Tips van Kelly over stress!

Die hele belangrijke periode voor mij (en mijn mede studenten) staat weer voor de deur: de tentamenweek. Dat betekent korte nachten, veel koffie, een knot op mijn kop, geen make-up op en véel stress.

Ik voel ze weer hoor, die onprettige kriebels in mijn buik: stress. “Ga ik het wel halen, het is zoveel, als ik het niet haal moet ik het herkansen, maar dan ben ik op vakantie”. Deze vragen blijven door mijn hoofd heen spoken. Het enige wat ik kan doen is genoeg leren, de stress onder controle zien te krijgen en ook tussendoor lekker ontspannen. Maar hoe dan?

Het woord stress wordt veel gebruikt. Stress als je je sleutel niet kunt vinden, of als je in de file staat voor die ené belangrijke afspraak. We herkennen het allemaal wel. 

Maar stress is ook belangrijk. Het geeft een effect op je lichaam waardoor je optimaal kunt presteren. Er wordt op dat moment namelijk cortisol – het zogeheten stresshormoon – aangemaakt in de bijnieren. Cortisol verhoogt je hartslag en je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer energie hebt om te presteren. Je zou dus zeggen dat cortisol goed voor je is, maar is dat wel zo? Als je cortisollevels voor een langere tijd hoog blijven, betekent dit dat je lichaam lange tijd in de overlevingsmodus blijft. Het gevolg hiervan is dat het lichaam andere processen en functies minder aandacht geeft. Op lange termijn kan stress dus leiden tot gezondheidsproblemen, en dat willen natuurlijk niet! Ik zeg: tijd voor ontspannen & natuurlijk voor een paar goede tips!

Zet je telefoon eens een tijdje uit

Je hersenen krijgen geen rust als je steeds denkt aan je mail, aan de binnenkomende appjes en het checken van social media. Leg daarom je telefoons eens weg! Heel goed idee ook nu voor het leren van de tentamens, ;).

Ga elke avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed

Door een drukke werkweek en een leuk sociaal leven kom je regelmatig uren slaap te kort. Juist dan stijgen je cortisolspiegels, krijg je stress en kom je niet tot rust. Een vast slaappatroon van +- 8 uur per nacht is daarom volgens wetenschappers de beste tip!

Ik probeer in ieder geval altijd twee weken voor mijn tentamens dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, (lukt zeker niet altijd, maar ach, we blijven het proberen).

Negeer een halfuur voordat je gaat slapen je telefoon, tv en laptop

Ik denk dat deze wel de grootste uitdaging is van alle vier. Het is in deze moderne tijd bijna ondenkbaar om een uur niet op een scherm te kijken. Toch is het verstandig om een halfuur voor het slapen het blauwe licht te vermijden. Dit licht prikkelt namelijk je hersenen waardoor je minder snel en minder diep in slaap valt. (Ik type dit ’s avonds laat, in bed, vlak voor het slapen gaan. Geen goed voorbeeld).

Valsspelen? Lang leven het ‘slaaplicht’ op de IPhone!

Bewegen

Last but not least. Sporten, yoga of mediteren is zo goed om te ontspannen! Hoewel je daar dan eigenlijk helemaal geen tijd en zin in hebt, werkt dit toch altijd. Even je hoofd leeg maken zodat je er daarna weer met de volle 100% tegen aan kunt! 

 

Foto: Tim Gouw

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!