Algemeen

NurseStation Verpleegkunde Agenda 2020 nu te koop!

Hij is er weer! Dé agenda voor jou als verpleegkundige, voor het jaar 2020. De NurseStation Verpleegkunde Agenda. Bestel 'm nu hier voor de actieprijs van €6,95!

Werken in de GGZ is zo gek nog niet!

Toen ik aan de wieg van mijn carrière stond, ik was nog maar een kind van 17, heb ik lang nagedacht over welke richting ik als verpleegkundige op zou gaan. Ik ging starten met een BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg) en moest kiezen tussen een contract bij een ziekenhuis of een grote instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Omdat ik destijds nog de ambitie had om ambulanceverpleegkundige te worden, koos ik logischerwijs voor het ziekenhuis. Daarnaast had ik een soort abstract beeld van de GGZ, waar ik alleen maar bang van werd.

Tips om de wintertijd vrolijker door te komen

Vannacht is de wintertijd ingegaan, doorgaans niet iets waar veel mensen naar uitkijken. De korte, donkere dagen zorgen bij veel mensen voor een negatieve sleur. Je bent vermoeid, wil ’s ochtends je warme bed niet uitkomen en je stralende humeur is ver te zoeken. Deze tips kunnen je door de wintertijd heen helpen.

Stagiaires begeleiden in de GGZ

De GGZ is een aparte tak van sport. Stages zijn daarom uitdagend en kunnen in het begin best wel overweldigend zijn. Juist daarom is het belangrijk om deze jonge studenten goed te begeleiden.

Sinds een tijdje ben ik stagebegeleider van zowel MBO- als HBO-stagiaires. Ik vind het vooral erg leuk om te doen, maar in mijn werkveld (de verslavingszorg) is het ook erg belangrijk dat stagiaires vanaf het begin goed begeleid worden. Dat is natuurlijk overal zo, maar hier nog ietsje meer dan in de algemene gezondheidszorg.

Zwangerschappen door de jaren heen

Mijn jasje past niet meer dicht, mijn eigen broeken passen niet meer. Het wordt steeds zichtbaarder, ik draag in mij een nieuw persoon. Door deze mooie fase leer ik mijn cliënten iets beter kennen. Ze vertellen over hun eigen ervaringen. Zo ontdek ik hoe verschillend onze ervaringen zijn.

Mijn zwangerschap wordt zo langzamerhand het gespreksonderwerp met iedere cliënt die ik spreek. Een onderwerp die voor de vrouwelijke cliënten herkenbaar is en bij de mannelijke cliënten zorgt voor grappige opmerkingen.

De grens tussen wel of niet behandelen

Bij de opname van een patiënt bespreek je altijd zijn of haar medische wensen. Zo zou je in geval van nood weten hoe ver je mag gaan. Toch is daarin ook een grijs gebied. Ik vind het niet altijd makkelijk om zulke knopen door te hakken.

Je kent ze vast. Een nieuwe aanmelding, omschreven als laag complex. Bijvoorbeeld een opname die alleen komt voor een antibioticakuur via infuus bij een longontsteking, die thuis niet voldoende opknapt. Een eerstelijnsverblijf met als opnamereden aansterken, na meerdere valpartijen thuis. Nieuwe zorgvragers die je nog niet kent.

De do’s en don’ts bij suïcidale patiënten

Als zorgverlener kan een suïcidale patiënt je best even voor het blok zetten. Het is een enge situatie waarin je vooral niet het verkeerde wil doen. Het kan dan best lastig zijn om je aanpak te bepalen, dus deel ik graag de do’s en don’ts die ik zelf heb ervaren.

Wat kan je als hulpverlener precies betekenen voor iemand met suïcidale gedachten? Zelf stond ik even met mijn bek vol tanden toen een patiënt mij voor het eerst vertelde dood te willen, maar er zijn zeker handvaten om de beste kwaliteit van zorg neer te zetten. Lees hier de do’s en don’ts!

Blijf altijd je gevoel volgen

Of je nu starter bent of al wat jaartjes werkervaring hebt, als verpleegkundige kom je ongetwijfeld ook in situaties terecht die je onbekend zijn. Het kan dan lastig zijn om te weten hoe je het beste kan handelen. Door dicht bij je gevoel te blijven, kom je vaak al heel ver.

Een aantal jaar geleden werkte ik op een IC-afdeling. Mijn late dienst begint zoals altijd met een kopje thee. Die avond werk ik met alleen maar mannelijke collega’s. In de zorg is er vaak een schaarste aan mannen, maar deze avond zijn ze goed vertegenwoordigd.

Tuchtklacht tegen verpleegkundige: wat moet je doen?

Tuchtklachten bij verpleegkundigen komen niet vaak voor. Maar wat als het wel gebeurt? Wij zien vaak dat mensen niet goed weten hoe je op een tuchtklacht moet reageren. Een aantal tips en tricks voor het geval dat je onverhoopt geconfronteerd wordt met een tuchtklacht.

Samenwerken in crisissituaties doe je zo!

Werken in de GGZ kan soms heel hectisch zijn. Je knippert twee keer met je ogen en je bevindt je misschien alweer in een hele nieuwe situatie. Crisissituaties waarbij de spanningen erg hoog oplopen kunnen heel plotseling ontstaan. Dan is het essentieel dat je terug kan vallen op je collega’s.

Op crisismomenten in de GGZ wil je natuurlijk zo snel mogelijk de-escaleren. Dat kan alleen als je goed samen kan werken met het hele team. Dat klinkt logisch, maar is niet altijd even makkelijk. Vier tips om dit goed aan te pakken!

Pagina's

Abonneren op RSS - Algemeen