In de zorg zijn we ook omringd door moeders, ook al vergeten we dat soms misschien een beetje omdat wij alleen aan de rol cliënt denken. Toch maakt het een wereld van verschil als we de moeders onder onze cliënten ook eens extra aandacht geven.
Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. De ideale dag om jouw moeder in het zonnetje te zetten dus! Toch zijn er ook moeders die een beetje vergeten worden, waaronder (sommige) cliënten in de zorg. Denk vandaag dus ook een beetje aan hen.
Cliënten zijn ook moeders, dochters en tantes
Een aantal jaar geleden moest ik werken op Moederdag, de tweede zondag van mei. Als ik heel eerlijk ben, dacht ik er eerst niet eens over na dat het Moederdag was: we werken immers onregelmatig, dus soms vergeten we de dagen weleens. Toen een van mijn collega’s tijdens de ochtendoverdracht aangaf dat het vandaag ‘de dag van de moeders’ was, schoot het me pas weer te binnen. Deze collega benadrukte: “Ook al zijn het onze cliënten, deze vrouwen zijn ook moeders. En dat verdient een extraatje!”
Ik werkte op dat moment in de ambulante psychiatrie en was er al snel achter gekomen dat veel familiebanden helaas verbroken zijn. Veel cliënten hadden geen tot weinig contact meer met familie, doordat er bijvoorbeeld in het verleden vervelende dingen zijn voorgevallen en het gezin de zorgen niet meer kon dragen. Misschien was het gebrek aan familiecontact ook wel wat ervoor zorgde dat ik eigenlijk nog niet bij Moederdag stil had gestaan.
Een kleine moeite
Gelukkig ging dat roer om en is het inmiddels wel anders! Ik ben in gaan zien dat onze vrouwen naast de rol van cliënt, namelijk ook de rol van moeder, tante en/of dochter hebben. Ook zij verdienen dus een bijzondere Moederdag, net als ieder ander. Dus sloegen we de handen ineen en hebben we ervoor gezorgd dat het ook voor onze vrouwen een fijne dag zou zijn.
Tijdens mijn dienst ben ik samen met een collega naar de dichtstbijzijnde drogisterij gelopen en hebben we lekkere doucheschuim gekocht. Ook haalden we bij de bloemist vijftien losse rode rozen. Eenmaal terug op kantoor hebben we voor iedere vrouw een mooi pakketje samengesteld met de roos, doucheschuim en een kaartje met een kort versje erop. Alleen al deze pakketjes samenstellen zorgde bij onszelf voor een grote glimlach.
Tijdens het lopen van onze middagronde werden de cadeautjes uitgedeeld en onze (kleine) moeite werd beloond. Stuk voor stuk zorgde dit voor een feestelijke sfeer bij hen: een grote glimlach, een dikke knuffel, soms met een traan van blijdschap. En dat liet me een ding herinneren: zelfs een klein gebaar kan zoveel betekenen!