NurseStation Nieuwsbrief: januari

In de nieuwsbrief word je maandelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste verhalen, evenementen en nieuwtjes. Meld je rechts op deze pagina aan om de nieuwsbrief elke maand in je mailbox te ontvangen.

 

Reizen én een baan in de zorg: durf te dromen!

De afgelopen tien jaar ben ik werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Naast mijn werk ontwikkelde zich bij mij een passie voor reizen. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat er voor mij meer was dan alleen maar werken in de zorg. Ik ging op zoek naar een manier om mijn baan te kunnen combineren met mijn passie voor reizen. In het eerste deel lees je hoe ik dat aan heb gepakt.

Inmiddels had ik mijn vaste baan in de zorg opgegeven om te gaan reizen en werken in het buitenland. Drie maanden lang heb ik een kijkje in de keuken van de gezondheidszorg op Aruba mogen nemen. Ik had een geweldige tijd en keerde daarna terug naar ons kikkerlandje om mijn werk als verpleegkundige weer op te pakken. Flexwerk, detachering of zzp’er? Lees verder...


Ondernemers Herbergier Steenwijkerwold zoeken opvolgers

Na een bijzondere periode als zorgondernemers van Herbergier Steenwijkerwold, zoeken Wouter Burggraaff en Karin Bootsman opvolgers. “Op 13 februari organiseren wij hier een informatiemiddag voor stellen met interesse”, vertellen ze. “We hebben hier iets moois opgebouwd wat we met trots laten zien.” Voordat Karin en Wouter aan hun Herbergier-avontuur beginnen, zijn ze beiden al lange tijd actief in de zorg. Zij als verpleegkundige en docent, hij als teammanager in de jeugdreclassering.

“De Herbergier geeft je de mogelijkheid om de zorg op je eigen manier in te richten en vorm te geven”, zegt Wouter. “Daar waren we aan toe en het is heel mooi om samen te doen. Tegelijkertijd ook een hele uitdaging. Je bent niet alleen man en vrouw, vader en moeder maar runt ook samen een onderneming met alles wat daarbij komt kijken.”  Lees verder...

 

Ethisch dilemma: drinken of over het hek klimmen?

Aan het begin van mijn dienst hoor ik dat een van de cliënten zijn hand flink heeft opengehaald. Niet door een ruzie, niet door een mes tijdens het bereiden van het eten, maar door het klimmen over het hek van de gesloten afdeling. Ik schrik enorm en krijg kippenvel. Ik zie dat al mijn collega's geschrokken zijn door dit nieuws tijdens de overdracht.

Ik heb de desbetreffende cliënt vandaag onder mijn hoede en ga vol spanning en vraagtekens in mijn hoofd in gesprek met hem. Hij verblijft nu enige tijd onder dwang binnen de gesloten afdeling waar ik momenteel bijna een halfjaar met veel plezier stage loop. Deze afdeling werkt volgens het ART-principe, wat inhoudt dat er met de cliënt, naasten en zorgprofessionals naar herstel toegewerkt wordt. Lees verder...

 

Veilig omgaan met medicatie

Ik schrik ervan te lezen hoeveel fouten er gemaakt worden met medicatie. Hoeveel cliënten daardoor schade ondervinden en soms zelfs overlijden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook weleens een bijna-fout of zelfs een echte fout gemaakt heb. Nooit met grote gevolgen, maar het maakt me wel ontzettend bewust van het feit dat een fout zo gemaakt is.

En hoe komt dat nou? Allereerst: wij zijn ook maar mensen, dus fouten kunnen we niet geheel voorkomen. Maar, ik denk dat dit voor elke verpleegkundige geldt; we moeten er toch niet aan denken een ernstige fout te maken met medicatie. Ik denk dat een hoge werkdruk vaak de oorzaak is van fouten. Je wil snel werken en je gunt jezelf weinig tijd want de volgende cliënt wacht alweer. Een fout is dan zo gemaakt. Lees verder...

 

Situaties die je niet zo snel vergeet

Het werken als verpleegkundige doe ik omdat ik iets wil betekenen voor anderen, in de hoop dat dat ook gewaardeerd wordt. Helaas heeft een patiënt onlangs een klacht gemeld, waar ik bij betrokken ben geweest. Dat zijn de minder leuke dingen van het vak, patiënten die niet tevreden zijn over de zorg die je hebt geleverd. Je hoopt dat je zorg levert naar ieders tevredenheid, maar deze mevrouw was dat niet.

Na haar vaatoperatie, die goed was gelukt, had mevrouw veel pijn omdat haar been in één klap weer volledig werd doorbloed. Na de maximale pijnstilling op de recovery, had ze nog steeds pijn. Ze kreeg daarom een PCA-pomp. Eenmaal op de afdeling was de pijn nog steeds aanwezig, maar draaglijk. De arts kwam nog langs om mevrouw zelf te beoordelen en ik heb gevraagd of ik nog iets kon geven tegen de pijn als die straks eventueel wel weer heviger zou worden. Lees verder...

 

ACTIE: begin 2020 goed met de nieuwe NurseStation Verpleegkunde Agenda

Dé agenda voor jou als zorgverlener: De NurseStation Verpleegkunde Agenda 2020. Bestel 'm hier voor maar €6,95! Deze agenda bevat voldoende ruimtes voor al je afspraken en notities, maar heeft ook leuke tips en weetjes.

Wist je bijvoorbeeld dat ... een menselijk lichaam genoeg zwavel bevat om de vlooien op een hond te doden, genoeg kalium heeft om een pistool af te laten gaan en genoeg vet voor zeven stukken zeep? Bovendien bevat de agenda een handige ORT-tabel, ruilschema, tips tegen werkstress en agressie op de werkvloer en leuke puzzels.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!