Ontwikkeling

Werken in de GGZ is zo gek nog niet!

Toen ik aan de wieg van mijn carrière stond, ik was nog maar een kind van 17, heb ik lang nagedacht over welke richting ik als verpleegkundige op zou gaan. Ik ging starten met een BBL-traject (beroeps begeleidende leerweg) en moest kiezen tussen een contract bij een ziekenhuis of een grote instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Omdat ik destijds nog de ambitie had om ambulanceverpleegkundige te worden, koos ik logischerwijs voor het ziekenhuis. Daarnaast had ik een soort abstract beeld van de GGZ, waar ik alleen maar bang van werd.

Zij-instromer Luisa: ‘Verpleegkundigen zouden zich minder dienstbaar moeten opstellen’

Het grootste verschil met het bedrijfsleven is volgens GGZ-verpleegkundige Luisa de houding die verpleegkundigen hebben ten opzichte van de patiënt en de werknemer. “Verpleegkundigen stellen zich te gedienstig op”, aldus Luisa. Ze hoopt dan ook dat de instelling van verpleegkundigen verandert in de toekomst.

Zelfvertrouwen begint bij vriendelijker zijn voor jezelf

Waarschijnlijk geloof je de ene dag meer in jezelf dan de andere dag, maar je werk wordt een stuk leuker (en beter!) als je weet waar jouw krachten liggen. Het hebben van zelfvertrouwen is dus erg belangrijk, niet in de laatste plaats voor jezelf. Vandaag is het de Dag van het Zelfvertrouwen en vertellen NurseStation coaches Marja Pronk en Annemarie Groenendaal uit hoe je dat zelfvertrouwen in jezelf meer naar boven kan halen.

Omgaan met stemmen

Al bijna twintig jaar banjer ik door de GGZ heen. Soms als cliënt, maar meestal als psychiatrisch verpleegkundige. Elke dag brengt weer iets nieuws, iets bijzonders, iets speciaals. Zo kwam ik op een dag thuis bij een mevrouw, laat ik haar Liza noemen, omdat ik haar begeleiding van een collega overnam. Liza hoort een brom in haar hoofd en deze brom maakt haar helemaal gek.

Wanneer thuis wonen niet langer verantwoord is

In mijn werk als wijkverpleegkundige ontmoet ik vele mensen. Een grote diversiteit, dit maakt mijn werk als wijkverpleegkundige zo enorm boeiend. Mensen met chronische ziekten, mensen die zorg na een operatie nodig hebben, oncologische klanten, en ook een toenemend aantal mensen met dementie.

Hoe je het werk nog leuker kan maken voor elkaar

Ik houd enorm van werken en vind mijn werk ook heel erg leuk, maar waarom is werk voor de ene leuk en de ander niet? En wat vooral belangrijk is: hoe maak je het voor jezelf en voor je collega’s wat leuker?

Vandaag is het de Dag van het Werkplezier in de Zorg; een dag waar je een positief lichtje schijnt op de werkstress. Dat is natuurlijk mooi. Maar een verschil maken gaat vaak gepaard met kleine stapjes.

De ZZPer NU in 2020 .....

De personeelsschaarste in de zorgsector is onverminderd groot: tegen ruim 100.000 vacatures staan “slechts” 30.000 actieve baanzoekers. De schaarste wordt vooral bestreden door meer opleidingsinspanningen door zorginstellingen, meer zij-instromers en de werving van nieuwe doelgroepen.

Stigma's in psychiatrie lastiger dan symptomen zelf

Dat er veel stigma's bestaan rondom de psychiatrie is bij vrijwel iedereen bekend. Social media is hiervoor niet bepaald bevorderend. De "slechte" verhalen komen volop in het nieuws, terwijl de grote groep die hard aan zichzelf werkt en daarmee vooruitgang boekt niet benoemd wordt. Jammer, vind ik. Hebben cliënten hier ook last van? 

Zorgmijders: omgaan met weerstand

De deur wordt dichtgeslagen. De zorgmap ligt in de heg van de overwoekerde tuin. “Jullie hoeven echt nooit meer terug te komen”, wordt er nog geroepen van achter de dichte voordeur. Daar sta je dan met je goede gedrag, nog wat rapportagebladen van de stoep te rapen..

Omgaan met agressie in vier simpele stappen

Eerder beschreef ik al dat het soms best lastig is om op een goede manier om te gaan met verbaal en fysiek agressieve cliënten. Hoewel we in ons achterhoofd vaak wel weten hoe te handelen, is het in de praktijk soms een stuk lastiger. Kun jij wel wat tips gebruiken? Dan heb ik hier vier simpele stappen om je te helpen bij agressie.

Pagina's

Abonneren op RSS - Ontwikkeling