Stagiaires begeleiden in de GGZ
De GGZ is een aparte tak van sport. Stages zijn daarom uitdagend en kunnen in het begin best wel overweldigend zijn. Juist daarom is het belangrijk om deze jonge studenten goed te begeleiden.
Sinds een tijdje ben ik stagebegeleider van zowel MBO- als HBO-stagiaires. Ik vind het vooral erg leuk om te doen, maar in mijn werkveld (de verslavingszorg) is het ook erg belangrijk dat stagiaires vanaf het begin goed begeleid worden. Dat is natuurlijk overal zo, maar hier nog ietsje meer dan in de algemene gezondheidszorg.
De GGZ is een grote verandering
Dit heeft er vooral mee te maken dat er in de AGZ veel geoefend kan worden met verpleegtechnische handelingen. Tijdens een stage kan er daar bijvoorbeeld begonnen worden met het wassen en aankleden van patiënten. In de verslavingszorg moeten stagiaires de eerste periode vooral observeren hoe het er hier aan toegaat. Daarna krijgen ze steeds meer taken.
Ik merk aan stagiaires dat zij dit vaak lastig vinden. Ze komen meestal uit instellingen waar het werk juist heel ‘hands-on’ was en komen er hier dan achter dat ons werk vooral bestaat uit gesprekken voeren. Goede gesprekstechnieken zijn hier dus erg belangrijk. Aan het begin van een stage kan dat dus even schakelen zijn.
Grenzen leren aangeven
Als ze eenmaal op weg zijn, komen er nog meer uitdagingen op hun pad. Ik merk dat ze het vaak lastig vinden om in de omgang met cliënten een balans te vinden in afstand en nabijheid. De cliëntenpopulatie in onze kliniek bestaat vaak voor 90% uit mannen, in de leeftijd van ongeveer 20 tot 70 jaar. De stagiaires die bij ons komen zijn vaak jonge meiden, soms van nog maar 18 jaar oud. Het is begrijpelijk dat zij weinig ervaring hebben in het aangeven van hun grenzen en soms zoekende zijn naar wat zij tegen cliënten moeten zeggen. Zeker wanneer deze grensoverschrijdend gedrag vertonen.
En dat is nu net iets dat nog best weleens voorkomt. Zinnen als ‘Wauw, wat heb je mooie ogen, ik weet niet goed hoe ik nu moet wegkijken’ of ‘ Ik vind je haar veel leuker wanneer je het los hebt’ komen geregeld voorbij. Juist deze doelgroep is vaak grenzeloos, en cliënten zijn vaak op zoek naar die grenzen.
Stagiaires goed begeleiden in de GGZ
Voor stagiaires is dit dus een erg uitdagende leerplek, waar zij veel over zichzelf kunnen leren en tevens over hoe om te gaan met cliënten die verslaafd zijn. Daarbij is er soms ook sprake van co-morbiditeit. Voor mij als stagebegeleider ligt de taak om stagiaires hierin te begeleiden en hen af te remmen waar mogelijk. Dat is vooral in het begin belangrijk.
Daarnaast help ik ze om hun grenzen te ontdekken en deze op een correcte manier te leren aangeven. Wat ik als begeleider zelf fijn vind, is dat er regelmatig scholing plaatsvindt op dit gebied, zodat ik me ook kan blijven ontwikkelen en op die manier kan blijven bijdragen aan het opleiden van potentiële nieuwe collega’s in de verslavingszorg.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp’er of in vast dienstverband.