Zorg-ondernemer Arjen aan het woord: “Geen dag is hetzelfde!”

 

In de serie ‘zorg-ondernemer aan het woord’ onderzoeken we alle kanten van het zelfstandig bestaan als zorgverlener. Verzuip je in de administratie? Heb je inderdaad zoveel vrijheid? Dat én meer vragen we deze keer aan Arjen van Drunen. 

 

In 2011 ben ik als zzp’er gaan werken. In mijn kantoorbaan miste ik de praktijk, de mensen en de zorg voor hen. Maar omdat ik tegelijk ook behoefte aan een bepaalde mate van vrijheid heb, was de stap naar zelfstandig zorgverlener voor mij heel logisch. Sinds kort ben ik als ook als "zorgondernemer", verantwoordelijk voor de zorg bij een nieuwe zorgorganisatie betrokken. 

Leuk

Het leukste aan zzp’er in de zorg zijn, is de afwisseling. Je komt steeds weer op andere plekken, ziet steeds weer nieuwe organisaties en ontdekt daardoor elke keer opnieuw hoe leuk de zorg is. Natuurlijk, sommige issues spelen overal, gedoe met ICT en roosters, maar misschien realiseer ik me daarom des te meer dat dat er gewoon bij hoort en stoort het me minder. Bovenal staat het plezier dat ik in mijn werk heb. Het contact met de cliënten en collega’s is hartstikke leuk; geen dag is hetzelfde. 

Werk genoeg

De laatste jaren werk ik vooral voor langere perioden als coördinerend wijkverpleegkundige. Nu is er, ‘geholpen’ door de grote tekorten in de zorg, veel vraag naar zzp’ers. Zeker met mijn niveau, 5, kan je overal zo aan de slag. Toch had ik een aantal jaar geleden, toen de bezuinigingen juist de zorg overheersten, ook altijd genoeg opdrachten. Ik denk dat de behoefte aan goede mensen los staat van een tekort of overschot, die golfbeweging bestaat namelijk altijd in de zorg. Ik maak me dus geen zorgen hoe het over een paar jaar is; als verpleegkundige ben je altijd wel nodig. Of het nu via een bemiddelingsbureau is of ik word zelf benaderd; werk genoeg! 

Zelf doen

Weet je van jezelf dat je administratieve zaken gauw laat versloffen, dan moet je je misschien afvragen of het ondernemen wel wat voor je is. De andere kant is: als je alles gewoon goed bijhoudt, dan valt die administratie reuze mee. Helemaal als je, net zoals ik heb gedaan, een deel uitbesteedt aan een belastingadviseur. Dan doe je zelf het minimale en weet je zeker dat je boekhouding klopt. Natuurlijk moet je daarnaast wel zaken regelen die je werkgever anders voor je zou doen. Dat betekent: zelf het kwaliteitsregister bijhouden, bijscholing regelen, literatuur bijhouden, je bekwaamheid op peil houden … Het is even een kwestie van organiseren, maar je bepaalt wel zelf hoe en wanneer je dat doet. 

Risico 

Een aspect van ondernemen is dat je er wel moet tegen kunnen dat je geen vastigheid bij een werkgever hebt. Als je ziek bent, komt er geen geld binnen. Sparen voor later, arbeidsongeschiktheid kunnen opvangen; het is aan jou of en hoe je dat regelt. Het is een risico van het ondernemen dat je bewust moet nemen. Ik kan daar goed mee omgaan. Eigenlijk is het net als dat andere aspect van het zzp’er zijn, dat je overal tijdelijk bent, iets waar je je op instelt. 

Zorg voor personeel

Als ik kijk hoe groot de problemen in de zorg inmiddels zijn, denk ik dat vooral de werkgevers aan zet zijn. Want als zorgaanbieders niet zorgvuldiger met personeel omspringen, raken ze hun mensen kwijt. Het is niet gek met die ellenlange diensten dat mensen opgebrand raken. Dus als de focus meer gaat liggen op het creëren van goede arbeidsomstandigheden, is een deel van het probleem, dat mensen de zorg uit rennen, al opgelost. 

 

Zelf ondernemer in de zorg worden? Check HappyNurse voor de mogelijkheden om een eigen wijkteam of uitzendbureau op te zetten.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!