Zzp’er worden: zo begin je

Je werkt graag in de zorg en bent blij met je vaste baan. Maar dan begint het toch te kriebelen. Je ziet een leuke opdracht of hoort het enthousiasme van zzp’ers om je heen. Misschien moet jij je ook eens aan die stap gaan wagen? Maar hoe pak je dat toch aan.. Verpleegkundige Nikita werkt als zzp’er en vertelt je in deze serie alles wat je moet weten.

Eerder vertelde ik je al dat er veel twijfels komen kijken bij het kiezen voor ondernemerschap. Tuurlijk, je hebt meer vrijheid en afwisseling. Maar daar staat tegenover dat je minder stabiliteit hebt. Ook heb je als zzp’er net zo goed verantwoordelijkheden en administratieve verplichtingen. Toch besloot ik na veel twijfelen de knoop door te hakken. En wat was dat een goede keuze!

Het ondernemingsplan

Na de fase van informatie verzamelen, wikken en wegen, komt de fase van uitwerken. Het was tijd voor een plan van aanpak waarin ik alle zaken welbewust overwoog en afwoog: het ondernemingsplan. Hoe je dit vormgeeft is voor iedereen anders. Het kan met steekwoorden kort op een A4’tje, maar ik vond het prettig om dit uitgebreider aan te pakken.

Ik zocht op internet een voorbeeld en begon mijn plan langzaam te vullen. Ook hier heb ik me dagen mee bezig gehouden en zeker in de eerste maanden heb ik het er nog vaak bij gepakt. Het werd echt een levend document. Voor mij had het dus veel waarde om dit meteen in het begin goed aan te pakken.

Maar wat staat er als verpleegkundige dan in zo’n ondernemingsplan? Dat is eigenlijk een hele hoop informatie over alles wat bij jouw onderneming komt kijken. Wie ben ik, wat is mijn visie op zorg, welke doelgroep wil ik bereiken? Wat zijn mijn kwaliteiten/verbeterpunten als verpleegkundige, maar ook als persoon?

Na de persoonlijke inhoud, komen ook nog de zakelijke afwegingen. Welke investeringen moet ik doen, welke vaste uitgaven ga ik krijgen en hoe bepaal ik dan mijn uurtarief? Waar moet ik me voor verzekeren, hoe ga ik mijn administratie bijhouden? Het dwong me om goed over bepaalde zaken na te denken. Het is best een klus, maar uiteindelijk wordt dit ondernemingsplan je houvast en krijg je er rust door.

Geboren ondernemer

Niet al deze onderwerpen kwamen even uitgebreid aan bod in mijn plan, daar kan je natuurlijk helemaal zelf voor kiezen. Het is vooral belangrijk dat het voor jou helder is wat er staat en dat je weet wat je gaat doen. In het volgende deel help ik je graag verder met de inhoudelijke uitwerking hiervan.

Tijdens het schrijven van dit plan werd ik als verpleegkundige steeds enthousiaster. Omdat je kritisch over dingen na gaat denken, leer je jezelf ook een stukje beter kennen. Ik was verbaasd over hoe ik me als een vis in het water voelde: een geboren ondernemer.

 

Ben jij zzp'er of ga je binnenkort de stap wagen? De leukste opdrachten vind je bij Zinzer! Schrijf je vrijblijvend in:

Voor zzp'ers Helpende Plus

Voor zzp'ers Verzorgende IG

Voor zzp'ers Verpleegkundige

Zinzer

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!