Gemiddeld roddelt elk mens bijna een uur per dag. Dat is een hele hoop! 85 procent daarvan is positief of neutraal, helemaal prima dus. Maar de overige percentages praten we negatief over anderen. En dat kan snel omslaan naar pesten, ziet verpleegkundige Joyce. Ze deelt haar tips om pestgedrag op de werkvloer tegen te gaan.
Het gebeurt je waarschijnlijk weleens dat je meedoet aan het verhaal en dit weer doorvertelt aan die andere collega. Het heeft soms best nut: het zorgt voor een sociale rangorde, we kunnen elkaar er in sommige gevallen door ondersteunen en het kan opluchten en stress verlichten. Dat blijkt allemaal uit eerder onderzoek. Maar heel betrouwbaar is roddelen niet. Omdat iedereen zijn eigen interpretatie heeft, ontstaat er vaak een verhaal waar nog maar een klein beetje waarheid van over is.
Roddelen kan over een heel team en over het management, maar het kan ook heel persoonlijk worden. En als je niet uitkijkt is roddelen het begin van daadwerkelijk pestgedrag op de werkvloer. Opmerkingen die voor jou een grap kunnen zijn, kan een ander erg pijnlijk vinden. Vaak gaat het dan ook niet meer over het werk, maar over iemand als persoon.
Wat doe je als er op jouw werk geroddeld of gepest wordt?
Wanneer het roddelen uit de hand loopt, het pesten gaat lijken of er daadwerkelijk gepest wordt binnen jouw team wil je daar waarschijnlijk iets aan doen. Het is niet altijd makkelijk, maar je hebt wel wat mogelijkheden. Ik licht er een paar uit.
1. Ga altijd terug naar de bron, geef dit ook aan bij je collega’s
Als je een roddel hoort en je weet wie dit verhaal begonnen is, loop dan even naar deze collega toe en check wat je gehoord hebt. Geef aan je het niet oké vindt dat dit soort verhalen verspreid worden. Eventueel kan je het ook bij de persoon over wie het gaat peilen, om te checken wat waar is.
2. Als jij de ‘gepeste’ bent: meld het
Je denkt misschien dat het wel meevalt, dat het oké is. Maar een roddel kan vaak later alsnog negatieve gevolgen hebben. Maak daarom een melding incident medewerker. Alleen dan is dit binnen de organisatie waar je werkt ook bekend.
3. Denk niet dat je het alleen op kan lossen
Ik denk zelf ook vaak: ‘Dat los ik zelf wel even op’, maar dat gaat nu eenmaal niet altijd. Zeker niet wanneer jij slachtoffer bent van pestgedrag. Dit is vaak erg hardnekkig en moeilijk om zelf op te lossen. Helaas zullen je collega’s in jouw gezicht niet altijd eerlijk zijn, of zich later door anderen laten beïnvloeden.
4. Blijf er ook niet alleen mee lopen
Je moet op de been blijven, want bij uitval is niemand gebaat. Toch is pestgedrag niet niks, het kan erg in je hoofd blijven hangen. Praat er daarom over! Doe dit met collega’s waar jij je prettig bij voelt, een leidinggevende of eventueel zelfs een vertrouwenspersoon. Deel je verhaal, want dat maakt je sterk en zorg dat je je gesteund voelt.
5. Maak afspraken in je team
Pestgedrag wordt niet getolereerd. Dat is een grens die je met elkaar moet trekken en bij de meeste werkgevers ook is afgesproken. Gaat iemand wel over deze grens? Dan spreek je elkaar erop aan, zorg dat jij dit ook doet als je hoort dan iemand zich negatief uitlaat over een andere collega. In sommige gevallen kan teamcoaching een geschikte manier zijn om weer goede afspraken te maken met elkaar.