Gezondheid

Psychiater Cynthia Liesdek: psychotische patiënten belanden tussen hemel en aarde

Cynthia Liesdek werkt als psychiater bij DNZ en vertelt over haar ervaringen uit het werkveld.

Op de psychoseafdeling is een man die continu demonen ziet. In de separeer op de HIC is er een mevrouw gesepareerd die praat met demonen, die prevelt in een onverstaanbare taal. Is er meer tussen hemel en aarde?

Zorg voor jezelf en zeg wat vaker nee

In het kader van de Week van de Werkstress geven Annemarie Groenendaal en Marja Pronk als de coaches van NurseStation wat extra tips om beter met werkdruk om te kunnen gaan. Opladen na een drukke werkdag is bijvoorbeeld erg belangrijk. Maar je grenzen bewaken speelt ook een grote rol. Vandaag daarom meer tips om beter ‘nee’ te leren zeggen.

We moeten goed zorgen voor de mantelzorger

Vijf jaar geleden ben ik gestart als ondernemer van een thuiszorgorganisatie. In die jaren heb ik van dichtbij gezien hoe het is om mantelzorger te zijn van je kind, vader of moeder, buurvrouw/man. Dit omdat je met je cliënten te maken hebt, maar net zozeer als dat een medewerker (ik noem het liever collega) mantelzorger is van zijn of haar partner.

Zelfredzaamheid stimuleren zonder als onbehulpzaam te worden bestempeld

Mijn vorige blog over hoe je mensen vaak beter helpt door zelfredzaamheid te stimuleren is ontzettend vaak gelezen. Er kwamen dan ook veel reacties op van jullie collega’s. Vele waren het eens, sommige genuanceerd of sceptisch. Een veelgehoorde reactie was dat je bij zelfredzaamheid stimuleren, vaak als onbehulpzaam of onvriendelijk werd bestempeld. Daarom vertel ik graag hoe ik die balans gevonden heb.

Zendingsproject in Kenya: "You can go, it's enough now!"

Sprakeloos kijk ik in de donkere ogen van de vrouw naast me. Haar leeftijd kan ik moeilijk inschatten, maar dat zij doorheeft wat er in me omgaat bezorgt mij tranen in mijn ogen. En dat terwijl ik niet snel huil. De ervaringen van deze ochtend zijn uniek en raken me diep, dieper dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

Pink Ribbon: "Deze kant van het bed maakt indruk op me"

En daar zit ik dan, aan de andere kant van de lijn. Hoe vaak ben ik als wijkverpleegkundige wel niet betrokken geweest bij de zorg rondom vrouwen met borstkanker. Hen ondersteunen bij een stukje zelfzorg na de ingrijpende operatie, luisteren naar de uitingen van onzekerheden, van angst, verdriet en wanhoop. Empathie, letterlijk, maar ook figuurlijk; verbinden. Verbinden van wonden, verbinden van gevoelens. Het maken van echt contact. En nu zit ik zelf in deze molen.

Een goede hulpverlener is een luie hulpverlener

Als verpleegkundige hebben we vaak de neiging om op alles een pleister te plakken of voor alles een pil te geven. Vooral in het ziekenhuis lijkt het vaak wel alsof patiënten plotseling veranderen in compleet ontredderde wezens die geen eigen mening hebben. Behalve als het op het avondeten aankomt dan. Ik ben nu misschien een beetje kort door de bocht, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel.

Mijn ziekenhuiservaring in Thailand

De afgelopen tien jaar ben ik werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis, waarbij ik altijd nieuwsgierig ben geweest naar de zorg in het buitenland. Eerder heb ik al mogen proeven aan werken in de zorg in het buitenland, maar er zelf opgenomen worden was toch net even wat anders.

Ouderenmishandeling in de wijk

Het is subtiel, het is onzichtbaar, het is niet te grijpen, het is sluipend, het is een moordend. Er zijn vele soorten mishandeling. Van financiële uitbuiting tot seksueel geweld. Of goedbedoeld advies, met een averechtse werking. Het is lang niet altijd zichtbaar, maar deze keer was het overduidelijk.

10 tips om de hitte te lijf te gaan

 

Als het erg warm is, hebben kwetsbare mensen zoals ouderen extra aandacht nodig. Het RIVM stelde daarom een Nationaal Hitteplan op waarin maatregelen staan die zorginstellingen kunnen nemen. Wij zetten een aantal tips op een rij om de hitte het hoofd te bieden.

1. Zorg ervoor dat je cliënten voldoende drinken

Pagina's

Abonneren op RSS - Gezondheid