Zelfvertrouwen. ja of nee?

Velen van ons zullen het herkennen… Je gaat naar een bijeenkomst waar allemaal mensen zullen zijn die je niet kent. Of je gaat voor het eerst iets doen dat je nog niet eerder deed. Er bekruipt je een ongemakkelijk gevoel, je hartslag gaat omhoog of je krijgt een brok in je keel. Je hebt het gevoel dat alle ogen op jou gericht zijn en bent bang dat je geen woord kunt uitbrengen. Wat zullen anderen van mij denken? Wat als ik het niet kan? Straks ziet niemand mij staan! Of zeg ik iets doms! Op het moment dat dergelijke gevoelens, vragen of gedachten door je hoofd spelen, ben je vermoedelijk wat minder zelfverzekerd. Zelfvertrouwen is een eigenschap waarover de één van nature meer beschikt dan de ander. Hoe zit dat bij jou?

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een kijk op je eigen kunnen. William James, een van de grondleggers van de moderne psychologie, zag zelfvertrouwen als de vaardigheid oms succes te behalen. Wanneer je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot, vergroot dit ook je zelfvertrouwen. Je weet dan dat je iets goed kunt, je twijfelt hier niet over.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich in de kinderjaren. Naast iemands persoonlijkheid is de sociale omgeving erg belangrijk bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld erg beschermd opgevoed bent, kan het zijn dat je niet geleerd hebt om een eigen mening te vormen en zelf dingen te ondernemen.

Als je ouder wordt, kan dit zich uiten in je gedrag. Je durft weinig initiatief te nemen of iets niet te zeggen, omdat je bang bent dat een ander vindt dat je iets stoms zegt. Hierdoor behaal je geen successen en krijg je geen bevestiging dat je iets heus wel kan. Je zelfvertrouwen neemt nog meer af en dit resulteert in nog minder positieve ervaringen. Je komt in een negatieve spiraal terecht.

Hetzelfde kan ontstaan wanneer mensen in je omgeving kritiek hebben geleverd op je gedrag of prestaties, of wanneer je bent gepest. Ook dit zijn oorzaken waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen en dingen uit de weg kunt gaan, waardoor je zelfvertrouwen afneemt of zich niet genoeg ontwikkelt.

 

Ik ben Annemarie Groenendaal, opgeleid als arbeids- en organisatiepsycholoog en coach en ik ben een van de NurseStation Coaches. Binnen de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening, heb ik als assessmentpsycholoog en (e-)coach ruime ervaring opgedaan. Ik geloof er in dat iedereen zelf in staat is om oplossingen te vinden voor zijn of haar eigen vraagstukken, maar daarbij soms wel een beetje hulp kan gebruiken. Als je graag wil groeien en de ambitie hebt om een impactvolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jezelf, het team en de organisatie waaraan je bent verbonden, ondersteun ik je met plezier om inzicht te krijgen in je drijfveren, talenten en waarden. 

Wil je graag wat hulp bij omgaan met jouw werkdruk? Stel je vraag aan Annemarie. 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!