Voor jezelf blijven zorgen in deze Corona-tijd

Terwijl om je heen iedereen vanuit huis werkt en sommigen er zelfs een beetje een feestje van lijken te maken, ben jij hard aan het werk. Want met jouw werk val je onder de vitale beroepen. Je werkt je een slag in de rondte en ziet iedere dag hoe belangrijk het is dat de maatregelen van de overheid en de adviezen van RIVM opgevolgd worden.

Je windt je op. Hoe kan het dat zo veel mensen deze ziekte niet serieus lijken te nemen? Wat is er nodig om hen in te doen zien dat dit geen extra vakantie is, dat feestjes met vrienden nu even niet verstandig zijn. Dat ze afstand moeten houden. Ze zouden eens even mee moeten komen kijken bij jou op het werk.

Dag na dag sleep je je naar je werk. Het moet nu. Roeien met de riemen die jullie hebben. Er komt een einde aan de beschermende materialen. Je kunt de mensen die je verzorgt niet de aandacht geven die je gewend bent aan hen te geven. Gelukkig is de saamhorigheid op het werk groot. Maar de vermoeidheid ook en dat is af en toe goed te merken. Je maakt je zorgen, je irriteert je en je ervaart ook de angst die (in ieder geval een deel van ) Nederland in haar greep houdt.

Overeind blijven in deze bizarre tijd

Nou ja, in de basis weet je wel hoe je overeind blijft. Je moet goed voor jezelf zorgen. Dus: gezond eten, voldoende slapen en lekker even wandelen in de natuur of iets anders doen waar je plezier aan beleeft. Dat soort tips ken je wel. Leuk in normale tijden, maar deze tijd vraagt om iets anders.

Realiseer je allereerst dat al je zorgen, irritatie en de (collectieve) angst een bres slaan in jouw bootje. Terwijl je aan de ene kant je best doet om je weer op te laden, met dat gezonde eten, op tijd naar bed en even luisteren naar je favoriete muziek, loopt je accu aan de andere kant net zo hard weer leeg.

Je hoofd staat aan en je krijgt het moeilijk uit. De zorgen, irritatie en angst lijken continu en heel nadrukkelijk aanwezig. Ergens midden in je borst zit een steen. Dat gevoel krijg je niet zomaar weg. Voor je het weet ben je aan het roeien in een lek bootje. Dat is hard werken! Help je hoofd om even leeg te raken. Help je lijf om te ontspannen.

Gebruik je gedachten voor meer ontspanning

Je kunt wel degelijk iets doen voor jezelf: visualiseren. We weten allemaal dat we ons gek kunnen laten maken door onze gedachten. Maar andersom kan ook: we kunnen onze gedachten ook inzetten om meer ontspanning te vinden. Door ons te verbeelden dat dit zo is.

Gebruik bijvoorbeeld de helende kracht van water: neem dagelijks een douche. Maar nu neem je niet zomaar een douche, je neemt heel bewust een douche. Terwijl jij onder die heerlijke krachtige warme waterstraal staat, stel je je voor dat het water jouw zorgen met zich mee neemt. Hup, het doucheputje in. En vervolgens stel je je voor dat het water je irritatie van je afspoelt. Hup, het doucheputje in.

En als laatste stel je je voor dat de angst van je afspoelt. Jouw angst, de angst van en voor je naasten, de angst voor deze nare ziekte, de angst dat het zo uit de hand gaat lopen dat niet iedereen meer te helpen is, de angst voor de economische gevolgen ervan, de angst van mensen in je omgeving, de collectieve angst. Visualiseer dat dit alles naar het doucheputje stroomt en vandaar door de buizen naar het riool. Weg.

Laat je hoofd schoonvegen

En heb je even geen tijd voor een douche? Dan zijn er nog talloze manieren om dit te doen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je buiten in de zon loopt. Het waait, zo’n heerlijk straf windje. Stel je voor dat je die wind jouw lijf schoon laat waaien. Hij blaast zo dwars door je heen en neemt al je zorgen mee. Eerst laat je je hoofd schoonvegen: de wind blaast jouw zorgen weg, dan je irritatie en vervolgens de angst. En dan beeld je je in dat de wind door je bovenlijf heen blaast. De steen waait weg, je lijf ontspant.

Op deze manier oefen je invloed uit op je emoties en gedachten. Je hoeft het niet te snappen en je hoeft er ook niet in te geloven. Geef jezelf gewoon de kans, experimenteer, gun jezelf deze kracht gevende en helende visualisaties. Je hoofd hoeft het niet te snappen, als je lijf er maar baat bij heeft.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!