Het achteruitgaan van lichamelijke functies zorgt niet alleen voor beperkingen in je dagelijkse activiteiten, het kan ook leiden tot mentale gezondheidsproblemen. We delen informatie over de negatieve invloed van lichamelijke beperkingen op je mentale gezondheid, inclusief effectieve oplossingen en tips om hiermee om te gaan.
Op oudere leeftijd gaan de lichamelijke functies achteruit, dat is een gegeven. Maar dat kan veel impact hebben op je manier van leven. De angst om te vallen vanwege fysieke kwetsbaarheid, maar ook het streven om zelfredzaam te willen blijven, kan bijvoorbeeld veel innerlijke onrust, piekergedachten en stress teweegbrengen. En die stress heeft weer nadelige gevolgen op je gezondheid.
Zelfredzaamheid
Het belang van zelfredzaamheid wordt vaak onderschat. Als je zelfredzaamheid wordt beperkt wegens de fysieke achteruitgang, heeft dit meestal geen positieve invloed op je humeur. Mensen vinden het vaak heel belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven functioneren en zelf de regie over hun eigen leven te houden.
Dat streven naar onafhankelijkheid kan maken dat mensen op oudere leeftijd waarschijnlijk niet graag om hulp vragen. Dat resulteert in het nemen van risico’s, door toch bepaalde activiteiten te blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan traplopen met het risico op een valpartij, of de douche instappen met het risico het evenwicht te verliezen.
Oplossingen
Gelukkig zijn er goede hulpmiddelen op de markt die de zelfredzaamheid kunnen vergroten. Zo kan een zitdouche een effectieve oplossing zijn als iemand fysiek kwetsbaar is, om desondanks veilig te kunnen douchen. Is een cliënt minder mobiel of heeft hij/zij last van een evenwichtsstoornis, waardoor traplopen problematisch wordt? Dan kan een traplift bestellen een erg goede uitkomst zijn. Met een traplift kom je veilig en zelfstandig de trap op en af door middel van een stoel die zich over een rails langs je trap beweegt.
Cliënten en bewoners kunnen zelf natuurlijk ook het een en ander doen om de zelfredzaamheid te bevorderen. Hierbij is het belangrijk de focus te leggen op wat er nog wel kan. Dagelijks een wandeling maken en activiteiten doen die genoeg uitdaging bieden, zoals een interessante online cursus, kunnen een positief effect hebben.
Valangst
Gaat iemand steeds meer opzien tegen dagelijkse handelingen, omdat hij of zij zich bewust is van de ernstige gevolgen van een valpartij? Dat is hartstikke normaal. Valangst komt veel voor bij fysiek kwetsbare ouderen. We zien zelfs dat ouderen om die reden klusjes gaan uitstellen of zelfs ontwijken, hoewel lichaamsbeweging juist zo belangrijk is op deze leeftijd. De angst om te vallen en de piekergedachten leveren veel stress en innerlijke onrust op. Het is daarom verstandig om ook in dit geval tijdig te kijken naar slimme oplossingen.
Om de valangst te beperken kan een hulpmiddel, zoals een traplift huren of kopen, al veel zorgen wegnemen. De trap hoeft dan geen obstakel meer te zijn in huis. Maar naast die hulpmiddelen is het belangrijk om de valangst bij de kern aan te pakken. Dagelijkse oefeningen en effectieve trainingen helpen ouderen om in evenwicht te blijven en vallen te voorkomen.