers is het dan ook nog tijd voor het toetje, bekend als dolce. Traditionele Italiaanse nagerechten zijn natuurlijk wereldberoemd. Denk aan tiramisu, panna cotta en semifreddo, je hebt ze waarschijnlijk al weleens op. Wil je nog wat fruit toevoegen aan deze zoetigheid? Dan kun je denken aan verse aardbeien bij de tiramisu. Wedden dat al jouw gasten hun vingers erbij aflikken?