Van assisteren bij het nemen van beenmergsamples en het toedienen van geneesmiddelen tot wandelen en spelletjes doen met vrijwilligers: het hoort er allemaal bij als je als medical research associate werkt voor een organisatie voor geneesmiddelenonderzoek. Verpleegkundige Sanne Bosman vertelt over haar baan bij ICON, een van de grootste organisaties voor geneesmiddelenonderzoek ter wereld.
In Nederland zijn er verschillende instituten voor geneesmiddelenonderzoek, zoals het CHDR in Leiden en QPS in Groningen. Ook het onderzoekscentrum van ICON bevindt zich in Groningen. ICON doet voornamelijk Early Phase onderzoek, waarbij een medicijn voor het eerst op gezonde proefpersonen getest wordt. Vrijwilligers blijven enkele dagen tot zelfs weken in het onderzoekscentrum en worden tijdens hun verblijf nauwkeurig in de gaten gehouden door medical research associates (MRA’s).
Afwisseling
Sanne werkt inmiddels al vijf jaar als medical research associate (MRA) voor ICON. Na haar mbo-diploma Verpleegkunde ging ze aan de slag als doktersassistente en werkte ze in de thuiszorg en gehandicaptenzorg. “De reden dat ik bij ICON ben gaan werken is simpel: mijn BIG-registratie verliep en hier kon ik aan de slag zonder registratie. Inmiddels heb ik mijn registratie weer behaald via ICON, want werknemers met een registratie hebben meer verantwoordelijkheden in het team en mogen meer handelingen uitvoeren, zoals infuusdoseringen of PICC-lijnen verzorgen.”
Het werk als MRA is erg afwisselend, zowel wat betreft handelingen als drukte. De diensten zijn verdeeld over een ochtend-, middag- en nachtdienst. Hoeveel mensen er op een afdeling staan, verschilt sterk, aldus Sanne. “Het ene moment staan we er met 25 man, terwijl je in het weekend weleens in je eentje op de afdeling staat. Als er een ‘prikdag’ is, waarop de vrijwilligers het medicijn krijgen, dan zijn we al gauw met meer mensen. Want dan moet er snel achter elkaar veel gebeuren.” Omdat er voor het geneesmiddelenonderzoek veel data nodig is, bestaat het werk van een MRA veelal uit ECG’s afnemen, bloedprikken en bloeddrukmetingen doen. Daarnaast vinden er soms nog speciale handelingen plaats, zoals het afnemen van csf samples (hersenvochtafname) of het assisteren bij het nemen van beenmergsamples.
Georganiseerde chaos
Om betrouwbare resultaten te vergaren voor het onderzoek, is het erg belangrijk dat alles volgens een strak schema plaatsvindt. De verschillende metingen worden tot op de seconde nauwkeurig vastgelegd en moeten volgens een streng protocol worden uitgevoerd. Ondanks de strenge voorschriften, kan dit soms chaotisch verlopen. “Op de dag dat de vrijwilligers het medicijn krijgen toegediend, zijn we vaak met meer dan twintig man bezig. Ik kan me voorstellen dat een buitenstaander denkt: wat gebeurt hier in godsnaam,” zegt Sanne lachend.
“Hoewel iedereen een eigen taak heeft, lijkt het op zo’n moment voor een buitenstaander best chaotisch. Doordat je met veel mensen tegelijkertijd in een ruimte moet zijn. De toediening van het medicijn moet bijvoorbeeld door twee mensen gebeuren en daarnaast zijn er vaak extra mensen bij om te controleren. Bovendien worden er meestal direct na de toediening allerlei metingen gedaan. Inmiddels ben ik eraan gewend, maar toen ik net bij ICON kwam werken vond ik dat best pittig. Je moet wel stressbestendig zijn om dit werk goed te kunnen doen.”
Bijscholing
Op dit moment is Sanne via ICON bezig met de hbo-opleiding Verpleegkunde. De dinsdagen besteedt ze aan studeren en daarnaast werkt ze 36 uur als MRA. Sanne heeft vanuit ICON twee werkbegeleiders die met haar meedenken over haar studie. Ook kan ze al haar studieopdrachten bij ICON uitvoeren. “Je ziet bij mij op de werkvloer MRA’s met allerlei achtergronden: van doktersassistenten tot studenten geneeskunde. Er zijn vanuit ICON dan ook veel mogelijkheden om door te groeien. Sommige geneeskundestudenten gaan bijvoorbeeld later bij ons aan de slag als arts.”
ICON biedt zelf ook cursussen aan, waar Sanne graag gebruik van maakt. Zo haalde ze haar Advanced Life Support certificaat, volgde ze een telemetriecursus en is ze bhv’er. Daarnaast zijn er soms per onderzoek aanvullende cursussen. “We werken hier natuurlijk met heel geavanceerde methodes, die soms nooit eerder zijn uitgevoerd. Daar krijgen we dan eerst een uitgebreide instructie of training voor, zodat we de geneesmiddelen goed kunnen toedienen en aanvullende onderzoeken volgens protocol kunnen uitvoeren.”
Contact met vrijwilligers
Een van de dingen die het werk als MRA onderscheidt van ander medisch werk zijn de ‘patiënten’: in het geval van geneesmiddelonderzoek zijn die kerngezond. “Omdat de vrijwilligers niet hulpbehoevend zijn, kan je ook meer van ze verwachten. Ze moeten bijvoorbeeld zelf zorgen dat ze op tijd op de juiste plaats zijn. Ik merkte bij mijn vorige banen dat er in de gesprekken met patiënten een zware laag zit: ze zijn immers ziek. Met de vrijwilligers van geneesmiddelenonderzoek is het vooral gezellig. We gaan bijvoorbeeld mee met uitjes en we wandelen regelmatig.” Af en toe vallen de geteste medicijnen anders dan verwacht bij de vrijwilligers en moet Sanne ingrijpen: “Ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets ernstigs gebeurde, maar soms worden mensen misselijk of vallen ze flauw bij het bloedprikken. Dan kan ik weer even mijn zorgkant laten zien.”
Sanne kan zich een bijzondere studie van een paar jaar geleden nog levendig herinneren. “Er werd getest of GHB kon helpen bij slaapstoornissen, dus de vrijwilligers kregen voor ze gingen slapen GHB toegediend. Tijdens de nacht moesten we bloedprikken en ECG’s afnemen. Dat was bijna niet te doen omdat ze allemaal diep in slaap waren. Een van de patiënten sliep op zijn buik, dus we moesten hem omdraaien. Telkens als hij bijna op zijn rug lag, draaide hij weer terug. We hebben de hele nacht geworsteld om alle handelingen te kunnen uitvoeren. Na een paar uur was de GHB uitgewerkt en werden de vrijwilligers weer rustig. Toen een van hen wakker werd, zei hij vrolijk: ‘Zo, dat was een rustig nachtje!’”, vertelt Sanne lachend.
MRA worden
Hoewel iedereen met een zorgachtergrond MRA kan worden, is het belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent. “Doordat je hier niet met zieke mensen te maken hebt, is de sfeer heel luchtig, zowel met het personeel onderling als met de patiënten zelf.” Nog een bijzonder facet aan werken als MRA: “Voor de onderzoeken is het nodig dat we met de allernieuwste technologie werken. Als je geïnteresseerd bent in innovatie, kan je hier je hart ophalen.”