Gezondheid

"Niemand ziet dat ik me vaak eenzaam voel"

Het begrip eenzaamheid heeft de laatste maanden volop aandacht gehad. Met name het vereenzamen van de ouderen in de verpleeghuizen was hierbij een hot item. Wanneer we aan eenzaamheid denken, denken we al gauw aan ouderen. Maar wat nu als je jong bent en het gevoel van eenzaamheid om de hoek komt kijken?

De wereld wordt mooier als we aandacht voor elkaar hebben

Het begrip naoberschap zal voor sommigen misschien geen belletje doen rinkelen. Maar collega’s in De Achterhoek zullen het zeker herkennen. Laatst zag ik deze mooie vorm van aandacht voor elkaar weer tot leven komen.

Vanouds was dit een heel ruime vorm van burenhulp, die onontbeerlijk was voor de bewoners van boerderijen en dorpen, die niet konden rekenen op goede openbare voorzieningen. Iedere naober heeft een zogenaamde noaberplicht, om andere naobers met raad en daad bij te staan.

“Zullen mijn zorgverleners ooit ontdekken dat ze me vergeten zijn?”

Er wordt altijd gezegd dat een goed team essentieel is. Daardoor ga je met plezier naar je werk en ook niet onbelangrijk: de kwaliteit van zorg gaat omhoog. Maar als het team niet goed samenwerkt, heeft dat ook een effect op de patiënt. Als zorgverlener en diabetespatiënt heb ik dit zelf meegemaakt.

Verpleegkundige Dominique moest haar eigen diagnose stellen

Je wil je er overheen zetten. Het zal wel aan de stress liggen van het afstuderen. Je gaat de dokter geloven. Je weet niet beter en gaat door. Maar de vraag blijft: waarom voel ik mij zo ellendig?

Twee jaar geleden kreeg ik in mijn afstudeerjaar MBO Verpleegkunde te horen dat ik diabetes type 1 had. Ik liep voor mijn gevoel al langer dan een half jaar rond met dezelfde symptomen, waarmee ik elke keer naar de huisarts ging. Tot mijn verbazing hoorde ik steeds dat het aan de stress van het afstuderen zou liggen. Ik moest wat afvallen en op mijn eten letten.

Financiële hulp voor besmette zorgverleners

De angst was te zien in de ogen van het zorgpersoneel. Want wat als je als verpleegkundige of verzorgende op de intensive care komt te liggen door corona? Of erger nog: komt te overlijden. Hoe los je het financiële gat op, voor jezelf of je nabestaanden?

Besmette verpleegkundige: “Coronabescherming volgende keer beter”

Verpleegkundige David Klein werkte dit voorjaar fulltime op de corona-afdeling, totdat hij het virus zelf kreeg. Iedereen deed wat ‘ie kon, maar met de kennis van nu had de bescherming beter gekund, stelt hij.

“Op werk weet iedereen van mijn depressie”

Het was december 2013 en de tijd was eindelijk daar. Met lood in mijn schoenen stond ik voor de deur van de huisarts. Daar sta ik dan, als verpleegkundige, met zweethanden en knikkende knieën. “Zeg het eens, wat kan ik voor je doen?” vraagt ze vriendelijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik hier weg wil. Ik wil dit niet, ik ben zelf verpleegkundige, ik heb hier geen hulp bij nodig!

Ziek door je werk: verpleegkundige David kreeg corona

Verpleegkundige David Klein is fit en sportief, zelfs aan het trainen voor een marathon. Als parttime gedetacheerde werkt hij via Highcare in verschillende ziekenhuizen. Als in maart de coronacrisis uitbreekt, is het ook daar alle hens aan dek. Vanaf dat moment werkt hij fulltime op de corona-afdeling. Een maand later is hij zelf ziek.

"De begeleiding hielp me uit mijn psychose"

Dit verhaal is vanuit een cliëntenperspectief geschreven

Het ging een aantal dagen erg slecht met mij. Ik zag en dacht bizarre dingen, maar twijfelde of het echt was. Ik zette de radio vaak aan om dit voor mezelf te controleren. Wanneer ik bepaalde gedachten niet hoorde op de radio, wist ik bij mezelf: dit is niet echt, dit denk ik alleen maar. Zo toetste ik de realiteit voor mezelf en wist ik het zeker. Ik zit middenin een psychose.

'Patiënten helpen door mezelf open te stellen'

Weet jij nog wat je hebt gedaan op 23 juni 2015? Waarschijnlijk is het antwoord ‘nee’ voor jou. Voor mij was dit de dag dat ik bijna acht uur lang onder narcose ging op de operatiekamer van de St. Maartenskliniek in Nijmegen.

Sinds mijn geboorte ben ik vanwege mijn gezondheidstoestand bekend bij verschillende artsen. Vanaf 2013 kwam hier een verdenking op scoliose bij. Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom een of meerdere zijwaartse kromming(en) vertoont. Dit uitte zich in veel pijn bij mij. Een pijn waarmee ik opstond en weer naar bed ging.

Pagina's

Abonneren op RSS - Gezondheid