Michelle is verpleegkundige op een cardiologie-afdeling. Ook werkt ze mee aan patiëntenvoorlichting, ontwikkelt ze zorgpaden en leidt ze HBO-verpleegkundigen op. Of deze baan nog niet druk genoeg is, gaat ze ook nog 1 à 2 x per jaar als vrijwilliger mee met het Zonnebloemschip.
Al vrij snel na het afronden van haar opleiding ging Michelle voor het eerst mee met de jongerenreis van de Zonnebloem. Ze zocht een nuttige vakantiebesteding die niet te veel geld kostte en waarmee ze er toch echt even uit was. Volgens collega’s van de Zonnebloem is de jongerenreis een van de meest zware reizen, omdat het zo confronterend is. Maar Michelle weet niet beter en zou de reizen niet willen missen.
Kroeg
De jongerenreis is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking in de leeftijd tussen de 18 en 45 jaar. Variërend van jonge mensen met MS, de spierziekte ALS of jongeren die door een andere reden lichamelijk beperkt zijn en niet zonder extra hulp op vakantie kunnen. Michelle: “Deze vakantie betekent alles voor hen. De meesten kijken er het hele jaar naar uit. Ze zijn ook altijd erg blij dat ze hun eigen gang kunnen gaan en dat ze bijvoorbeeld niet verplicht aan de bingo hoeven ‘s avonds, want dat wordt nog wel eens gedacht van tevoren. Het is een jongerenreis, elke dag lig je in een ander dorpje of stadje met het schip. En jongeren willen graag een terrasje pakken of de kroeg in. Het komt dus ook voor dat we met zo’n groep om half vier ’s nachts weer het schip oprollen.”
Vriendinnen
Sommige deelnemers komen alleen, anderen nemen hun partner of vakantiemaatje mee. Twee vriendinnen die allebei aan de andere van het land wonen en jaarlijks meegaan, maakt Michelle al vanaf het begin mee. “Zo mooi om hen samen lol te zien maken. Dat is precies zoals ik met mijn vriendinnen op vakantie zou doen. Alleen hebben zij een lichamelijke beperking waar ze mee moeten dealen.”
Ook gebeurt het regelmatig dat de vonk overspringt aan boord en dat mensen op het schip de liefde vinden. Binnenkort gaat er zelfs een stel trouwen dat elkaar leerde kennen tijdens een van de vakanties.
Bijgebleven
Eén stel dat Michelle is bijgebleven, is een echtpaar waarvan de man door een motorongeluk een dwarslaesie heeft. De kinderen van dit echtpaar hadden hen opgegeven zodat hun ouders er eens helemaal uit waren. Michelle: “Ik weet wat mantelzorg betekent, mijn moeder is mantelzorger voor mijn vader. Dus ik kan me heel goed voorstellen wat het voor die kinderen betekent dat hun moeder ook eens vakantie heeft. In zo’n gezin draait het toch vaak volledig om de zieke vader. De vrouw van deze man vond het eerst heel moeilijk om niet zelf de zorg op zich te blijven nemen tijdens de reis, maar met een grapje en wat tijd lukte het ons de zorg over te pakken zodat zij ook kon ontspannen.”
Spastisch
Anders dan in een gewone baan heb je echt de tijd om mensen te leren kennen en voor hen te zorgen. Dat werkt ook nog eens enorm positief. “Door de tijd en de aandacht die je kunt geven, kun je ook binnen één week echt iets bereiken.” zegt Michelle. “We ontdekten bijvoorbeeld bij een spastische jongen dat zijn spasmes minder werden, als hij een bepaalde druk tegen zijn lijf voelde. Daar zijn we tijdens die week mee aan de slag. We zijn uit gaan proberen wat goed werkte voor hem. Eén iemand leunde tegen zijn hoofd en de ander hielp hem met eten. Doordat de spasmes minder werden, at hij ook veel beter. Je kunt dus ook echt iets bereiken in een week.”
Vrijwilligers
Tijdens de vakanties gaan er verschillende soorten vrijwilligers en een aantal betaalde krachten mee. Onder de betaalde krachten vallen bijvoorbeeld de bemanning en de boordverpleegkundige die zorgt dat alle materialen aanwezig zijn. Voor de verpleegkundige vrijwilligers die meegaan, zijn er verschillende rollen. Je hebt verpleeghulpen, groepshoofden en er is één hoofdverpleegkundige. Deze laatste is samen met de boordverpleegkundige verantwoordelijk voor alle zorg en is ook nauw betrokken bij de voorbereidingen.
Magisch schip
Michelle startte zelf als verpleeghulp en is nu hoofdverpleegkundige bij de Zonnebloem. Wat is het mooiste aan de reizen die zij begeleidt? “Het schip heeft echt iets magisch voor mij, ik weet niet wat dat is. Het mooiste vanuit verpleegkundig oogpunt vind ik dat er binnen anderhalve dag een team staat dat op elkaar is ingewerkt, dat op elkaar let en samenwerkt. In je dagelijkse werk kom je dat maar weinig tegen dat je zo’n hecht team hebt. Het is een soort chemie die aan boord ontstaat. Iedereen is er met hetzelfde doel: de deelnemers een mooie tijd te bezorgen. En daar wijkt alles voor.”
Geluk gehad
“Puur vanuit mezelf bekeken, haal ik er heel veel voldoening uit. Elke reis is er wel weer een verhaal dat mij raakt en waarbij ik denk ’wat heb ik geluk gehad.’ Die ervaringen neem je mee in je leven. Het plezier dat je kunt geven aan mensen is onbetaalbaar. Een meisje dat nog nooit in een disco is geweest, meenemen naar de leukste disco’s. Geweldig. Maar andersom idem dito. Ik had zelf nog nooit een dart-pijl vastgehad. Een van de gasten aan boord vond dat daar maar eens verandering in moest komen. Zo belandden we met een groep in een bruine kroeg met dartbord waar ik voor het eerst heb leren darten. Onvergetelijk.”
Meer weten? Ga naar www.zonnebloem.nl/geefzorg.
Doe jij ook bijzonder vrijwilligerswerk? Of wil je jouw ervaringen delen met NurseStation? Stuur ons een mailtje: info@nursestation.nl. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal!