De maand oktober staat – naast Stoptober – al jarenlang wereldwijd in het teken van de borstkanker. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor het herkennen van signalen van borstkanker, maar ook wordt er bewustwording gecreëerd op het gebied van preventie. Oncologieverpleegkundige Noah vertelt welke symptomen er zijn.
Gemiddeld krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Dat zijn er best veel. Dit jaar is ‘Elke borst is uniek!’ het thema van borstkankermaand. Ook al krijgen er gemiddeld dus veel vrouwen te maken met borstkanker, iedere persoon, iedere behandeling, iedere ervaring en situatie is uniek. In deze blog ga ik je iets meer vertellen over de symptomen van borstkanker, ook wel mammacarcinoom.
1. Veranderingen borst
Borstkanker kan opgemerkt worden door veranderingen die plaatsvinden in de borst. Denk bijvoorbeeld aan een knobbel in de borst of een plek in de borst die anders aan voelt. Deze plek is dan vaak wat stugger of harder dan de rest van het borstweefsel of anders dan eerst. Het kan als een knikker aanvoelen, maar ook als een verdikte schijf of als een streng achter de tepel.
2. Verandering aan de tepel
Ook de tepel kan er anders uit gaan zien. Denk dan bijvoorbeeld aan een ingetrokken tepel, vocht uit de tepel of bloed uit de tepel. Maar er kan ook sprake zijn van een andere verandering van de tepel, zoals roodheid, zwelling, vervelling of schilfers. Dit kan dan een beetje op eczeem lijken.
3. Verandering aan de huid van de borst
Borstkanker kan ook ontdekt worden doordat de huid van je borst er anders uit gaat zien. Bijvoorbeeld met deukjes of kuiltjes, een verdikte huid waar putjes in zitten (dit lijkt dan een beetje op een sinaasappelschil) of er kan een wondje op de borst zitten die niet geneest.
Andere veranderingen
Daarnaast zijn er ook nog andere verschijnselen die kunnen wijzen op borstkanker. Als de borst ineens warmer aanvoelt en rood is of als er een zwelling in de oksel voelbaar is, kan dit wijzen op borstkanker. Om deze veranderingen te signaleren is het belangrijk om je borsten regelmatig zelf te controleren.
Andere oorzaken dan borstkanker
Uiteraard hoeven deze symptomen niet te betekenen dat er sprake is van borstkanker. Deze afwijkingen kunnen ook wijzen op een goedaardige borstaandoening of een cyste. Toch raad ik aan om bij veranderingen van de borst de huisarts dit te laten beoordelen. De huisarts zal de klachten uitvragen en de borsten en lymfeklieren in de oksel onderzoeken. Hoe je dat doet, leer je in onderstaande video:
Bevolkingsonderzoek
Niet iedere vorm van borstkanker is voelbaar, bijvoorbeeld omdat het nog in een vroeg stadium is of omdat het diep in de borst zit. Daarom is in 1990 het bevolkingsonderzoek voor borstkanker in het leven geroepen. Iedere vrouw in de leeftijd tussen de 50 en 70 jaar ontvangt een uitnodiging om hieraan mee te doen. Tijdens het bevolkingsonderzoek worden de borsten in kaart gebracht, door middel van een mammografie (röntgenfoto). Als er afwijkingen gevonden worden, wordt dit aan de huisarts overgedragen. De huisarts zal dan vervolgonderzoeken aanvragen.
De meeste vrouwen ervaren dit helaas als een onprettig onderzoek, omdat de borsten tussen platen in gedrukt worden. Maar dankzij dit bevolkingsonderzoek wordt borstkanker vaak al in een vroeg stadium opgespoord. Hierdoor zijn er gelukkig veel vrouwen die een behandeling kunnen krijgen, met het doel om te genezen.