Zorg-ondernemer Tara aan het woord: “Werken als zzp’er vormt altijd een uitdaging!”

In de serie ‘Zorg-ondernemer aan het woord’ onderzoeken we alle kanten van het zelfstandig bestaan als zorgverlener. Verzuip je in de administratie? Heb je inderdaad zoveel vrijheid? Dat én meer vragen we deze keer aan Tara Rijnholt

 

Eigenlijk heb ik het beste van twee werelden… Ik ben namelijk deels in loondienst en deels zzp’er. Daarmee heb ik ondervangen dat ik bij ziekte altijd een vangnet heb, maar heb ik tegelijk een grote mate van vrijheid. Ideaal! Want oh ja, ik volg ook nog de hbo-v-opleiding, dus dan is het helemaal handig om mijn tijd zoveel mogelijk zelf in te kunnen delen. 

Afwisselend 

Als zzp’er werk ik vooral in de calamiteitendiensten. Dat is met name in de avond en nacht triage doen. Verder werk ik, sinds ik twee jaar geleden met ondernemen startte, bij een particulier. Heel leuk, want met deze cliënt heb ik echt een goed contact en houd ik ook die binding met de zorg. Dat is meteen ook wat dat zzp’en zo leuk maakt; de afwisseling in het werk is enorm groot! Ik heb het altijd leuk bij opdrachten en misschien is dat ook wel omdat ik ze zelf mag uitzoeken. Daardoor is het inhoudelijk heel afwisselend. Want ik kom op veel verschillende plekken. De gehandicaptenzorg was bijvoorbeeld helemaal nieuw voor me. Je bent dus zelf in control waarin je je verder wilt verdiepen of welke nieuwe hoek van de zorg je wilt ontdekken. 

Minder: de administratie

Een minder leuk aspect van het ondernemen is de administratie. Die is best behoorlijk. Daarnaast ben je als zzp’er in de zorg verplicht om een aantal zaken op orde te hebben: dossiers bijhouden, kwaliteitsregister, privacywetgeving, zelf je eigen bij- en nascholing regelen… Het is al met al best veel. Zodoende ben ik buiten het zorgen toch wel de hele dag met mijn bedrijf bezig. Dat is dus een kwestie van goed organiseren. Toch zijn de voordelen van het ondernemerschap groter dan de nadelen. De vrijheid en de flexibiliteit zijn echt super fijn.  

Tips 

Wat heel goed voor mij werkt: vóór ’s ochtends negen uur kijk ik niet naar mijn mail. Daardoor begin ik de dag ontspannen en zit ik niet meteen in die werkmodus. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf dat soort ‘regels’ op te leggen. Je kunt namelijk continu werken als ondernemer, maar juist dat gegeven vormt een valkuil. Ontspanning is heel belangrijk! Andere tips die ik aan zzp’ers wil meegeven: ga niet met een duur bemiddelingsbureau in zee en bedenk heel goed, als je een opdracht voor langere tijd aanneemt, of het écht bij je past. 

Wees proactief

Twijfel je of ondernemen wat voor je is? Bedenk dan hoe graag je zelfstandig wilt werken. Ik geniet ervan, maar eenzaam is het soms wel. Daarom besteed ik ook aandacht aan netwerken, ga ik samenwerkingen aan en zoek ik collega-zzp’ers op. Met andere ondernemers kan je heel goed sparren. “Hoe zou jij dit hebben gedaan?” is een vraag die ik geregeld aan anderen stel. Dat intercollegiaal overleg is heel waardevol. Maar je moet het dus wel zelf initiëren. Zoals alles met zzp’en eigenlijk; als je het leuk vindt om anderen op te zoeken en zaken zelf te regelen, is het misschien wel wat voor jou! 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!