Er is de afgelopen jaren een nieuwe ‘groene beweging’ ontstaan. Gepassioneerde mensen vanuit zorgorganisaties, agrarische bedrijven en natuurorganisaties hebben de krachten gebundeld en delen kennis en ervaringen die bijdragen aan een betere mentale gezondheid in de breedste zin van het woord. Zo ook in de ggz, ziet verpleegkundige Birgit.
Buiten in de natuur zijn doet veel goeds voor je mentale gezondheid. In het nieuwe project ‘De Groene GGZ’ werken maar liefst 14 ggz-aanbieders verspreid over het hele land aan het inzetten van de natuur als bron voor mentale gezondheid. Het project gaat over het ‘vergroenen’ van de behandeling door middel van natuurbeleving. Het werken aan biodiversiteit is ook onderdeel van het project.
Therapie in het bos
Binnen dit nieuwe project moet de natuur weer benut worden als een bron voor mentale en positieve gezondheid voor alle betrokkenen, dus voor zowel cliënten als familieleden en zorgprofessionals. Via de natuur kunnen mensen elkaar ontmoeten. Het doet er niet toe of je cliënt, buurtbewoner of medewerker bent als je samen in de buitenlucht aan de slag gaat. Daarnaast zetten deelnemers zich in voor de natuur. Bijvoorbeeld door te investeren in een toename van biodiversiteit op het terrein of in de buurt van de zorginstelling.
Enkele ideeën van ‘De Groene GGZ’ zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van behandelingen die nu binnen worden gegeven naar plekken in de buitenlucht. Dit kan grootschalig, maar ook kleiner. Denk bijvoorbeeld aan een EMDR-sessie in het bos of een kleine wandeling tijdens het wekelijkse contactmoment tussen een zorgprofessional en de cliënt.
Een eigen natuurterrein
Binnen het project zijn er nog veel meer groene initiatieven mogelijk. Zo kunnen huidige groene ggz-terreinen opengesteld worden voor wijkbewoners, zodat er meer contact met de buurt ontstaat. Ook is het goed om stil te staan bij de individuele natuurbehoeften van de cliënt. De een zal behoefte hebben aan stille landschappen, terwijl de ander zich juist liever in een drukke, levendige natuuromgeving bevindt.
Wanneer instellingen zelf geen natuurterrein ter beschikking hebben, kan er worden gekeken of er op loopafstand een groenere omgeving te vinden is en of er misschien wel een groen terrein te ontwikkelen valt. Dit laatste zou natuurlijk extra mooi zijn, want dan zou je samen met alle betrokkenen op het terrein een groen gebied kunnen bouwen. Het aanleggen van een moestuintje, het planten van bomen, het plaatsen van verschillende bloemen en planten, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Meer informatie
Omdat ‘De Groene GGZ’ nog volop in ontwikkeling is, is er veel informatie beschikbaar. Deskundigen geven lezingen, workshops, werkbezoeken en buitenactiviteiten. Allemaal om kennis en ervaring uit te wisselen. Zo ontstaat er langzaam maar zeker een netwerk van mensen die hun passie voor natuur combineren met mentale gezondheid. Ben je hier nieuwsgierig naar geworden en wil je hier eens bij aansluiten? Kijk dan in deze agenda en draag jouw steentje bij aan het vergroenen van de zorg!