Medisch Hulpverlener Ambulancezorg Gilianne (30) schrijft over het leven van een BHM’er. Het eerste deel van dit verhaal lees je hier.
Elke dag op de ambulance is anders. Deze begon met een schrijnende situatie door de vergrijzing, waarna we doorgingen naar een man die door een hartinfarct in levensgevaar was. Na een kop koffie op de post gaat de dag verder. Onze pagers gaan weer af.
Rit 3: ‘Pijnlijk, maar niet levensbedreigend’
De knieschijf van een 16-jarige jongen is tijdens het voetballen uit de kom geraakt. Dit is erg pijnlijk, maar niet levensbedreigend. We gaan dus met ‘gepaste spoed’ die kant op. De jongen ligt op het voetbalveld. Hij heeft zijn linkerbeen gebogen en houdt deze vast met zijn handen. We zien direct dat de knieschijf ‘ernaast’ staat en gaan aan de slag. De jongen heeft duidelijk pijn maar houdt zich groot. Begrijpelijk, want z’n voetbalmaten staan in een cirkel om hem heen. We vragen ze om ons wat ruimte te geven. Dat doen ze keurig: de groep loopt richting de kantine.
Ik check kort de lichamelijke conditie van de patiënt en voel aan zijn pols naar zijn hartslag, die is regelmatig en krachtig en zo’n 90 slagen per minuut. Prima. Ik vraag hem of hij gezond is, ergens allergisch voor is en of hij medicatie gebruikt. Hierin zijn geen bijzonderheden dus kan ik hem pijnstillers geven. Ik besluit te gaan voor Ketanest. Een pijnstiller die perfect is voor deze situatie. Het middel werkt snel en sterk, maar duurt niet te lang. Nadeel van dit medicijn is dat mensen ervan kunnen gaan hallucineren en dat zij angstig of onrustig kunnen worden. Een goede uitleg ter voorbereiding is dan ook noodzakelijk. Gelukkig hebben wij daarnaast ook nog rustgevende medicatie die wij kunnen toedienen als de patiënt alsnog wat heftig reageert op de Ketanest. ‘’Komt goed, vertrouw ons maar’’.
Na het toedienen van de medicatie via een infuus blijven wij de hele tijd tegen de jongen praten om hem af te leiden. We merken dat hij wat ‘wegzakt’ en richten ons op de knie. Met een aangeleerde techniek plaatsen wij de knie weer op de anatomisch juiste locatie en stabiliseren wij deze in een beenspalk. We geven nog paracetamol via het infuus als ondersteunende pijnstilling en wachten totdat de Ketanest begint uit te werken. De jongen kan met onze hulp op de brancard plaatsnemen en beleeft de werking van de pijnstiller. Hij vindt het geweldig en joelt dat hij ‘’hartstikke high is’’. We lachen met hem mee en de omstanders aanschouwen vol bewondering het hele tafereel. We brengen hem met de ambulance naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto en verdere behandeling.
Eindstand
Inmiddels zijn we ruim over de helft van de dienst. Naast alle spoedritten die binnenkomen via 112 rijden we ook veel zogenaamde planbare ritten. Dit zijn ritten die aangevraagd zijn door huisartsen, ziekenhuizen of verpleegcentra. Het gaat hierbij vaak om vervoer van A naar B als een patiënt te ziek is om met eigen vervoer te gaan of als de patiënt niet met eigen vervoer van- en naar het ziekenhuis mag. Denk hierbij aan gedetineerden of gedwongen opgenomen psychiatrische patiënten. Bij deze laatste twee categorieën krijgen wij regelmatig ondersteuning van begeleiders of politieagenten. Zij rijden dan mee in de ambulance om de veiligheid van alle betrokken partijen te bewaken.
Bij dit soort ritten draait het meestal niet om acute situaties waarbij wij snel medisch moeten handelen maar kun je een patiënt helpen door met ze te praten, ze liefdevol te verzorgen of ze juist met rust te laten. Ook vandaag verzorgen wij twee van deze ‘B-ritten’. Er wordt vaak gedacht dat dit saaie ritten zijn, maar juist de afwisseling tussen de ‘spannende ritten’ en de ‘zorgritten’ zorgt voor een prettige afwisseling in het werk en geven je de kans om je te ontwikkelen als veelzijdig ambulancehulpverlener.
Eindstand van deze dienst: twee mensen met boeiende levensverhalen van A naar B vervoerd; een knie rechtgezet en de patiënt van de pijn afgeholpen; daadwerkelijk een leven gered door snelle herkenning, direct handelen en luidruchtig vervoer naar het ziekenhuis; en een zorgprobleem op weg geholpen naar een passende en permanente oplossing. Ik zeg een goede score!