Soms moet je kiezen voor jezelf. Ik denk dat iedereen dat weleens bij zichzelf gedacht heeft. Het is belangrijk dat je goed in je vel zit, op elk vlak in je leven. Het is natuurlijk fijn als je een prettige thuissituatie hebt, maar ook je werk is een groot deel van je leven. Hier breng je heel wat uren door. En laat dat nou net de plek zijn waar verpleegkundige Bernadette nooit kon aarden. Ze vertelt in deze zorg blog over haar kleine carrièreswitch.
In 2020 ben ik geslaagd voor de opleiding verpleegkundige. Daarvoor was ik naast mijn opleiding al werkzaam in de zorg en ook daarna ben ik natuurlijk binnen de zorg aan het werk gegaan. Toch bleef er op de achtergrond een stemmetje actief die mij vertelde dat dit het toch net niet was. Ik miste iets, al wist ik niet wat dan precies. Verschillende werkplekken en ook doelgroepen ben ik langsgegaan. Maar ik merkte dat ik zoekende bleef en na een korte tijd ging ik toch telkens weer op zoek naar iets anders waar ik mijn voldoening uit kon halen.
Werken bij de dokterswacht
En zo kwam ik ineens een vacature tegen. De vacature was voor triagist bij de dokterswacht. Tijdens mijn tijd bij de thuiszorg heb ik geregeld de dokterswacht moeten bellen. Maar wat doe je daar nou eigenlijk? Ik had geen idee. De telefoon wordt opgenomen, en dan? Iets wat veel zorgverleners zich waarschijnlijk weleens af hebben gevraagd. De vacature begon met een verhaaltje. Daarin werd een kleine blik gegeven in het werk van een triagist. Ik raakte geïnteresseerd en heb een sollicitatiebrief opgestuurd. Na een week of twee ben ik uitgenodigd voor een gesprek en voor ik het wist ging ik aan de slag.
Mijn eerste twee weken bij de dokterswacht volgde ik een verkorte opleiding, om te leren wat je moet doen als je gebeld wordt. Zo zijn er gespreksstructuren, programma’s waar mee gewerkt wordt en protocollen die van belang zijn. Toen deze twee weken voorbij waren, begon het meeluisteren en vervolgens ook het meebellen.
Het meeluisteren gebeurt met een triagist die al een tijdje werkzaam is bij de dokterswacht. Die heeft meerdere opleidingen gevolgd om triagist te worden en vervolgens ook te mogen opleiden. Tijdens het meeluisteren kreeg ik pas echt door wat een baan als triagist inhoudt. Het type telefoontjes dat je binnenkrijgt had ik mij nooit kunnen voorstellen. Het loopt uiteen van vragen over medicijnen, ouders die bellen voor kinderen, zorgpersoneel dat belt voor hun patiënten en kinderen die juist weer bellen voor hun ouders.
Kennis is key als triagist
Doordat de vragen zo uiteenlopend zijn, zijn er ook veel dingen die je moet weten. Je weet nu eenmaal niet wat er gaat gebeuren als de telefoon rinkelt. Is er iemand die gevallen is en pijn heeft in zijn/haar arm of is het iemand die pijn op de borst heeft? Het onbekende maakt het uitdagend. Geen enkel persoon is hetzelfde en daardoor zijn de klachten ook niet hetzelfde. Het is dan cruciaal om zoveel mogelijk kennis in huis te hebben.
En hier komt mijn verpleegkundige ervaring van pas. Er wordt namelijk verwacht dat er enige medische achtergrond is. Je moet bijvoorbeeld weten wat voor soorten medicaties er zijn, vooruit kunnen denken en inschatten wat er bij bepaalde situaties kan gebeuren. Je moet kunnen vertrouwen op je zintuigen, en dan voornamelijk je gehoor. Je moet het beeld volledig helder kunnen hebben, zonder dat je in de kamer staat. Hiervoor moet je de goede vragen stellen, maar ook veel inschattingsvermogen hebben.
De perfecte baan
Het is een van de redenen waarom ik nu als triagist in opleiding werkzaam ben. Want nadat je de inwerkperiode en een training van vier maanden hebt voltooid, moet je nog een opleiding doen totdat je écht triagist bent. De opleiding duurt 1 tot 1,5 jaar met slechts zes lesdagen, de rest van de tijd breng je door op de werkvloer. De gesprekken die je gedaan hebt, worden nageluisterd en dan beoordeeld. Zo doe je gelijk veel praktijkervaring op.
Doordat ik veel interesse heb in spoedzorg, van afwisseling houd en zo alleen in de avonden, nachten en weekenden hoef te werken, is het voor mij eindelijk de juiste keuze. Ik vind het ontzettend leuk om te doen! Je werkt nooit alleen, er is altijd een arts om te overleggen en je hebt door de afwisseling van collega’s veel verschillende contacten en daardoor veel verschillende achtergronden bij elkaar.
Voor mij en vele anderen is dit de perfecte baan voor uitdaging, afwisseling en spoedzorg. Zo zie je maar: het kan een heel goed idee zijn om eens een andere kant van het werkveld op te zoeken en buiten je comfortzone te treden. Op je plek zitten en je goed voelen is erg belangrijk, dat merk ik des te meer nu ik hier werk. Van deze baan krijg ik energie, ik kan me blijven ontwikkelen en doen waar ik goed in ben: mensen helpen!