Bij zorggroep Adelante wordt ondersteuning geboden aan volwassenen en kinderen die te maken hebben met de gevolgen van een ziekte, aangeboren aandoening of ongeval. Na een verwijzing vanuit het ziekenhuis, onderzoeken de zorgverleners bij Adelante welke klachten er spelen, welke diagnose hierbij hoort en hoe die te behandelen.
Fia Kuijpers werkt al decennia binnen de zorgsector. Op dit moment is ze actief als Coördinerend Verpleegkundige van de afdeling voor ruggenmergletsels bij Adelante. Ze vertelt over het traject binnen hun revalidatiecentrum: “Als eerste beoordelen we of iemand kan worden opgenomen in ons centrum. Verschillende factoren spelen een rol bij de beslissing om hier de revalidatie te starten. Cliënten moeten de juiste toestand en omstandigheden hebben om bij ons te revalideren. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar het ziektebeeld en de prognose daarvan, maar ook naar aanvullende gezondheidsproblemen en hoe iemand voorheen functioneerde.”
Voor iedere cliënt een ander behandelplan
Val je binnen de voorwaarden van Adelante, dan wordt er een behandelplan samengesteld door de artsen, therapeuten en de verpleging. Fia: “Allereerst wordt er gekeken naar de diagnose die past bij jouw aandoening. Er zijn verschillende diagnostische groepen, zoals ruggenmergletsels, traumatisch hersenletsel, amputaties, trauma en klinische pathologie. Vervolgens wordt er een globale schatting gemaakt hoelang de revalidatie nodig zal zijn. Het ontslag wordt ook meteen gepland, maar dit is vooral een streefdatum.”
Fia werkt dus op de afdeling voor ruggenmergletsels. Er zijn binnen Adelante diverse diagnosegroepen, maar binnen zo’n groep kan ook de behandeling per cliënt verschillen. “We hebben bijvoorbeeld een zitpoli waar je leert hoe je het beste kan zitten, een rolstoeltraining en arm- en handtherapie voor mensen die hun handen of armen niet meer goed kunnen bewegen. Voor elk lichaamsdeel is er een poli met diverse behandelplannen,” zegt Fia.
Adelante heeft per diagnose zorgpaden opgezet. Hierin bekijken de zorgverleners welke behandelaanpak het beste past bij de cliënt. De opzet van de behandeling is bovendien per persoon verschillend. Zo kan er gestart worden met het revalidatieproces, maar halverwege ook geswitcht worden als een ander protocol beter aan lijkt te sluiten. Fia legt uit: “Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het beeld van de cliënt verandert.”
Revalidatie is een pittig traject
Naast het fysieke aspect richt Adelante zich ook op het emotionele welzijn tijdens de revalidatie. “We voeren voortdurend gesprekken met de cliënt, waarbij ook familie, vrienden en verzorgers worden betrokken. Soms kunnen mensen twijfels hebben en wat terughoudend zijn. Vooral in het begin kan een revalidatietraject lastig zijn, omdat cliënten dan geconfronteerd worden met hun eigen beperkingen. Maar we focussen altijd op wat er nog wél mogelijk is en onderzoeken vervolgens manieren om met de situatie om te gaan. Zelfs als iemand alleen nog zijn hoofd kan bewegen, kunnen we activiteiten vinden die ze nog zelf kunnen doen. Toch blijft ook hier de eigen regievoering belangrijk.”
De oneindige motivatie en inzet van de medewerkers, betekent niet dat mensen gedwongen worden om te revalideren. Fia vertelt: “Als iemand ervoor kiest om niet verder te gaan, respecteren we dat. We hebben niet het recht om te oordelen, omdat we niet in hun schoenen staan. Ons motto ‘Haal het beste uit jezelf’ heeft dus ook verschillende kanten. In eerste instantie ligt de focus op het motiveren en doorgaan, maar als mensen zeggen: ‘dit wil ik niet, dit is mijn leven niet’ dan is dat een beslissing die we moeten accepteren.”
Adelante blijft ontwikkelen
De kracht van Adelante ligt in de gespecialiseerde behandelmethoden en de beschikbaarheid van een breed scala aan hulpmiddelen om mensen te ondersteunen, in tegenstelling tot reguliere ziekenhuizen. Fia benadrukt: “Onze methoden zijn gespecialiseerd en we leggen de lat net wat hoger. We gaan een stap verder om de beste resultaten te behalen.” Dat gebeurt onder andere door voortdurend te blijven evalueren en verbeteren. Zo streeft de organisatie ernaar om de zorg te blijven ondersteunen en de best mogelijke diensten aan te bieden, waarmee cliënten de beste handvaten krijgen voor een kwalitatief beter leven.
Na 39 jaar ervaring op dit gebied kijkt Fia nog steeds elke dag uit naar haar werk. “Ik vind het voortdurend fascinerend. Elke dag draag ik bij aan vooruitgang en het bieden van levenskwaliteit. In de loop der jaren zijn er veel veranderingen geweest op het gebied van methoden, technieken en protocollen, en het is geweldig om daarin mee te groeien en een verschil te maken. Ik zie vooruitgang en verbetering, wat mij een gevoel van voldoening geeft. Zelfs na al die jaren geniet ik nog steeds van mijn werk bij Adelante.”