In de serie starters in de zorg volgen we verpleegkundigen die aan het begin van hun loopbaan staan. Leanne is 20 en werkt sinds juli als flexer in de gehandicaptenzorg. Haar cliënten wonen begeleid, in Heereveen. Ze staat vooral op een afdeling met lichtverstandelijk beperkten met een ziektebeeld als autisme.
“Mijn dagen zijn heel verschillend. Ik help mijn cliënten met het bijhouden van dagelijkse dingetjes. Soms moet ik bijvoorbeeld met ze naar de winkel. De meeste cliënten staan onder bewindvoering en daar hebben ze wat hulp bij nodig. Ik kijk naar wat ze kopen en soms geef ik ze advies. Daarnaast hebben de cliënten persoonlijke doelen die ze proberen te halen. Mijn taak is om ze daarbij te helpen. Dat probeer ik natuurlijk zo goed mogelijk te doen. Vaak is de samenwerking succesvol: het is zo mooi als je er vooruitgang in ziet.”
Van stage naar werk
“Na het halen van mijn MBO-4 diploma sociaal maatschappelijke dienstverlening, ben ik aan het werk gegaan. Drie maanden geleden liep ik hier nog stage, maar gelukkig mocht ik blijven werken. Dat kwam vooral omdat ik de kennis over de cliënten al had. Mijn werkgever vond het heel fijn dat ik hen al kende en ik was er ook erg blij mee. Soms is het ook wel zwaar, hoor. Ik sta op een groep met gemiddeld acht mensen en het ligt er echt aan hoe zij zijn. Als ze een slechte dag hebben, ben je er langer mee bezig. Het kan dan pittig zijn.”
“Je krijgt na je stage meer verantwoordelijkheid en dat is heel fijn. In het begin moest ik daar wel aan wennen, maar gelukkig heb ik hele fijne collega’s. Zij hebben mij heel veel adviezen gegeven over hoe ik dingen aan moest pakken en dat heeft mij heel erg geholpen. Nu vertrouwen mijn cliënten mij ook. Dat komt echt omdat ze me inmiddels kennen. Als stagiaire heb je dat vertrouwen nog niet opgebouwd, dus dan kan je ook minder. Nu kan ik veel diepere gesprekken voeren en de doelen beter behandelen. Wat ik ook echt een verschil vind, is dat ze nu zelf naar me toe komen als er iets met ze is. Ze denken nu: ‘ze blijft voor een langere tijd, dus we gaan haar vertrouwen’.”
“Ik haal ontzettend veel voldoening uit mijn werk. Ik word er zo vrolijk van. Aan het begin van mijn werkdag begroeten sommige cliënten mij heel enthousiast. Dat is toch wel een teken dat ze je mogen en dat ze het fijn vinden dat je er bent. Die momenten vind ik ontzettend mooi. Ik vond gelukkig al heel snel mijn draai, doordat ze me hier al kenden van mijn stage. De stap om echt te gaan werken was daardoor minder groot. Het enige verschil is dat ik de diensten nu in mijn eentje draai, dus ik heb meer verantwoordelijkheid. Maar dat gaat gelukkig goed!”
Bouw een goede band met je cliënt op
“Sinds juli ben ik hier aan het werk, maar ik heb besloten om toch nog een opleiding te doen. Sinds september studeer ik daarom social work aan Windesheim in Zwolle. Ik wil op het HBO vooral meer kennis opdoen over bepaalde doelgroepen, want dat miste ik op het MBO heel erg. Daar deed ik de kennis op in de praktijk. Nu ga ik meer op de stof in: hoe denken de cliënten? Hoe kan ik ze het beste helpen? Daar ga je mee aan de slag.”
“Je merkt het wel hoor, dat ik een achtergrond in de zorg heb. Sommige medestudenten komen van de havo, die hebben totaal geen ervaring. Die heb ik wel en het is fijn dat je dat stukje extra hebt; dan kun je over situaties praten met elkaar. Ik kijk positief terug op mijn MBO-opleiding en ik wil heel graag meegeven aan de studenten die er nu nog zitten: neem de tijd om je cliënt te leren kennen. Je moet een goede band met ze gaan opbouwen.”
“Wat de toekomst mij brengt? Ik wil sowieso in de zorg blijven werken. Maar ik ga ook zeker kijken naar wat er nog meer in de zorg te doen is. Het is geweldig werk. Ik haal er zoveel voldoening uit; daarom doe ik het.”