Ook als je niet gespecialiseerd bent in de verslavingszorg, kan je in je werk te maken krijgen met iemand die een verslaving heeft. Of je nu in de thuiszorg, het ziekenhuis of het verzorgingshuis werkt. Het is niet makkelijk om met dit ziektebeeld om te gaan, maar het is wel heel belangrijk dat je het goed aanpakt wanneer je ermee geconfronteerd wordt. Verpleegkundig specialist Roshie Naseer van Jellinek vertelt alles over verslaving en hoe je daarmee omgaat. Liever via Spotify luisteren? Klik dan hier.
Dit kom jij deze aflevering te weten:
-
Wat verslaving is
-
Hoe dit ziektebeeld werkt
-
Hoe een verslaving tot stand komt
-
Welke rol jij als verpleegkundige hierin kunt spelen
-
Op welke manier jij familie en vrienden van een verslaafde kan ondersteunen
-
Op welke signalen je moet letten
-
Hoe je een gesprek over middelengebruik aangaat
-
Welke dingen je absoluut niet moet zeggen en doen
-
Waarom verslaafden niet ‘gewoon kunnen stoppen’ met een middel
-
Redenen om te kiezen voor deze specialisatie
In samenwerking met Jellinek
Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Jellinek: het kenniscentrum op het gebied van verslaving. Wil je meer weten over de verslavingszorg? Bijvoorbeeld om te leren over concrete situaties uit de praktijk of om je te verdiepen in het ziektebeeld? Dan kan je terecht op de website van Jellinek. Je vindt hier ook een kalender met voorlichtingsavonden en trainingen, bovendien kan je je inschrijven op de nieuwsbrief die speciaal gericht is op professionals.
Over De Interventie
Als verpleegkundige ben je nooit uitgeleerd. In De Interventie gaat Rebecca Looijen het gesprek aan met ervaringsdeskundigen die je inspireren. Kan jij ook werken op een tropisch eiland? Hoe geef je eigenlijk goede stagebegeleiding? En hoe werken sommige ziektebeelden precies? Een podcast voor en door zorgverleners, gemaakt door Nursestation.
Heb je vragen, opmerkingen of een leuk idee voor De Interventie? Je kan ons bereiken via redactie@nursestation.nl.