Loopbaan

Werken in de GGZ is zo gek nog niet!

Toen ik aan de wieg van mijn carrière stond, ik was nog maar een kind van 17, heb ik lang nagedacht over welke richting ik als verpleegkundige op zou gaan. Ik ging starten met een BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg) en moest kiezen tussen een contract bij een ziekenhuis of een grote instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Omdat ik destijds nog de ambitie had om ambulanceverpleegkundige te worden, koos ik logischerwijs voor het ziekenhuis. Daarnaast had ik een soort abstract beeld van de GGZ, waar ik alleen maar bang van werd.

Van stress naar succes met de scholing specialistisch werken

Je zit met je handen in het haar omdat je even niet weet hoe je dit probleem weer van een concrete oplossing voorziet. Meestal gaat het schakelen je goed af, maar soms is er simpelweg niet genoeg ruimte (in je hoofd) om snel te handelen. Je loopt vast en hebt voor al die verschillende patiënten niet meteen een oplossing. Logisch, herkenbaar en gelukkig zijn er ook manieren om hier hulp bij te krijgen.

‘Een brede en kritische blik dankzij mijn vervolgopleiding’

De zorg in ziekenhuizen wordt steeds complexer. De eisen die aan zorgmedewerkers worden gesteld, veranderen daarmee ook. Dat kan betekenen dat je huidige opleiding ineens niet meer aan de norm voldoet. Doorstuderen kan dan een goede keuze zijn.

Stagiaires begeleiden in de GGZ

De GGZ is een aparte tak van sport. Stages zijn daarom uitdagend en kunnen in het begin best wel overweldigend zijn. Juist daarom is het belangrijk om deze jonge studenten goed te begeleiden.

Sinds een tijdje ben ik stagebegeleider van zowel MBO- als HBO-stagiaires. Ik vind het vooral erg leuk om te doen, maar in mijn werkveld (de verslavingszorg) is het ook erg belangrijk dat stagiaires vanaf het begin goed begeleid worden. Dat is natuurlijk overal zo, maar hier nog ietsje meer dan in de algemene gezondheidszorg.

Tuchtklacht tegen verpleegkundige: wat moet je doen?

Tuchtklachten bij verpleegkundigen komen niet vaak voor. Maar wat als het wel gebeurt? Wij zien vaak dat mensen niet goed weten hoe je op een tuchtklacht moet reageren. Een aantal tips en tricks voor het geval dat je onverhoopt geconfronteerd wordt met een tuchtklacht.

Passie voor ouderenzorg

Voor de opleiding tot HBO verpleegkundige volg ik de minor Geriatrie en Gerontologie. Meerdere malen wordt aan mij gevraagd wat mij motiveert om met ouderen te werken. Mijn antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. Het verplegen en verzorgen van ouderen geeft mij voldoening.

Het voorkomen van een ziekenhuisopname of het voorkomen van achteruitgang is mijn doel als wijkverpleegkundige in opleiding. Ik wil de kwaliteit van leven zo goed mogelijk bewaken en een bijdrage leveren aan het welzijn en de positieve gezondheid van ouderen.

Als leerling-verpleegkundige is de crisisafdeling heel erg wennen

Dat er een hoge werkdruk is binnen de zorg, hoef ik niemand meer wijs te maken denk ik. Op de crisisafdeling is dat niet anders. De assistentiebellen vliegen je om de oren en collega’s rennen chaotisch van de ene naar de andere kamer. Ik ben hier net begonnen als leerling-verpleegkundige en vraag me soms toch af: vergeten ze mij en mijn leerproces niet?

‘Heb ik een inschattingsfout gemaakt?’

Sommige situaties blijven je wat langer bij dan normaal. Je blikt terug op je eigen handelen en twijfelt misschien of je het juiste hebt gedaan. Sinds kort werk ik weer in de flexpoule, waardoor ik niet altijd meer alle kennis paraat heb. Laatst had ik zo’n situatie waarbij ik achterbleef met twijfels.

Samenwerken doe je ook met jonge zorgverleners

De afgelopen maanden heb ik als flexwerker op veel afdelingen verschuivingen gezien. Het team raakt daardoor uit balans en waardevolle kennis gaat verloren. Aan de andere kant neemt de werkdruk juist toe. Toch moeten we niet vergeten om tijd te maken voor de jonge collega’s in ons team.

Doorstuderen naar verpleegkundig specialist

Jarenlang groeide ik als verpleegkundige binnen de ouderenzorg door naar verschillende functies. Ik leerde aan alle kanten bij, maar toch begon het na een tijdje te kriebelen. Ik wilde nog meer leren en besloot de hbo-masteropleiding tot verpleegkundig specialist te gaan volgen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Loopbaan