Vandaag "neem je hond mee naar je werk-dag"

De Kantoorhond tegen stress.

Hij voelt je haarfijn aan. Legt zijn kop op je schoot als het even niet zo lekker gaat. Of trippelt je kwispelend tegemoet als je ’s avonds thuis komt. Hij is een allemansvriend met een hoog aaibaarheidsgehalte. En bovenal: een goede luisteraar. 

Stel je voor dat je jouw hond op een dag mee naar je werk neemt. Wat voor effect zou dat hebben op jouw werkplezier en dat van je collega’s? Het is al onderzocht: een hond op het werk leidt tot een verbeterde werksfeer én lager ziekteverzuim. Zonde, om zijn positieve aanwezigheid te beperken tot aan de voordeur. En weet je, vandaag zou de baas eigenlijk niet moeilijk mogen doen, want het is tenslotte de “neem je hond mee naar werk dag”. 

De voordelen van een kantoorhond

Wat begon als noodzaak (‘hij kan niet alleen zijn!’) is nu een wens op vele afdelingen: een kantoorhond. Want een wandelend knuffelbeest biedt veel meer dan alleen gezelligheid: een hond is gezond. Bij contact tussen honden en mensen schiet het gelukshormoon omhoog. Een dier zorgt voor minder stress en dat is nou nét een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. Een onvoorwaardelijk maatje op de werkvloer lijkt mij gewoon plezierig. Ze komen even bij je buurten. Of voorkomen “awkward” momenten bij de koffieautomaat met die ene collega, door het ijs te breken met hun vrolijke zwiepstaart. Even naar buiten? Hij wil wel. Een spontane stoeipartij onder werktijd? Lijkt mij heerlijk. Dat doe je tenslotte niet met collega’s… 

Hulphond in de zorg: van PTSS tot in de meldkamer

In de zorgsector is een prachtige ontwikkeling gaande. Niet alleen worden contacthonden steeds meer ingezet bij patiënten. Ook zetten steeds meer trouwe viervoeters zich in voor het welzijn van personeel. Zo wordt een speciale PTSS-hulphond ingezet voor het verwerken van traumatische ervaringen. Deze hulphonden signaleren (vaak nog sneller dan de medewerker zelf) gevoelens van spanning, woede of verdriet en zorgen voor ontspanning en afleiding: hij raakt de medewerker aan, legt zijn kop op schoot of geeft een duw met zijn neus alsof hij wil zeggen: “Ik ben er voor jou.”. Mooi hè?

Vooral voorbij onze landsgrenzen is de rol van honden in de zorg groot. Zo is het in Amerika heel normaal dat je een hond op een meldkamer aantreft. Na een aangrijpende melding is er vaak geen tijd om te verwerken wat er zojuist is gebeurd. Bij stress of verdriet zoekt de hond de centralist op engaat bijvoorbeeld aan zijn voeten liggen. Zo biedt hij even een ‘uitlaatklep’ voor de betrokken medewerker. 

Langzame opmars van kantoorhonden in Nederland 

Helaas wordt de kantoorhond in Nederland nog weinig mee naar het werk genomen. Toch maakt hij zachtjes aan zijn opmars. Werkgevers lijken de positieve effecten te erkennen, maar een hond op de werkvloer… dat is een hele stap! Er komt een hoop bij kijken om zowel het welzijn als de veiligheid van mens én dier te waarborgen. En soms lijkt een werkplek in eerste instantie niet geschikt voor een dier. Dat vergt aandacht en onderzoek. Gelukkig staan steeds meer organisaties ervoor open. 

Zo kan het ook!

Onze buren, met wie wij het kantoorpand delen gingen er volledig voor. Vol enthousiasme verwelkomden zij een vrolijke kantoorhond. Echter pakte dat nét wat anders uit! Sommige medewerkers bleken allergisch voor honden. Tja… wat doe je dan? Zij vonden een creatief alternatief. Gevalletje “operatie geslaagd, Takkie opgeblazen” (zie afbeelding).

Of denk aan Chapstick, de kantoorhond die al vijf jaar rond dartelt op de afdeling consumentengezondheidszorg bij farmaceut Pfizer. Daar hebben ze het allergieprobleem getackeld door een Portugese waterhond op te nemen in het team. Die is hypoallergeen. Om deze dag te vieren zijn er vandaag bij Highcare meerdere viervoeters aanwezig. Vanmiddag gaan we ze met het hele kantoor lekker uitlaten. Bij gebleken succes, misschien wel tot herhaling vatbaar zowel voor de collega’s, als de honden. 

 

Met deze blog hoop ik je bewust te maken van de kracht van dieren op de werkvloer, want ik geloof er voor 100% in. Het is mooi om te zien hoe zij ons helpen omgaan met verdriet of stress. Nog mooier is dat er bij organisaties steeds meer ruimte komt om een kantoorhond ‘aan te nemen’. Staat er bij jouw organisatie al een vacature uit? ;-)

Mijn advies is: maak het bespreekbaar op je werk. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. 

 

Fijne dag! 

Daphne Boogh, Chief Happiness Officer bij Highcare

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!