Nee is het nieuwe ja

Op de site van NurseStation staan een aantal blogs over nee zeggen. Een thema dat vast en zeker voor veel mensen herkenbaar is. Nee zeggen is niet voor iedereen makkelijk. En misschien zeker niet voor ons verzorgenden en verpleegkundigen. Wij zeggen toch vooral ja tegen iedereen die op enige manier iets van ons nodig heeft? Want nee zeggen, dat is toch egocentrisch? En wat vinden anderen dan van mij? Als ik ja zeg wordt ik gewaardeerd, maar als ik nee zeg..?

Ik realiseer me dat dit ook voor mij weleens een lastig thema is. Nee zeggen op het werk, of nee zeggen tegen een familielid of vriendin. Ik doe het niet graag. En waarom niet? Omdat ik bang ben dat mijn nee de relatie op het spel zet. Dat ik minder aardig gevonden wordt als ik nee zeg. Dat ik als collega minder gewaardeerd wordt.

Realisatie

Hierover nadenkend kwam ik tot de conclusie dat nee zeggen opzich niet het probleem is. Iedereen zegt nee. Zelfs iemand die je nooit iets hoort weigeren. Ook de persoon die altijd als eerste ja zegt bij het oplossen van een openstaande dienst, ook die persoon zegt heel vaak nee!

Je zal misschien denken: “nou dat klopt niet. Ik weiger bijna nooit iets!”,  Nee zeggen is ook niet altijd het letterlijk nee als antwoord geven op een verzoek. Je kan ook nee zeggen, terwijl je  ja als antwoord geeft. Het is namelijk zo dat als je ja zegt tegen iets, je tegelijkertijd nee zegt tegen iets anders.

Voorbeeld

Een voorbeeldje om het te verhelderen; als je ja zegt tegen die extra dienst op het werk zeg je tegelijkertijd nee tegen de vrije tijd waar je behoefte aan had. Je kan jezelf dus de vraag stellen; “Als ik ja zeg, waar zeg ik dan nee tegen? En als ik nee zeg, waar zeg ik dan ja tegen?”

Door deze vraag aan jezelf te stellen, lukt het misschien om een keus te maken waarbij je zowel oog hebt voor de ander maar ook jezelf niet uit het oog verliest.

Om op het voorbeeld terug te komen, een gedachtegang kan dan zijn; “ik zeg ja tegen die extra dienst en nee tegen vrije tijd, maar dat is ok want daarna ben ik een paar dagen vrij.”, Maar een keus kan ook zijn: “Ik zeg nee tegen extra werken en ja tegen mezelf omdat ik merk dat ik even rust nodig heb.”

Nee zeggen kunnen we dus allemaal. De vraag is alleen tegen wie.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!