Gezondheid

Voor jezelf blijven zorgen in deze Corona-tijd

Terwijl om je heen iedereen vanuit huis werkt en sommigen er zelfs een beetje een feestje van lijken te maken, ben jij hard aan het werk. Want met jouw werk val je onder de vitale beroepen. Je werkt je een slag in de rondte en ziet iedere dag hoe belangrijk het is dat de maatregelen van de overheid en de adviezen van RIVM opgevolgd worden.

Corona en de Herbergier: "We houden de moed erin"

Ook in de 42 Herbergiers heeft het coronavirus een grote impact. Waar de deuren normaal gesproken wagenwijd openstaan voor wie naar binnen of naar buiten wil, gelden er ineens hele andere regels. Alle zorghelden, dus ook alle ondernemers en medewerkers van de Herbergiers, willen we een hart onder de riem steken en bijzonder veel sterkte toewensen in deze bizarre tijden.

Deze coronamaatregelen gelden voor jou als verpleegkundige

Het kabinet heeft verscherpte maatregelen aangekondigd vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft verre maatregelen voor elke Nederlander, maar verpleegkundigen worden ook in het bijzonder nog genoemd. Hier geldt: blijf alleen thuis als je verkoudheidsklachten met koorts hebt.

Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat er een tekort aan zorgpersoneel komt, juist nu zij zo hard nodig zijn. Algemene hygiënevoorschriften blijven ook van kracht: hoest en nies in je elleboog, was je handen regelmatig en schud geen handen.

Vluchten naar het virus

Brabant. Het Zuid-Frankrijk van Nederland waar gezelligheid geen tijd kent. De plaats waar altijd nog licht brandt, zeker in het ziekenhuis. Brabant, nu ook het epicentrum van een virus dat massa’s mensen in haar greep heeft. En ja, Brabant, de plaats waar ik woon en werk. Gezellig zeg, de laatste tijd.

Coronabesmetting voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

Zorgmijders: omgaan met weerstand

De deur wordt dichtgeslagen. De zorgmap ligt in de heg van de overwoekerde tuin. “Jullie hoeven echt nooit meer terug te komen”, wordt er nog geroepen van achter de dichte voordeur. Daar sta je dan met je goede gedrag, nog wat rapportagebladen van de stoep te rapen..

Handen schoon, maar geen griepprik?

Hartje winter en je staat verkouden op. Twee paracetamol en een neusspray doen wonderen en om 7 uur haal jij je eerste patiënt uit bed. Naarmate de ochtend vordert krijg je last van hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, koorts en last van vermoeidheid en koude rillingen. Al snotterend bel je collega op die jou het volgende advies geeft: “Tijd om je eraan toe te geven, want grote kans dat je de griep te pakken hebt!”

Veilig omgaan met medicatie

Vandaag is het de ‘Dag van Verantwoord Medicijngebruik.’ Ik hoor je denken.. is daar ook al een dag voor?! Ja, die is er. En niet voor niets.

Ik schrik ervan te lezen hoeveel fouten er gemaakt worden met medicatie. Hoeveel cliënten daardoor schade ondervinden en soms zelfs overlijden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook weleens een bijna-fout of zelfs een echte fout gemaakt heb. Nooit met grote gevolgen, maar het maakt me wel ontzettend bewust van het feit dat een fout zo gemaakt is.

Zorgmijders: wie mijdt wie?

Al een aantal maanden speelt de gedachte in mijn hoofd om te gaan schrijven over zorgmijders. Al maanden inderdaad, want er kwam geen zinnig woord op papier. Alhoewel het onderwerp me intrigeert en puzzelt, lukte het me niet de motivatie te vinden om hierover te schrijven.

Op goede momenten wilde ik wel gaan schrijven over mijn ervaringen met deze ‘cliënten-categorie’ maar vaker dacht ik, ach dat doe ik later nog wel. Ik vind het zo’n lastig onderwerp. Ik moet daar een keer goed voor gaan zitten. Als ik echt tijd heb, en inspiratie en…

Zorg voor eten: Japanse wokschotel met zalm

Als verpleegkundige ben je de hele dag al aan het rennen en vliegen. Als je aan het einde van de dag moe naar huis gaat, heb je niet altijd meer de energie om ook nog een goede maaltijd te bedenken. Geen probleem! We helpen je graag een handje met dit recept voor een Japanse wokschotel met zalm. En het mooiste? Je hoeft er geen uur voor in de keuken te staan.

Ingrediënten

Pagina's

Abonneren op RSS - Gezondheid