Vereniging Humanitas staat al 78 jaar klaar om mensen gratis te helpen bij moeilijke momenten. Met deze steun kunnen ze op eigen kracht iets aan hun situatie veranderen. Mensen kunnen aankloppen met diverse hulpvragen, binnen thema’s als eenzaamheid, opvoeding, geldzaken en verlies. Maureen Gubbels (61) is een van de begeleiders: “Wij geven mensen een steuntje in de rug.”
In 2005 verliest Maureen door een noodlottig ongeval haar man. Samen met haar drie jonge kinderen blijft zij achter, terwijl ze alle ballen omhoog probeert te houden. Deze heftige ervaring was uiteindelijk de drijfveer voor Maureen om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Humanitas: “Een jaar lang ging ik langs bij een deelnemer van het project Verlies en Rouw en hielp ik hem met zijn verlies en rouwproces. Ik heb mijn eigen verdriet om kunnen zetten in iets waar ik heel erg trots op ben.”
Later werd Maureen gevraagd als coördinator van het project in Maastricht-Heuvelland. “Toen ik begon waren we met vijf vrijwilligers, maar inmiddels is ons team gegroeid naar twintig mensen,” vertelt Maureen. “De vraag naar ondersteuning is enorm. We ontvangen steeds vaker verzoeken van huisartsen en praktijkondersteuners die met hun handen in het haar zitten. Mensen komen naar hen toe om te praten over hun verlies, maar ze hebben simpelweg niet altijd de tijd om hier uitgebreid op in te gaan. Humanitas voorziet echt in deze behoefte.”
Luisterend oor
Wanneer iemand geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare, lijkt de wereld plotseling stil te staan. “Het gewicht van het verlies is enorm zwaar. Voor sommige mensen wordt het verlies zo overweldigend dat ze de grip op hun leven lijken te verliezen,” vertelt Maureen. In het project Verlies en Rouw van Humanitas kunnen mensen voor ondersteuning terecht. Een vrijwilliger van Humanitas biedt gedurende een langere periode – vaak tussen een half jaar tot een jaar – een luisterend oor. Zo gaan de vrijwilligers bij deelnemers thuis langs om met elkaar in gesprek te gaan. “Wij zijn geen hulpverleners in de vorm van therapeuten of psychologen, maar wij geven steun door te luisteren. Soms kan dat al een wereld van verschil maken.”
Maureen vervolgt: “De deelnemers gaan wekelijks in gesprek met vrijwilligers, die zelf ook ervaring hebben met rouw. In onze maatschappij is er vaak weinig ruimte voor verlies en verdriet. Enkele maanden na een overlijden wordt er al verwacht dat naasten de draad weer oppakken en verdergaan met het leven. De wereld gaat door, maar voor de rouwende staat de tijd stil. Rouw kent geen einde, het blijft. Het is essentieel om voldoende ruimte te krijgen om je eigen rouwproces te doorlopen. Want het is heel hard werken.”
Zelfredzaamheid
De een-op-een gesprekken tussen vrijwilligers en deelnemers vinden dus altijd in de veilige thuisomgeving plaats, en zijn bedoeld om samen de eerste stap in de goede richting te zetten. “Soms is het hebben van een schouder om op te huilen, of simpelweg iemand die luistert, al van onschatbare waarde. Humanitas streeft ernaar om mensen zich weer opnieuw in balans te laten voelen, zodat ze weer grip krijgen op hun eigen leven,” vertelt Maureen.
“Een van de kernwaarden van onze organisatie is het bevorderen van zelfredzaamheid bij mensen. Het is onze missie hen aan te moedigen om zelf de kracht weer te vinden om uit moeilijke situaties te komen,” benadrukt ze. “Zo biedt de organisatie niet alleen ondersteuning op korte termijn, maar kan er ook een solide basis worden gelegd voor duurzaam welzijn en veerkracht op de lange termijn.”
Overal én voor iedereen
In heel Nederland biedt de vrijwilligersorganisatie gratis ondersteuning aan. “We zijn aanwezig in alle uithoeken van het land, van Maastricht tot Groningen. Onze duizenden vrijwilligers staan paraat voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft,” vertelt Maureen. “En deze ondersteuning is niet beperkt tot mensen die een verlies hebben geleden. Het geldt net zo goed voor iemand die zich eenzaam voelt, gezinnen die door een scheiding gaan, leven na detentie of jongeren die worstelen met financiële problemen.”
Humanitas biedt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om te luisteren naar iedereen die zijn of haar verhaal wil delen. “Mensen voelen zich niet altijd gehoord, hoewel ze wel die behoefte hebben. Bij een intakegesprek nemen we het volledige plaatje in overweging. Zijn er onderliggende psychische problemen aanwezig? Is er mogelijk sprake van verslaving? Als dat het geval is, gaan we altijd in gesprek met professionals om te bepalen wat de beste vorm van hulp voor deze persoon zou zijn. Hierin kijken wij kritisch welke hulpvragen wij op ons kunnen nemen, of wanneer iemand meer baat heeft bij een gesprek met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker.”