Gezondheid

Psychische beleving van pijn

Tijdens mijn werk in de thuiszorg kom ik soms bijzondere situaties tegen. Zo ook van een oudere man met hevige pijn die niet te verklaren valt. Test na test geeft geen resultaat. Pas als zijn tweelingbroer overlijdt, is hij ineens verlost van de pijn.

Cliënt: ‘Hoe vertel ik de klas over mijn crisisopname?’

Spanning, onzekerheid en twijfels horen bij vrijwel elke opname op de crisisafdeling. De impact is nog groter als je pas zestien bent. Ineens ga je niet meer naar school en moet je afscheid nemen van je eigen veilige slaapkamer. In dit verhaal vertelt een jonge cliënt hoe zij dat heeft ervaren.

De corona-eenzaamheid bij ouderen deed ons zorghart pijn

Hoe hard het ook nodig was, de intelligente lockdown had een enorme impact op ouderen in verpleeghuizen. Van de ene op de andere dag mochten zij geen bezoek meer ontvangen, werd de bewegingsruimte kleiner en sloeg de eenzaamheid toe.

Hoe hulpdieren psychische problemen kunnen verminderen

Personen met een eetstoornis, depressies, PTSS, autisme.. Ze kunnen allemaal heel erg baat hebben bij een hulpdier. De hond is het bekendste hulpdier, maar katten, konijnen, paarden, cavia's en zelfs aapjes kunnen ook helpen! We zetten een aantal positieve effecten op een rijtje.

"Niemand ziet dat ik me vaak eenzaam voel"

Het begrip eenzaamheid heeft de laatste maanden volop aandacht gehad. Met name het vereenzamen van de ouderen in de verpleeghuizen was hierbij een hot item. Wanneer we aan eenzaamheid denken, denken we al gauw aan ouderen. Maar wat nu als je jong bent en het gevoel van eenzaamheid om de hoek komt kijken?

De wereld wordt mooier als we aandacht voor elkaar hebben

Het begrip naoberschap zal voor sommigen misschien geen belletje doen rinkelen. Maar collega’s in De Achterhoek zullen het zeker herkennen. Laatst zag ik deze mooie vorm van aandacht voor elkaar weer tot leven komen.

Vanouds was dit een heel ruime vorm van burenhulp, die onontbeerlijk was voor de bewoners van boerderijen en dorpen, die niet konden rekenen op goede openbare voorzieningen. Iedere naober heeft een zogenaamde noaberplicht, om andere naobers met raad en daad bij te staan.

“Zullen mijn zorgverleners ooit ontdekken dat ze me vergeten zijn?”

Er wordt altijd gezegd dat een goed team essentieel is. Daardoor ga je met plezier naar je werk en ook niet onbelangrijk: de kwaliteit van zorg gaat omhoog. Maar als het team niet goed samenwerkt, heeft dat ook een effect op de patiënt. Als zorgverlener en diabetespatiënt heb ik dit zelf meegemaakt.

Verpleegkundige Dominique moest haar eigen diagnose stellen

Je wil je er overheen zetten. Het zal wel aan de stress liggen van het afstuderen. Je gaat de dokter geloven. Je weet niet beter en gaat door. Maar de vraag blijft: waarom voel ik mij zo ellendig?

Twee jaar geleden kreeg ik in mijn afstudeerjaar MBO Verpleegkunde te horen dat ik diabetes type 1 had. Ik liep voor mijn gevoel al langer dan een half jaar rond met dezelfde symptomen, waarmee ik elke keer naar de huisarts ging. Tot mijn verbazing hoorde ik steeds dat het aan de stress van het afstuderen zou liggen. Ik moest wat afvallen en op mijn eten letten.

Financiële hulp voor besmette zorgverleners

De angst was te zien in de ogen van het zorgpersoneel. Want wat als je als verpleegkundige of verzorgende op de intensive care komt te liggen door corona? Of erger nog: komt te overlijden. Hoe los je het financiële gat op, voor jezelf of je nabestaanden?

Besmette verpleegkundige: “Coronabescherming volgende keer beter”

Verpleegkundige David Klein werkte dit voorjaar fulltime op de corona-afdeling, totdat hij het virus zelf kreeg. Iedereen deed wat ‘ie kon, maar met de kennis van nu had de bescherming beter gekund, stelt hij.

Pagina's

Abonneren op RSS - Gezondheid