Ouderen spelen samen met de BeleefTV

Een eenvoudig apparaat dat mensen met dementie of een verstandelijke beperking enorm laat opbloeien: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit precies wat de BeleefTV al zeker vijf jaar doet, met een product dat op speelse wijze het contact op gang kan brengen. Volledig afgestemd op de behoeftes van de gebruiker.

Het team van de BeleefTV is van oorsprong een IT-bedrijf, dat in 2015 het verzoek kreeg om een mobiel apparaat te ontwikkelen dat een televisie en een tafel in een kon zijn. Een leuk projectje dat al gauw uitgroeide tot een succesvol product voor bijna 1000 zorglocaties in 6 landen. De BeleefTV is voor deze zorginstellingen echt een aanvulling op de reguliere zorg en zorgt voor veel geluksmomentjes.

Zo werkt de BeleefTV

Een groot touchscherm dat niet alleen als televisie, maar vooral ook als tafel kan dienen. Zo kan een groep samen een spelletje spelen, muziek luisteren of foto’s bekijken. Stuk voor stuk activiteiten met als doel om een gesprek eenvoudiger op gang te brengen. Niet alleen tussen zorgverlener en bewoner, maar ook bij familie of de bewoners onderling. Kleinkinderen kunnen bijvoorbeeld hun vakantiefoto’s op het grote scherm laten zien, er kan geluisterd worden naar favoriete muziek van vroeger of samen gespeeld worden. Met al die verschillende mogelijkheden hoopt de BeleefTV de kwaliteit van leven te verbeteren en plezier te brengen voor cliënten én hun omgeving.

Het scherm kan door een groep van zo’n zes personen gebruikt worden, die het liefst allemaal in hetzelfde stadium zitten. Op dit moment zijn er dertien menu’s beschikbaar, waarbij elk menu tien tot veertien onderdelen heeft. De BeleefTV zorgt ervoor dat gebruikers nooit overprikkeld raken, bijvoorbeeld door de achtergrond te vervagen zodra er een activiteit plaatsvindt. Ieder menu heeft een specifiek doel zoals de fijne motoriek stimuleren, herinneringen ophalen of cognitieve vaardigheden trainen.

“We vinden het belangrijk dat elk menu aansluit bij de karaktereigenschappen van de doelgroep”, begint teamlid Marijn van der Zee te vertellen. “Zo zal iemand in een vroeg stadium van dementie nog heel veel kunnen, maar in een later stadium heeft hij of zij heel andere behoeftes. De spanningsboog wordt steeds korter. Zo zijn de onderdelen voor het laatste stadium vooral gebaseerd op actie-reactie: als je het scherm aanraakt, gebeurt er direct iets. We hebben er ook voor gezorgd dat spelletjes nooit lang duren, maar wel herhaald kunnen worden. Bij een verstandelijke beperking is de aandacht al gauw weg. Als er even niks gebeurt, ben je ze al kwijt. Ook dat is iets waar we rekening mee houden.”

Gebruikers bloeien op

Een ander belangrijk facet van de BeleefTV is positieve stimulatie. Je zal tijdens een spelletje nooit te horen krijgen dat je iets fout doet, dan lijkt het gewoon alsof het spel nog bezig is. Pas als je een goede oplossing vindt, verschijnen er duimpjes in beeld. Marijn legt uit: “We vinden het belangrijk om mensen te laten zien dat ze echt nog wel een hoop kunnen, in plaats van hen te confronteren met wat er niet meer kan.”

Die aanpak is een mogelijke verklaring voor waarom het product zo ontzettend aanslaat. “We proberen een stukje eenzaamheid weg te halen en er waardering en beloning voor terug te geven”, zegt Marijn. “Gelukkig horen we vaak verhalen over bewoners die helemaal opleven, meer gaan praten en vrolijker zijn. Het is heel bijzonder dat we zo’n positieve bijdrage kunnen toevoegen aan de reguliere zorg. Zo creëren we met simpele dingen hele mooie geluksmomentjes.”

