Psychiater Cynthia Liesdek: psychotische patiënten belanden tussen hemel en aarde

Cynthia Liesdek werkt als psychiater bij DNZ en vertelt over haar ervaringen uit het werkveld.

Op de psychoseafdeling is een man die continu demonen ziet. In de separeer op de HIC is er een mevrouw gesepareerd die praat met demonen, die prevelt in een onverstaanbare taal. Is er meer tussen hemel en aarde?

Mensen praten over spirituele ervaringen waarbij ze geesten, engelen of demonen zien. Daarbij zijn ze soms ook helderziend. De geesten begeleiden hen, zijn een gids in hun leven. Er zijn tientallen mensen die bovennatuurlijke ervaringen hebben en niet in de psychiatrie terechtkomen.

Lees ook: werken in de GGZ is zo gek nog niet!

Ik had een keer een gesprek met een dertigjarige man die veel aan yoga deed. Hij deed dit al tien jaar en had gaven om anderen te helpen. Hij kon mensen goed aanvoelen. Hij vertelde dat hij spirituele ervaringen had waarbij hij uit zijn lichaam trad. Hij kwam soms in een soort hemel, een mooie ervaring met leuke mensen en toen keek hij zijn ogen uit.

Spirituele ervaringen in de psychiatrie

Soms kwam hij in een hel, een gebied met alleen duisternis, en wist hij van tevoren niet of hij eruit kwam. Het waren ingrijpende ervaringen. Door de rust te bewaren en door te vertrouwen op een goede uitkomst, kwam hij er weer uit. Hij is dankbaar voor alle goede ervaringen. Verbazing klinkt als ik vertel dat er veel mensen met spirituele ervaringen zijn in de psychiatrie. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is. Wat is er gebeurd?

Dan vertel ik het verhaal van een meisje van 22 die een spirituele reis naar Thailand maakte en psychotisch terugkwam. Had geen controle meer over bepaalde geesten die commentaar op haar leverden en haar opdrachten gaven. Het meisje heeft ook ervaringen waarbij ze uit haar lichaam trad en in verschillende werelden terecht kwam. Zij is er niet uitgekomen. Op een gegeven moment verloor ze de controle en de regie hierover.

Lees ook: zorg op maat voor de psychotische patiënt

Een ander verhaal is een man die een CVA heeft gehad en zijn hele leven godsdienstig is.  Hij gaat naar een evangelische kerk. Na het CVA hoorde hij de stem van God en hij moet gehoorzamen. De stem had hem opgedragen om niet meer te eten en te drinken. De patiënt wil geen medicatie want hij heeft recht om te geloven in God. Waarom wil de psychiater zijn geloof afnemen?  Hoe durft de psychiater!

Omgaan met psychoses

Bij navraag blijkt dat het niet gebruikelijk is om zo om te gaan met het geloof  in zijn geloofsgemeenschap. Zijn vrouw en kinderen vinden dat hij veranderd is en herkennen hem niet meer. Er is sprake van gedragsverandering bij status na CVA met daarbij psychose. Na behandeling met medicatie gaf de man toe, dat hij nooit zo met zijn  geloof omging. Hij is blij dat hij uit de psychose is.

Als hulpverlener is het zinvol om goed uit te vragen wat er aan een psychose voorafgaat, wat de ervaringen of belevingen zijn.  Het is ook interessant om zich in verschillende stromingen en geloofsrichtingen te verdiepen. Dan blijft de vraag: is er dan toch iets meer tussen hemel en aarde?

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!