Je werkt graag in de zorg en bent blij met je vaste baan. Maar dan begint het toch te kriebelen. Je ziet een leuke opdracht of hoort het enthousiasme van zzp’ers om je heen. Misschien moet jij je ook eens aan die stap gaan wagen? Maar hoe pak je dat toch aan.. Verpleegkundige Nikita werkt als zzp’er en vertelt je in deze serie alles wat je moet weten.
Tijdens de eerste twee fases van het beginnen als ondernemer, werd ik met de minuut enthousiaster. Ik ontdekte voor mezelf dat het ondernemerschap goed voor mij weggelegd was. Een waardevolle stap, dus die eerste voorbereiding is hartstikke belangrijk. Natuurlijk was het nog afwachten hoe het in de praktijk zou uitpakken, maar ik had er alle vertrouwen in.
Drie verschillende onderdelen
Toen die knoop eenmaal doorgehakt was, moest ik mijn ondernemingsplan ook echt gaan invullen. Iedere vraag kreeg zijn eigen kopje in mijn plan. Om het overzichtelijk te houden, heb ik dat opgedeeld in drie verschillende onderdelen. Ik als persoon en zorgondernemer, het marketingplan en een financieel plan. Drie uiteenlopende onderwerpen, maar allemaal even belangrijk.
Het eerste deel over mij als persoon en zorgverlener, gaat verder dan alleen de persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring. Ik beschreef er ook mijn visie en missie in. En ik maakte een analyse over mijn sterke en zwakkere kanten. Een compleet profiel van mij als persoon én ondernemer.
In het marketingplan beschreef ik de diensten die ik wil gaan leveren en de doelgroep die ik wil gaan bereiken. Dit is eigenlijk een vervolg op het eerste deel, want mijn diensten en doelgroep komen voort uit wat bij mij als persoon en zorgverlener past. In dit deel nam ik ook mijn uurtarief op en dacht ik na over hoe ik mijzelf op de kaart wil gaan zetten.
Dan het financiële plan. Een beetje droog, maar wel heel belangrijk! Je wil er natuurlijk niet op achteruit gaan. Dus heb ik hier uitgewerkt op welke manier ik mijn administratie bij ga houden, dat ben je als ondernemer overigens verplicht. Ook dacht ik na over de verzekeringen die ik nodig had en maakte ik een begroting van mijn investeringen en kosten op jaarbasis.
Valkuilen
Zelf heb ik ervoor gekozen om vooral het persoonlijke deel uitgebreid uit te werken. Mijn missie als ondernemer en visie op de zorg had ik gelukkig vrij snel op papier. Dit zijn je uitgangspunten, want hier baseer je je keuzes straks op. Maar ik vond het ook belangrijk om kritisch te kijken naar mijn sterke punten en wat valkuilen of leerpunten zijn.
Een van mijn leerpunten was bijvoorbeeld mijn zakelijke houding. Ik ben iemand die graag wil dat iedereen tevreden is. Maar omdat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen inkomen, heb ik geleerd dat ik bepaalde zakelijke keuzes moest maken. Ik wist dat dat niet mijn sterkste punt was en dat ik daarin nog te leren had. Ik merkte na een jaar al dat ik hierin groeide, doordat ik me bewust was van mijn valkuil. Nu na 2,5 jaar is het op sommige moment juist een kwaliteit geworden.
Zo kies je voor jezelf wat de onderdelen zijn die jij echt belangrijk vindt en die je graag uit wil diepen. Neem de tijd voor het schrijven van je ondernemingsplan en vul ‘m later vooral nog eens aan. Ben je klaar? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Spannend!
Ben jij zzp’er of ga je binnenkort de stap wagen? De leukste opdrachten vind je bij Zinzer! Schrijf je vrijblijvend in:
Voor zzp’ers Helpende Plus
Voor zzp’ers Verzorgende IG
Voor zzp’ers Verpleegkundige