Na je werk het strand op lopen, een cocktail drinken onder de palmbomen en nieuwe mensen ontmoeten. Werken in het buitenland (en dan al helemaal op een tropisch eiland) klinkt voor veel mensen als een droom. Wil jij die echt uit laten komen? Dan zijn dit de dingen die je echt móet weten.
Ook voor verpleegkundige Irene Klaassen was werken in het buitenland iets wat hoog op haar bucketlist stond. Zij trok de stoute schoenen aan en is inmiddels al op verschillende plekken aan de slag geweest. Als ervaringsdeskundige deelt zij nu haar kennis, zodat jij het avontuur ook aan kan gaan. Want stiekem komt er best nog wel wat bij kijken.
1. Een werkvergunning
Het begint allemaal met het regelen van een werkvergunning. Zonder werkvergunning kan er immers niet gewerkt worden. Gelukkig kan een detacheringsbedrijf je hier een handje bij helpen, waardoor je zelf alleen nog maar het papierwerk hoeft in te vullen. Daarna wordt vooral je geduld op de proef gesteld. De aanvraag kan namelijk best wat tijd kosten. Als je voor een korte periode naar het buitenland vertrekt, kan dit eventueel zonder werkvergunning.
2. Huisvesting
Over huisvesting hoefde ik me gelukkig geen zorgen te maken. Dit werd allemaal geregeld door mijn detacheringsbedrijf. Ik verbleef in een appartementencomplex waar ook andere zorgverleners uit het buitenland zaten. Daardoor kwam ik al snel in contact met de andere Nederlandse verpleegkundigen op het eiland. Toen ik vertrok, had ik in Nederland nog geen eigen huis. Ik kon de boel daardoor makkelijk achter me laten en binnen no time vertrekken. Omdat ik maar drie maanden zou blijven, liet ik mijn auto voor wat het was en hoefde ik ‘m niet te laten schorsen.
3. Het salaris
Als je in het buitenland gaat werken moet je er rekening mee houden dat je lang niet altijd hetzelfde verdient als thuis. Mijn eerste reis was zelfs vrijwilligerswerk, daar kreeg ik dus geen vergoeding. Op de Caribische eilanden kreeg ik wel betaald, maar dat salaris verschilt met wat je in Nederland krijgt. Curaçao is nog redelijk vergelijkbaar, maar op Aruba verdien je aanzienlijk minder. Toch hoor je mij hier niet over klagen! Je krijgt er namelijk wel gratis een dosis tropische zon, zee en strand voor terug.
4. De cultuurshock
Werken in een ander land betekent dat je ondergedompeld wordt in een andere cultuur. Je zult te maken krijgen met andere gebruiken dan je in Nederland gewend bent. Zo moest ik bijvoorbeeld erg wennen aan het werktempo op Curaçao. Hier bleek het tempo een stuk lager te liggen dan dat in Nederland, waar het vaak een race tegen de klok is. Daarnaast werden mijn improvisatieskills ook regelmatig op de proef gesteld wanneer verschillende materialen weer eens niet voorradig bleken te zijn. Ook protocollen weken soms af van de werkwijze die ik in Nederland gewend was, waardoor ik mijn routine even los moest laten.
5. Het leren van de taal
Communicatie is essentieel voor het werken als verpleegkundige. Ondanks dat er op Curaçao Nederlands gesproken wordt, zal je hier ook regelmatig Papiamento om je heen horen. Tijdens mijn werkperiode op het eiland heb ik gemerkt dat het erg gewaardeerd wordt wanneer je investeert in het spreken van de lokale taal. Dat leverde vaak ook hilarische momenten op, wanneer ik weer eens iets verkeerd uitsprak. Zowel mijn collega’s als ik konden onze lach vaak niet meer inhouden.
6. Heimwee
Tijdens een waarneming kan er altijd een gevoel van heimwee om de hoek komen kijken. Je bent immers in je eentje naar een onbekende plek afgereisd. Bij mij kwam dit na een paar weken onverwachts opzetten. Ik had mijn draai gevonden, maar bleek tóch ineens het thuisfront te missen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig Facetime waardoor je veilige thuishaven helemaal niet ver weg hoeft te zijn.
7. Dit neem je mee
Het inpakken van mijn véél te grote koffer was makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig had ik al eerder op Aruba gewerkt, waardoor ik praktische dingen zoals bijvoorbeeld mijn werkspullen (een schaar, kocher, pennen, een rolletje tape, etc.) gelijk op mijn lijstje had gezet. Maar ook mijn melkopschuimer en bikini mochten niet ontbreken. Belangrijk is natuurlijk dat je een goede koffer hebt: hier vind je daarom mooie bagage voor iedereen. Bedenk voor je reis welke dingen jij echt niet kan missen. En vergeet vooral je zonnebrand niet! Die ga je nodig hebben.
8. Doe je research
Als je in het buitenland wil gaan werken, is het verstandig om je vooraf in te lezen in het land waar je naartoe gaat. Zo weet je wat voor klimaat je kunt verwachten en welke taal er gesproken wordt, maar ook in wat voor cultuur je terecht zult gaan komen. Je detacheringsbureau kan je hier ook van alles over vertellen. En je bent natuurlijk niet de eerste die dit avontuur aangaat. Voel je dan ook vrij om een voorganger op te zoeken en hem of haar het hemd van het lijf te vragen.
Luister ook naar de podcast
Als verpleegkundige ben je nooit uitgeleerd. In De Interventie gaat Rebecca Looijen het gesprek aan met ervaringsdeskundigen die je inspireren. Kan jij ook werken op een tropisch eiland? Hoe geef je eigenlijk goede stagebegeleiding? En hoe werken sommige ziektebeelden precies? Een podcast voor en door zorgverleners, gemaakt door Nursestation.
In deze eerste aflevering gaan we in gesprek met verpleegkundige Irene Klaassen. Een leuk gesprek over hoe het nu echt is om te werken in het buitenland.