Gezondheid

Zorgmijders: omgaan met weerstand

De deur wordt dichtgeslagen. De zorgmap ligt in de heg van de overwoekerde tuin. “Jullie hoeven echt nooit meer terug te komen”, wordt er nog geroepen van achter de dichte voordeur. Daar sta je dan met je goede gedrag, nog wat rapportagebladen van de stoep te rapen..

Handen schoon, maar geen griepprik?

Hartje winter en je staat verkouden op. Twee paracetamol en een neusspray doen wonderen en om 7 uur haal jij je eerste patiënt uit bed. Naarmate de ochtend vordert krijg je last van hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, koorts en last van vermoeidheid en koude rillingen. Al snotterend bel je collega op die jou het volgende advies geeft: “Tijd om je eraan toe te geven, want grote kans dat je de griep te pakken hebt!”

Veilig omgaan met medicatie

Vandaag is het de ‘Dag van Verantwoord Medicijngebruik.’ Ik hoor je denken.. is daar ook al een dag voor?! Ja, die is er. En niet voor niets.

Ik schrik ervan te lezen hoeveel fouten er gemaakt worden met medicatie. Hoeveel cliënten daardoor schade ondervinden en soms zelfs overlijden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook weleens een bijna-fout of zelfs een echte fout gemaakt heb. Nooit met grote gevolgen, maar het maakt me wel ontzettend bewust van het feit dat een fout zo gemaakt is.

Zorgmijders: wie mijdt wie?

Al een aantal maanden speelt de gedachte in mijn hoofd om te gaan schrijven over zorgmijders. Al maanden inderdaad, want er kwam geen zinnig woord op papier. Alhoewel het onderwerp me intrigeert en puzzelt, lukte het me niet de motivatie te vinden om hierover te schrijven.

Op goede momenten wilde ik wel gaan schrijven over mijn ervaringen met deze ‘cliënten-categorie’ maar vaker dacht ik, ach dat doe ik later nog wel. Ik vind het zo’n lastig onderwerp. Ik moet daar een keer goed voor gaan zitten. Als ik echt tijd heb, en inspiratie en…

Zorg voor eten: Japanse wokschotel met zalm

Als verpleegkundige ben je de hele dag al aan het rennen en vliegen. Als je aan het einde van de dag moe naar huis gaat, heb je niet altijd meer de energie om ook nog een goede maaltijd te bedenken. Geen probleem! We helpen je graag een handje met dit recept voor een Japanse wokschotel met zalm. En het mooiste? Je hoeft er geen uur voor in de keuken te staan.

Ingrediënten

Vrijwilligerswerk in de zorg, niet meer weg te denken!

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Ook in de zorg is de bijdrage van vrijwilligers erg waardevol: ondanks dat deze mensen niet betaald krijgen voor hun inzet, is het werk dat ze doen onbetaalbaar!

De afgelopen jaren is de werkdruk in de zorg en het aantal kwetsbare ouderen allebei flink toegenomen. Wanneer deze kwetsbare ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis, bestaat er een verhoogd risico op complicaties. Dat kan leiden tot een langere ligduur. Daarmee is de kans ook groot dat de werkdruk van de verpleegkundigen omhoog gaat.

Gouden tips voor omgaan met iemand die depressief is

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die een depressie doormaakt, of iemand die weer iemand kent met een depressie. De broer van je schoonzus, zijn moeder, een goede vriendin, etc. We speculeren er dan ook op los wat de oorzaak kan zijn en wat het beste voor die persoon is, maar ga je ook weleens in gesprek met diegene die de depressie doormaakt?

Zintuigprikkeling: ‘Welzijn naar een hoger plan tillen’

Beter zorgen begint met anders kijken. "Wij hebben inmiddels ervaren dat aandacht voor de zintuigen een ingang kan zijn bij onrust", vertelt Jan-Rob Makkenze, zorgondernemer van Herbergier Schoonhoven. Een massage, voetenbad, yoga of aromatherapie bij mensen met dementie. "Die ontspanning kan zo helpend zijn als je in jezelf begint te verdwalen." 

Psychiater Cynthia Liesdek: psychotische patiënten belanden tussen hemel en aarde

Cynthia Liesdek werkt als psychiater bij DNZ en vertelt over haar ervaringen uit het werkveld.

Op de psychoseafdeling is een man die continu demonen ziet. In de separeer op de HIC is er een mevrouw gesepareerd die praat met demonen, die prevelt in een onverstaanbare taal. Is er meer tussen hemel en aarde?

Zorg voor jezelf en zeg wat vaker nee

In het kader van de Week van de Werkstress geven Annemarie Groenendaal en Marja Pronk als de coaches van NurseStation wat extra tips om beter met werkdruk om te kunnen gaan. Opladen na een drukke werkdag is bijvoorbeeld erg belangrijk. Maar je grenzen bewaken speelt ook een grote rol. Vandaag daarom meer tips om beter ‘nee’ te leren zeggen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Gezondheid