 

 

Een veelgehoorde ervaring is hoe het scherm voor veel plezier en verwondering zorgt. Een van de beschikbare spellen is het Zandspel, waarbij je zand van de tafel moet vegen om een foto zichtbaar te krijgen. “Regelmatig horen we dat bewoners echt onder de tafel duiken om te kijken of ze het zand niet laten vallen. Het is prachtig om te horen hoe emoties zo echt weer even terug tot leven komen.”

Aansluiting op de praktijk

Bijkomend voordeel is dat ze met dit product ook de zorg zelf proberen te verlichten. Door een activiteit te bieden en de werkdruk wat te verlichten, maar ook door echt naar zorgverleners te luisteren. Marijn: “Wij zijn van origine een IT-bedrijf en komen dus niet uit de zorg. Het is voor ons heel waardevol om de ervaring en vakkennis van het zorgpersoneel te horen. We proberen met die informatie onderdelen nog meer aan te laten sluiten bij de praktijk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat zij zich gehoord voelen.”

Voor de inhoud van de programma’s staat de BeleefTV dus in nauw contact met de zorginstellingen. Ze doen op locatie dan ook veel inspiratie op: “Zo zagen we laatst een mevrouw die heel vrolijk bezig was met het knappen van bubbeltjespapier. Dat onthouden we dan en proberen we om te toveren tot een digitale versie”, vertelt Marijn. Daarnaast zijn veel menu’s tot stand gekomen door feedback van de gebruikers. “We bieden altijd vrijblijvend een gratis proefweek aan, in ruil daarvoor vragen we alleen een terugkoppeling terug. Het is natuurlijk mooi om te horen hoe de BeleefTV een positief effect heeft op de verschillende groepen, maar nog waardevoller zijn de verbeterpunten of verzoeken die we horen.”

Zo haal je ‘m in huis

Na de gratis proefweek wordt het demomodel weer opgehaald en krijg je geheel vrijblijvend de vraag of er interesse is om de BeleefTV structureel in de dagbestedingsactiviteiten op te nemen. Je kan het product op verschillende manieren aanschaffen, bijvoorbeeld in combinatie met een software-abonnement. Daarbij heb je altijd alle software tot je beschikking, zodat je het maximale uit de BeleefTV kan halen, maar de aanschafprijs van het product is in deze samenstelling ook een stuk lager. Ook op het financiële vlak is geluisterd naar de behoeftes van de zorgsector: het abonnement kan maandelijks betaald worden, maar ook voor een langere tijd in een keer afgesloten worden.

Marijn vult aan: “Voor sommige instellingen zijn de budgetten helaas beperkt. In deze gevallen kunnen we je ook ondersteunen met het opzetten van een crowdfundingsactie. Wij bouwen dan een aparte webpagina voor de instelling, die zij kunnen gebruiken om de benodigde donaties bij elkaar te krijgen. Het bouwen van z’n pagina doen we kosteloos, omdat we vinden dat iedereen een BeleefTV verdient.”

Het product wordt inmiddels niet alleen in Nederland gebruikt, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland. Ondertussen blijft de BeleefTV door ontwikkelen. Jaarlijks komen er nieuwe menu’s bij, maar er wordt ook gekeken naar het verbeden van de inzetbaarheid. Zo is er voor de gehandicaptenzorg nu een kussen beschikbaar waarmee het scherm bestuurd kan worden, zodat mensen die door een fysieke beperking moeilijk het scherm kunnen bedienen toch mee kunnen doen. “Dat werkt heel simpel,” legt Marijn uit. “Je kan bijvoorbeeld blaadjes vangen door het kussen in te drukken. We zorgen er altijd voor dat al onze onderdelen makkelijk te gebruiken zijn voor mensen zonder kennis van elektronica.”

Wil jij de BeleefTV ook vrijblijvend een week uitproberen? Hier kan je ‘m aanvragen.

Geef een reactie