Over het algemeen hebben patiënten met dementie er het meeste baat bij om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De bekende omgeving en routine zijn belangrijk voor mensen met dementie. Maar hoe doe je dat? We zetten wat tips op een rij.
Zorgen voor iemand met dementie komt met een hoop uitdagingen. Door samen met de naasten van uw patiënt verschillende hulpmiddelen en zorgtips te bespreken, kan de zorgbehoevende zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Als de zorglast en het leven thuis heftiger wordt en de familieleden of naasten op zoek zijn naar manieren om dit te vergemakkelijken, kan je als zorgverlener advies geven over de gepaste maatregelen voor je patiënt. In dit artikel brengen we hulpmiddelen en tips aan bod die jou en de naasten van je patiënt kunnen bijstaan bij zorg en dementie.
Contact maken bij dementie
Als de klachten verergeren en je patiënt vaker verward of zelfs angstig en paranoïde wordt, is het belangrijk voor zowel de naasten als de zorgverlener om nog steeds contact te maken. Als je als zorgverlener veel tijd doorbrengt met je patiënt, heb je waarschijnlijk een goed beeld van hoe je het beste contact kan maken. Bijvoorbeeld met behulp van muziek of oude fotoboeken. Door dit te bespreken met de naasten van uw patiënt zorgt u ervoor dat hij of zij zo veel mogelijk positief contact ervaart en zich dus minder eenzaam voelt.
Hulpmiddelen in huis
Er zijn hulpmiddelen voor mensen met dementie die ervoor zorgen dat zij makkelijker langer in eigen huis kunnen wonen en onveilige situaties kunnen voorkomen. Stem af met de naasten van de patiënt of onderstaande hulpmiddelen de zorglast zouden kunnen verminderen:
1. Een whiteboard
Een simpel, maar erg nuttig hulpmiddel voor iemand met dementie is een whiteboard. Het biedt een eenvoudige manier om belangrijke informatie te visualiseren en te organiseren. Voor iemand met dementie kan dit van onschatbare waarde zijn, omdat het hen helpt bij het bijhouden van afspraken, herinneringen en taken. Noteer belangrijke informatie op het whiteboard, zoals afspraken, boodschappenlijstjes of dagelijkse taken.
2. Dementieklok
Een dementieklok is speciaal ontworpen om de tijd op een duidelijke en begrijpelijke manier weer te geven. In plaats van alleen de tijd te tonen, geeft een dementieklok ook de dag van de week, het dagdeel en soms zelfs het seizoen aan. Door een duidelijk overzicht te bieden van de tijd, helpt een dementieklok verwarring en desoriëntatie te verminderen. Dit draagt bij aan een gevoel van controle en veiligheid.
3. Dementietelefoon
Technologische snufjes kunnen voor mensen met dementie lastig zijn. En dat terwijl een telefoon heel handig is, bijvoorbeeld voor een gesprek op afstand bij eenzaamheid of om hulp in te schakelen bij een noodgeval. Een dementietelefoon biedt dan een uitkomst, aangezien deze heel makkelijk te gebruiken is. De telefoon heeft extra grote toetsen en is uitgerust met sneltoetsen, zodat er met een klik op de knop een familielid of contactpersoon aan de lijn is.
4. GPS-tracker
Heeft je patiënt (nog) de wens om alleen op stap te gaan? Dan kan een GPS-tracker een uitkomst bieden en de vrijheid van je patiënt vergroten. Wanneer iemand dan op stap gaat, weten zorgverleners en naasten in ieder geval waar de patiënt zich bevindt. Er zijn een hoop verschillende GPS systemen om uit te kiezen: van exacte locaties tot een enkele noodknop voor hulp. Bespreek samen met de naasten en de patiënt wat zij prettig vinden en goed bij hun past.
5. Particuliere thuiszorg
Heeft de patiënt meer behoefte aan zorg en begeleiding dan je samen met de naasten kan bieden? Dan is het ook mogelijk om particuliere thuiszorg in te schakelen. Zo kunnen de naasten een zorgteam samenstellen dat 24 uur per dag (of minder) aanwezig is voor hun dierbare. Zo’n zorgteam bestaat uit een aantal vaste zorgverleners, zodat je patiënt telkens bekende gezichten terugziet. Ook zijn de zorg en dagelijkse activiteiten compleet in te vullen naar de wensen van de zorgbehoevende.
Financiering van de hulpmiddelen
Het vinden van de juiste hulpmiddelen kan een groot verschil maken voor de zorglast en de zelfstandigheid van je patiënt. Helaas wordt het vaak niet zomaar vergoed, waardoor de naasten van uw patiënt misschien niet het budget hebben om dit zelf te financieren. Gelukkig zijn er vanuit de gemeente (Wmo) vaak manieren om hier hulp bij te krijgen. Ook kunnen ze in aanmerking komen voor het Persoonsgebonden budget. Zo kunnen dure hulpmiddelen alsnog toegankelijk gemaakt worden voor mensen die het minder breed hebben.