Zintuigprikkeling: ‘Welzijn naar een hoger plan tillen’

Beter zorgen begint met anders kijken. "Wij hebben inmiddels ervaren dat aandacht voor de zintuigen een ingang kan zijn bij onrust", vertelt Jan-Rob Makkenze, zorgondernemer van Herbergier Schoonhoven. Een massage, voetenbad, yoga of aromatherapie bij mensen met dementie. "Die ontspanning kan zo helpend zijn als je in jezelf begint te verdwalen." 

Waarom een eigen Herbergier starten? “Zeker niet om ons af te zetten tegen de reguliere ouderenzorg. Maar juist vanuit de vaste overtuiging dat het wel ánders kon. Op een andere manier zorg en begeleiding van kwetsbare ouderen met geheugenproblematiek vorm en inhoud geven. En dat begint met anders kijken”, schrijft Jan-Rob in zijn nieuwe blog. 

Anders kijken, anders zien

“Wanneer je anders leert kijken, zal je ook andere dingen zien. Wanneer je door een vreselijke hersenziekte de greep en het overzicht over je leven begint te verliezen, liggen gevoelens van onzekerheid, onrust en onveiligheid op de loer. Op meer plekken krijgt medicamenteus ingrijpen de overhand. Niet in onze Herbergier. Begrijp ons goed… Wanneer noodzakelijk kan ondersteunen met medicatie nodig zijn. 

“Waar zicht, gehoor, proeven, ruiken, evenwicht en gewrichten achteruitgaan, blijft het voelen nog lang intact.”

Maar wij hebben inmiddels ervaren dat aandacht voor de verschillende zintuigen ook een ingang kan zijn. Een van die zintuigen die we graag prikkelen is de huid, tegelijk ons grootste orgaan. Aandacht hiervoor, huidcontact en masseren, zijn enkele elementen die we graag én met succes inzetten in onze Herbergier.

Kleine dingen met groots effect

Voortkomend uit wat wordt genoemd de complementaire zorg. En dat is precies wat het is, complementair, aanvullend op. Bij een deel van onze bewoners - waar zicht, gehoor, proeven, ruiken, evenwicht en gewrichten minder soepel worden en achteruitgaan - blijft het voelen nog lang intact.

Niet iedereen heeft ‘huidhonger’. Tegelijkertijd is warme, liefdevolle aandacht door aanraking één van de zaken die onze bewoners goed doen. We zijn al een tijdje begonnen met de wekelijkse yoga en ontspanningsmassage van een opgeleide yogi. Of een voetenmassage, handmassage, warm kompres en voetbad. Allemaal zaken die eenvoudig te organiseren zijn en een groot effect hebben op het welbevinden. Hier gaan we snel stappen in zetten. Zo hebben wij twee enthousiaste medewerkers die zich laten scholen om de handelingen deskundig uit te voeren. 

“Ontspanning kan zo helpend zijn als je in jezelf begint te verdwalen.”

Ook aromatherapie wordt een onderdeel van onze complementaire zorg. Ieder van ons heeft associaties bij de lucht van een versgebakken appeltaart, bij bloeiende lavendel velden of bij de lucht van vers gemaaid gras. Dit kan je in een zekere staat van ontspanning brengen, die zo helpend kan zijn als je in jezelf begint te verdwalen. 

Voldoening

Inmiddels is zintuigprikkeling zo’n belangrijke aanvulling, dat het welzijn van onze bewoners naar een hoger plan wordt getild. Gasten die in totale ontspanning in hun eigen kamer liggen, medewerkers die de bewoners door massage en aromatherapie soms ‘uit’ hun onrustige hoofd krijgen. Wat geeft het een voldoening om dat te zien. 

“Het is fijn de ruimte dankzij het zorgondernemerschap betekenisvol in te vullen.”

Het eigen zorgondernemerschap geeft ons samen met het team en met aanmoediging van familie ook de ruimte om hier zelf onze accenten aan te brengen. Het is fijn die ruimte ook betekenisvol in te mogen vullen.” 

Zorg ook vanuit vrijheid

Net als Jan-Rob en zijn vrouw Ingrid het verschil maken voor mensen met dementie? En wil jij met jouw partner zorgen vanuit persoonlijke aandacht, tijd en vrijheid? Ontdek dan de mogelijkheden van het Herbergier-ondernemerschap en neem vrijblijvend contact op. 

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!